Teatteri Telakan Synnytystalkoissa tarjoillaan poliittista kabaree-viihdettä ja pullaa

Tiedote 1.2.2024
Julkaisuvapaa

Keväällä 2024 Teatteri Telakan vinttinäyttämö muuntautuu kotoisaksi klubiksi, kun pääohjelmistossa nähdään Synnytystalkoot – Pullantuoksuinen kabaree lisääntymisestä. Huumoripitoinen ja musiikkia, sirkusta, teatteria, tanssia, dragiä, klovneriaa ja lavarunoutta yhdistelevä esitys pureutuu lisääntymisen kysymyksiin nyky-yhteiskunnassamme.

Synnytystalkoot juhlistaa talkoiden ja yhdessä tekemisen yhteisöllistä voimaa. Talkoot ovat perinteisesti vapaaehtoista ja mukavaa yhteispuuhaa yhteisen hyvän vuoksi. Poliittisessa keskustelussa sana talkoot on kuitenkin saanut jopa negatiivisia merkityksiä, kun on alettu puhua säästö- ja synnytystalkoista yhteiskunnan vastikkeettomina pelastusrenkaina.

Lapsenhankinta ja lapsettomuus teemoina synnyttävät voimakkaita mielipiteitä ja keskustelun sävy on usein mustavalkoista. Synnytystalkoot haluaa tarjota mahdollisuuden kevyempään keskusteluun aiheen tiimoilta ja siksi näytöksen päätteeksi yleisöllä on mahdollisuus jäädä juttelemaan ja syömään esityksen aikana leivottua pullaa.

Ohjaaja Meri-Maija Näykki kommentoi esityksen teemoja:

“Lisääntymiseen liittyvä keskustelu on viimevuosina keskittynyt syntyvyyden laskuun ja siksi keskustelussa on usein arvottava, jopa syyllistävä sävy. Kun itse aloin pohtia lisääntymisen kysymyksiä, olisin kaivannut lempeää ja arkista keskustelua. Tuntui kuitenkin lähes mahdottomalta ottaa aihetta kasuaalisti puheeksi, koska siihen liittyi niin suuria latauksia.

Synnytystalkoot-esitys pyrkii toimimaan keskustelunavaajana. Kabaree esitysmuotona mahdollistaa aiheen pyörittelyn monesta näkövinkkelistä leikittelevällä otteella.”

Esitys on myös rakentunut monesta eri näkökulmasta, sillä tekijät ovat koostaneet sisällöt yhdessä. Työryhmä koostuu monen eri alan ammattilaisista, eri sukupuolista ja elämäntilanteista.

Ohjaus ja konsepti Meri-Maija Näykki
Käsikirjoitus ja koreografia Työryhmä
Dramaturgi Iira Halttunen
Esiintyjät Kerttu Opus, Petra Poutanen, Piki Rantanen, Tanjalotta Räikkä
Musiikki ja äänisuunnittelu Petra Poutanen
Puvustus Ella Kauppinen / Hengari
Lavastus ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
Valokuvat ja videot Petteri Aartolahti

Esitykset Teatteri Telakalla 24.2. – 3.4.2024.

Sunnuntain 10.3. näytöksen yhteydessä Kulttuuritalo Telakan tiloissa järjestetään Hehkumahkun Lapsiparkki, johon vanhemmat voivat jättää lapsensa viihdyttävän tekemisen pariin esityksen ajaksi. Sunnuntaina 24.3. myös sylivauvat ovat tervetulleita Vauva mukaan –esitykseen ilman huolta siitä, että itku, nauru tai ruokailu häiritsisi esitystä.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
Meri-Maija Näykki, ohjaaja, p. 040 567 3128 (harjoitusten aikana yhteydenottopyynnöt tekstiviestitse), merimaija.naykki@gmail.com
Havanna Salmela, Teatteri Telakan markkinointivastaava, p. 045 106 1399 (ti-to 11-16), havanna.salmela@teatteritelakka.fi