Jussi & Jussi

”Miten perinteinen, vuosisatainen ”toiseus” voi yhä edelleen aiheuttaa pelkoa? Missä vaiheessa pelko loppuu ja mitä sitten tapahtuu, kun se loppuu?”

Jussi & Jussi pohjautuu osin historiaan, osin vilkkaaseen mielikuvitukseen. Innoituksensa se on saanut kahden taivassalolaisen pappilarengin, Heikki Pekanpojan ja Heikki Mikonpojan tarinasta. Kyseiset Heikit olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tiedetyt homoseksuaalit ja heidät teloitettiin vuonna 1665 sodomiittisesta synnistä syytettyinä.

Esitys muistuttaa varmalla kädellä katsojaa ihmisen ajattomasta suoraviivaisuudesta ja näköalattomuudesta, jonka seuraamuksia saamme tänäänkin seurata. Sen musiikillisessa maailmassa on vaikutteita paitsi suomalaisesta kansanmusiikista, myös maailmanmusiikkitraditioista ja modernin musiikin konventioista. Teoksen livemusiikista vastaa Pekko Käppi & K:H:H:L -yhtye, joka nähdään näytelmän Kohtalottarina. Heikkien kohtalo huutaa balladimuotoista, moniuloitteista, ehkä vähän karnevalististakin ja eri ajoissa liikkuvaa tarinaa, jota heistä ei aikanaan kirjoitettu.

Esityksen kesto noin 2h 40min.

Outo tunnelma ja mystiikka vetoaa ja musiikki siirtää katsojan vastaanottavaiseen tilaan. Näytelmä on syvällisistä ja synkistäkin teemoistaan huolimatta karnevalistinen, viihdyttävä ja kevytkin. Matkaa tehdään kiitäen läpi galaksien, jouhikon itkiessä, aina liikutukseen saakka.

Käsikirjoitus yhdistää oivaltavasti mytologiaa, historian tapahtumia ja ihmiskohtaloita sekä ottaa voimakkaasti kantaa suvaitsevaisuuden ja rakkauden puolesta. Rakkauden, jota ilman elämää ei ole. – Kokonaisuus on kunnianhimoinen ponnistus ja tehdyn työn määrä välittyy katsomoon.

Hanna Telakoski, Kulttuuritoimitus

Tanjalotta Räikkä on kirjoittanut ja ohjannut hienon, karnevalistisen riehakkaan ja sytyttävän teoksen, joka puhuu, ei vaan huutaa sydämen kyllyydestä ihmisyyden, vapauden ja ennen muuta rakkauden puolesta. 

Eija Mäkinen, Kulttuuriluuta-blogi

Ohjaus ja käsikirjoitus Tanjalotta Räikkä
Musiikki Pekko Käppi ja K:H:H:L
Valot ja visualisointi Nadja Räikkä, Perttu Sinervo

Näyttämöllä
Antti Mankonen
Arttu Soilumo
(Näty4)
Santeri Niskanen (Näty4)
Pekko Käppi
Nuutti Vapaavuori
Tommi Laine

Tuotantoyhteistyössä mukana Folk Extreme

Tulevat esitykset

Ei tulevia esityksiä