Sivuston navigointi

Hyppää sivun sisältöön

Pääohjelmisto
6.5.-30.7.2023

Kärhi-trilogia

Kärhi, osa 1: Kohtaaminen

Kärhi – esitystrilogia kasvin, ihmisen ja runon mahdollisuuksista.

”Säpsähtäen
pimeässä huoneessa köynnöstävien
keskuuteen syttyy katse”
– Reetta Pekkanen

Kuinka kasvit ja ihmiset voivat toimia yhdessä taiteellisesti? Millaista näyttämötaidetta syntyy, kun esiintyvä ihminen kietoutuu liikkeen ja runon myötä osaksi kasvien arvoituksellista todellisuutta? Kasvien lisäksi lähtökohtana on Reetta Pekkasen runoteos Kärhi (2019). Pekkanen on palkittu nykyrunoilija, jonka teos käsittelee oivallisesti ihmisen muistin ja tunne-elämän kytkeytyneisyyttä laajempaan luonnon horisonttiin. Kaiken ytimessä on yhteyksien ymmärtäminen ja luominen, kietoutuneisuus muutoksen avaimena.

Trilogian ensimmäinen osa ’Kohtaaminen’ valmistui Teatteri Telakan näyttämölle keväällä 2023. Esitys pyrki ennakkoluulottoman kokeilun ja toiselle kokemusmaailmalle avautumisen kautta löytämään uusia tapoja tarkastella muita eläviä olentoja. Luvassa oli arvoituksellinen, kaunis ja vilpitön yritys hahmottaa ihmisen suhdetta toisiin olentoihin sekä ympäröivään todellisuuteen. Kontaktia haettiin liikkeen, sirkustaiteen, esineimprovisaation ja kasvien äärelle pysähtymisen keinoin, lavalla kuullaan myös runoja Kärhi-teoksesta.

”Avaruudesta ei niin vain lähdetäkään minnekään pois.”
– Reetta Pekkanen

Kärhi, osa 2: Liikkeellelähtö

Kärhi, osa 2: Liikkeellelähtö oli purkutaidetalo Pinni47:ään rakentuva kasvitaiteellinen installaatio, jonka keskiössä olivat kasvien ja runon äärellä tapahtuva oleskelu.

Toisen osan kantava taiteellinen idea oli ajatus Kärhi-trilogian osien muodostamasta jatkumosta: miten taideteokset liittyvät toisiinsa, kuinka ne kommunikoivat ja ”kärheytyvät” keskenään? Pinni47:ään toteutettavassa teoksessa kohdattiin ensimmäisessä osassa syntynyt taiteellinen ilmiö uudelleen uudessa tilassa ja syvennettiin siihen liittyvää kokemusta. Urbaani kasvihuone tai kasvun tila kutsui rauhoittumaan ja hiljentymään vehreyden keskelle.

Kärhi, osa 3: Juurtuminen

Kolmas osa Juurtuminen toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Työryhmä
Nadja Räikkä, Tommi Silvennoinen, Vilhelmiina Sinervo

Ylös