Kolme sisarta ja tuntematon sotilas

”Ei tässä syyllisiä kaivata vaan Moskovaan, Moskovaan!”

Kolme sisarta ja tuntematon sotilas törmäyttää yhteen kaksi ihmiskuvauksen klassikkoa. Mitä tapahtuu, kun tsehovilainen kaipuu ja kyynelten läpi eletty nauru kohtaa suomalaisen kliseen ja totuuden tuntemattoman yhdistelmän? Voiko ihmistä kuvata? Miten pelataan, kun kaikkien kortit on jaettu väärin ja pelattava kuitenkin on?

Kolme sisarta ja tuntematon sotilas -esityksen ytimessä on kysymys muutoksesta suhteessa tuntemattomaan – yhdistävänä tekijänä inhimillinen puute. Ruumis, jota mahdoton ajatus ravistelee. Se voi olla nauramista. Kuinka rajat muuttuvat harhaksi, eikä tuntemattoman enää tarvitse olla sotilas?

”Tanssia, laulua, tiskiharja lyö lautasia, maatuskanukke kopsuttelee rytmiä, soittoa, samovaari, rakas päiväkirja. Hetkin nauran. Nauran tekstien törmäyksille, nauran, koska tämä on absurdia kuin elämä ja ihmisen mieli itse, nauran, koska nautin tästä mylläkästä. […] Sanomaan täysin eläytyvä, luita myöten tärisyttävä lauluesitys käy suoraan eksistentiaaliseen sieluun. Mitä tahansa lavalla tapahtuukin, esiintyjät heittäytyvät siihen täysillä.” 

– Yökukkujan sekalaiset-blogi 

”Välillä joku menee soitinten luo, musisoidaan hetki. Punkahtavaa menoa, välillä jazzahtavaa, monenmoista. Pelataan korttia, kaihotaan Moskovaan. Katsoja (ainakin minä) vaipuu transsinomaiseen tilaan. Antti-Juhani Mannisenmonimuotoinen äänisuunnittelu on kutkuttavaa ja melkein tajuntaakin laajentavaa.”

– Paljon melua teatterista-blogi

”Kotikaupungin kaipuuta henkivä Anton Tšehovin Kolme sisarta (1901) ja jatkosodan karmeudesta kielivä Väinö Linnan Sotaromaani/Tuntematon sotilas(2000/1954) eivät liene aiemmin saaneet yhtä raikasta ja reteätä käsittelyä. Antti-Juhani Mannisen musiikki ja äänisuunnittelu riipivine, punkahtavine kohkailuineen ja jammailevan jazzahtavine rytmeineen täydentävät kokonaisuuden. […] Huumaavaa katsottavaa!

– Arjen pilkahduksia-blogi

”Työryhmän käsissä on syntynyt alkutekstejään kohtaan röyhkeä mutta tyylikäs pastissi, joka hakee muotonsa sitaatti kerrallaan.”

– Emmi Ketonen, Lumooja

Ohjaus ja dramatisointi Tommi Silvennoinen
Esitysdramaturgia Työryhmä

Esiintyjät
Seidi Haarla
Antton Kainulainen
Jukka Kittilä
Sofia Molin
Nanna Mäkinen

Lavastus, puvustus, rekvisiitta Työryhmä
Sävellys ja änisuunnitelu Antti-Juhani Manninen
Valosuunnittelu Antton Kainulainen
Graafinen suunnittelu, valokuvat ja videot Jussi Virkkumaa
Tuotanto Eeva Siivonen / Tehdas Teatteri

Tekstit
Väinö Linna Sotaromaani
Anton Tsehov Kolme sisarta (suomentanut Martti Anhava)
Pauli Tapio Varpuset ja aika

Tulevat esitykset

Ei tulevia esityksiä