Suksitango

Suksitango on matkaseikkailu, musiikkinäytelmä ja sketsimäinen katsaus omituiseen ilmiöön nimeltä suomalaisuus.

Teatteri Telakan uusi independent-tuotanto Suksitango saa ensi-iltansa syyskuun loppupuolella 23.9.2020. Kevään ohjelmistosta siirtyneen esityksen on ohjannut muun muassa Jopet-Show:sta tunnettu Jukka Toivonen.

Italialainen Francesca (Ilaria Tucci) ja venäläinen Irina (Anna Haukka) yrittävät sopeutua uuteen elämäänsä maassa, jonka tavat tuntuvat hämmentäviltä ja oudoilta.

Esitys on osa Tampereen yliopiston Dialogisuutta rakentamassa tutkimus- ja kehittämishanketta, joka tutkii maahanmuuttajien suhdetta kotimaahansa, suomalaisiin ja muihin maahanmuuttajaryhmiin. Suksitangossa aihetta tutkitaan sketsimäisellä otteella ja huumorin kautta.

Kun tulee uuteen paikkaan, maailma muuttuu oudoksi ja siihen voi olla alkuun vaikea tottua. Näytelmässä tarkastellaan maailmaa maahanmuuttajien silmin ja kysymään, millaisia ristiriitoja oma, jo eletty elämä voi aiheuttaa uuden kulttuurin kohtaamisessa.

Kesto n. 1,5h, ei väliaikaa.

Näytelmän kokonaisuus on yhtä aikaa kevyt, ikään kuin kooste sketsejä, mutta samalla se onnistuu pääsemään yllättävän syvälle kulttuurien välisen hämmennyksen tilaan. […] Kun tango soi näytelmässä keskellä metsää monikansallisin voimin, saa se ajattelemaan ennemminkin kulttuureita yhdistäviä kuin erottavia tekijöitä.

★★★★ Hanna Telakoski, Kulttuuritoimitus (Kun maailma mitä meille tarjotaan ei riitä – arviossa Telakan Suksitango, 26.9.2020)

Musiikin roolia esityksen kantavana voimana korostaa myös se, että Anna Haukka, Ilaria Tucci ja Silver Sepp ovat näyttämöllä vahvimmillaan juuri muusikkoina. Kolmikon tulkitsemat surumieliset tangot ovat parhaimmillaan suorastaan värisyttäviä.

★★★ Kaisa Järvelä, Aamulehti (Teatteri Telakan Suksitango latelee kuluneita Suomi-kliseitä, mutta esityksen maaginen realismi saa katsojan tuntemaan, mitä on olla vieras, 25.9.2020)

Ohjaus Jukka Toivonen
Käsikirjoitus Jukka Toivonen + työryhmä, Mart Aas

Äänisuunnittelu ja musiikki Silver Sepp
Alkuperäinen musiikki Ilaria Tucci, Silver Sepp, Anna Haukka
Lavastus ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
Puvustus Paula-Leena Jokitie
Tuottaja Anita Parri

Esiintyjät
Anna Haukka (FIN/KAR)
Ilaria Tucci (FIN/ITA)
Silver Sepp (EST)
Jukka Toivonen (FIN)

Esitykset Teatteri Telakalla

Ei tulevia esityksiä