Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Teatteri Telakka

Teatteri Telakka on kollektiivisesti johdettu, eri taiteenalojen tekijöistä koostuva ryhmämuotoinen vapaan kentän ammattiteatteri Tampereelta. Vuonna 1996 perustettu Telakka on alueellisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisesti näkyvä, palkittu teatteri, joka luo tinkimätöntä omaäänistä näyttämötaidetta. Teatterin kaiken toiminnan perustana ovat luovuus, vapaus, yhteiskunnallinen rohkeus ja taiteellinen omaehtoisuus.

Teatteri Telakan ohjelmisto koostuu omasta pääohjelmistosta, teatterin jäsenistön independent-esityksistä sekä vierailuohjelmistosta. Teatterin tilat ovat pienet, mutta se on vain haaste ajatella isommin ja omien seinien ulkopuolella. Telakka vierailee esityksillään muiden teatterien näyttämöillä Suomessa ja ulkomailla, luo aktiivisesti kotimaisia ja kansainvälisiä yhteistyöverkostoja sekä järjestää Telakka Open Border -miniteatterifestivaalia, joka esittelee pienten riippumattomien teatteriryhmien esityksiä vaihtuvista kohdemaista. Lisäksi Telakka on jatkuvasti mukana erilaisissa hankkeissa ja yleisötyötoiminnassa.

Teatteri Telakka sijaitsee Kulttuuritalo Telakan kolmannessa kerroksessa, joka on tunnelmallinen vinttitila. Teatteritila on Teatteri Telakan ohjelmiston käytössä ja sitä voidaan myös vuokrata erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin teatterin oman toiminnan niin salliessa.

Vuokrauksen aikana on käytössä tilan tekninen varustus. Vuokraus edellyttää teknikkomme läsnäoloa vuokrauksen aikana. Tekniset resurssimme löytyvät tästä.

Kulttuuritalo Telakan toisen kerroksen galleria- ja ravintolatilaa (kapasiteetti 80 hengelle) vuokrataan kokous- ja juhlakäyttöön, ja se on suosittu kokoontumispaikka erilaisille tilaisuuksille.

Teatteritilan vuokrausta koskevat tiedustelut
Sarianne Tursas
sarianne.tursas@teatteritelakka.fi
045 200 3737

Teatteritilan tekniset tiedustelut
Perttu Sinervo
perttu.sinervo@teatteritelakka.fi
+358 50 555 6388

Ruokailuvaraukset ja tiedustelut Ravintola Telakan 2. kerroksen tilausravintolasta
Tiina Tökkäri
tiina.tokkari@telakka.eu
p. +358 3 225 0722 (ma-pe klo 11:00 – 18:00)

Teatteri Telakka on osa Tullintorin alueen kulmassa sijaitsevaa Kulttuuritalo Telakkaa. Itse teatteri sijaitsee talon kolmannen kerroksen tunnelmallisessa vinttitilassa. 

Yli satavuotiaan, alun perin viljamakasiiniksi valmistuneen rakennuksen ensimmäisessa kerroksessa sijaitsee Ravintola Telakka, joka toimii päivisin lounasravintolana ja tarjoilee myös àla carte- sekä snack-annoksia pitkälle iltaan saakka. Ravintola toimii monipuolisena tapahtumapaikkana, jossa nähdään ja kuullaan viikottain ennakkoluulottoman laajalla skaalalla valikoitunutta ohjelmaa keikoista ja klubeista kulttuuritapahtumiin ja visoihin. Kesäisin talon edustalle aukeaa kaupungin viihtyisin terassi. 

Kulttuuritalon toisen kerroksen tilausravintolassa on vuosien saatossa järjestetty lukemattomat pikkujoulut, syntymäpäivät, häät, kokoukset ja muut pienemmät tapahtumat. Tila toimii lisäksi taidegalleriana, jossa näyttelyt vaihtuvat lähes kuukausittain. Rakennuksen keskikerroksessa sijaitsevat myös Telakan saunatilat, teatterin ja ravintolan henkilökunnan toimistotilat sekä ovilipunmyynti teatterin esityspäivinä.

