Historia

Kolme toiminnalleen tilaa etsivää ammattiteatteriryhmää, Motelli Skronkle, Moraalia teatteri ja Ryhmä Fagerholm yhdistivät voimavaransa Tampereella vuonna 1996 ja muodostivat kokonaisuuden, joka nimettiin Teatteri Telakaksi.

Alkoi 100 vuotta aiemmin viljamakasiiniksi valmistuneen tiilitalon rakentaminen talkoovoimin teatteriksi ja ravintolaksi, joka kokonaisuutena tunnetaan nykyään Kulttuuritalo Telakkana. Itse teatteri sijaitsee kolmannen kerroksen tunnelmallisessa vinttitilassa.

Tänä päivänä Kulttuuritalo Telakka pitää sisällään lounas- ja ohjelmaravintolan, bändi- ja kulttuuritapahtumatoimintaa, teatterin ja gallerian. Vuonna 2021 Teatteri Telakka täytti 25 vuotta.

”Kesällä 1996 ja vielä 1997 Telakan ohikulkijat saattoivat huomata, että kasvoiltaan tutut kulttuurihenkilöt touhusivat suurella innolla ja vanhalla Mersu-pakettiautolla tuoden tavaraa vanhaan viljamakasiiniin. Jotakin oli tapahtumassa, mutta millaista uutta elämää taloon puhalletaan, sitä ei juuri kukaan tiennyt.”

Markku Peltola kertoo Telakan synnystä:

”Meitä oli muutama pieni teatteriryhmä Tampereella, ja tuli tarve saada oma yhteinen kotinäyttämö. Vedettiin nasta kartalle Keskustorin kohdalle, ja vedettiin siitä harpilla ympyrä. Siltä alueelta sitten kierrettiin katuja idästä länteen ja pohjoisesta etelään. Tämä paikka me löydettiin jouluaattona 1994.”

Talo kunnostettiin ja korjattiin talkoilla perinteitä kunnioittaen, sillä rakennus on suojeltu historiallisen arvonsa ja arkkitehtuurinsa vuoksi (sr8).

 ”Markku Peltola, Hannå Eskola ja Markku Mäkiranta kertoivat, että Telakka syntyi yhden näytelmän proggiksen ympäristöksi: ”Oli juttu jota oli tarkotus tehdä, sille haettiin tilaa. Peltsi ja Tomppa löysivat tän mestan. Sitten erilaisten sattumien summana yks kaveri ehdottaa mitä jos pistettäs pystyyn tohon kesäterassi. Ja sitten kuppila alkoi tossa ja yht´äkkiä se pamahti. Se oli ainoa talkookesä, kaikki tossa paino talkoolla elikkä sillon me saatiin säästöön sen verran rahaa, että oli mahdollista ruveta spekuloimaan, et mitäs jos tää talo ostetaan.”

Vaikka talo alunperin löydettiin ja remontoitiin teatterikäyttöä varten, on siitä kahdessakymmenessäviidessä vuodessa syntynyt moneen suuntaan kuhiseva kulttuurikeko ja omaehtoisen kulttuurin satama.

Telakka on näyttelijöiden, ohjaajien, lavastajien, käsikirjoittajien, puvustajien, kuvataiteilijoiden, muusikoiden, valo-ja äänisuunnittelijoiden,  valokuuvaajien, elokuvaajien ja näiden taiteiden tuntumassa työskentelevien ihmisten kohtaamispaikka.

Teatteri Telakka ry:n perustajajäseniä oli vuonna 1996 yhdeksän teatterialan henkilöä:

Hanno Eskola, Irja Korhonen, Tom Lindholm, Markku Mäkiranta, Tuomo Nakari, Markku Peltola, Tanjalotta Räikkä, Kaisa Sarkkinen, Esko Varonen.

Lainaukset teoksesta: Ari Ylönen (toim.)Yliopisto kaupungissa. Viestipaino Oy, Tampere, 2007.