Kulttuuritalo Telakka Facebookissa

Kolme toiminnalleen tilaa etsivää ammattiteatteriryhmää, Motelli Skronkle, Moraalia teatteri ja Ryhmä Fagerholm yhdistivät voimavaransa Tampereella vuonna 1996 ja muodostivat kokonaisuuden, joka nimettiin Teatteri Telakaksi.

Alkoi 100 vuotta aiemmin viljamakasiiniksi valmistuneen tiilitalon rakentaminen talkoovoimin teatteriksi ja ravintolaksi, joka kokonaisuutena tunnetaan nykyään Kulttuuritalo Telakkana. Itse teatteri sijaitsee kolmannen kerroksen tunnelmallisessa vinttitilassa.

Tänä päivänä Kulttuuritalo Telakka pitää sisällään lounas- ja ohjelmaravintolan, bändi- ja kulttuuritapahtumatoimintaa, teatterin ja gallerian. Vuonna 2021 Teatteri Telakka täytti 25 vuotta.

”Kesällä 1996 ja vielä 1997 Telakan ohikulkijat saattoivat huomata, että kasvoiltaan tutut kulttuurihenkilöt touhusivat suurella innolla ja vanhalla Mersu-pakettiautolla tuoden tavaraa vanhaan viljamakasiiniin. Jotakin oli tapahtumassa, mutta millaista uutta elämää taloon puhalletaan, sitä ei juuri kukaan tiennyt.”

Markku Peltola kertoo Telakan synnystä:

”Meitä oli muutama pieni teatteriryhmä Tampereella, ja tuli tarve saada oma yhteinen kotinäyttämö. Vedettiin nasta kartalle Keskustorin kohdalle, ja vedettiin siitä harpilla ympyrä. Siltä alueelta sitten kierrettiin katuja idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Tämä paikka me löydettiin jouluaattona 1994.”

Talo kunnostettiin ja korjattiin talkoilla perinteitä kunnioittaen, sillä rakennus on suojeltu historiallisen arvonsa ja arkkitehtuurinsa vuoksi (sr8).

 ”Markku Peltola, Hannå Eskola ja Markku Mäkiranta kertoivat, että Telakka syntyi yhden näytelmän proggiksen ympäristöksi: ”Oli juttu jota oli tarkotus tehdä, sille haettiin tilaa. Peltsi ja Tomppa löysivat tän mestan. Sitten erilaisten sattumien summana yks kaveri ehdottaa mitä jos pistettäs pystyyn tohon kesäterassi. Ja sitten kuppila alkoi tossa ja yht´äkkiä se pamahti. Se oli ainoa talkookesä, kaikki tossa paino talkoolla elikkä sillon me saatiin säästöön sen verran rahaa, että oli mahdollista ruveta spekuloimaan, et mitäs jos tää talo ostetaan.”

Vaikka talo alunperin löydettiin ja remontoitiin teatterikäyttöä varten, on siitä kahdessakymmenessäviidessä vuodessa syntynyt moneen suuntaan kuhiseva kulttuurikeko ja omaehtoisen kulttuurin satama.

Telakka on näyttelijöiden, ohjaajien, lavastajien, käsikirjoittajien, puvustajien, kuvataiteilijoiden, muusikoiden, valo-ja äänisuunnittelijoiden,  valokuuvaajien, elokuvaajien ja näiden taiteiden tuntumassa työskentelevien ihmisten kohtaamispaikka.

Teatteri Telakka ry:n perustajajäseniä oli vuonna 1996 yhdeksän teatterialan henkilöä:

Hanno Eskola, Irja Korhonen, Tom Lindholm, Markku Mäkiranta, Tuomo Nakari, Markku Peltola, Tanjalotta Räikkä, Kaisa Sarkkinen, Esko Varonen.

Lainaukset teoksesta: Ari Ylönen (toim.)Yliopisto kaupungissa. Viestipaino Oy, Tampere, 2007.

Ylös