165 miljoonaa kevättä

Asko Jaakonahon näytelmä 165 miljoonaa kevättä sijoittuu aikaan, jolloin meitä on yhdeksän miljardia. Saga ja Mark saapuvat Kazakstanin syrjäiseen vuoristoon tehtävänään pelastaa villiomenapuun monimuotoisuus. Kazakstanin uskotaan olevan omenapuun alkukoti, vuoriston villit lehdot ovat peräisin jopa kymmenien miljoonien vuosien takaa. Evoluutio on kestänyt käsittämättömän pitkän ajan, mutta elinympäristöt tuhoutuvat ja pirstoutuvat silmänräpäyksessä.

Vuoristossa selviytymisestä tulee kamppailu, jonka aikana henkilöt joutuvat kohtaamaan oman menneisyytensä, oman evoluutionsa. Näytelmä pohtii ympäristön tuhoutumista trillerin ja runollisuuden keinoin. Tuleeko luonnosta meille uhka vai ovatko ihmiset uhka toisilleen?

Lukudraaman valmistaminen on osa Jaakonahon uuden näytelmän kehittelytyötä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) Hautomo-kirjoittajaohjelmassa. Lukudraama esitetään vielä keskeneräisen näytelmätekstin pohjalta, ja esitys tarjoaa mahdollisuuden tutustua näytelmätekstin syntyprosessiin. Esityksen jälkeen tilaisuus jatkuu avoimella osuudella, jossa on yleisö voi keskustella kirjailijan ja työryhmän kanssa näytelmästä.

Näytelmäkäsikirjoitus: Asko Jaakonaho
Dramaturgi: Elina Snicker (UNO)
Ohjaus: Saana Lavaste
Näyttelijät: Piia Soikkeli, Marja Skaffari ja Petri Mäkipää
Muusikko: Arto Piispanen
Ohjaajan assistentit: Maia Häkli, Joel Härkönen ja Ona Korpiranta (TeaK)

Tuotanto: Teatteri Telakka ja Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Tulevat tapahtumat

Ei tulevia esityksiä

Lisätietoja

Uuden näytelmän ohjelma (UNO)

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke uuden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laadun ja tulevaisuuden turvaamiseksi. UNO tarjoaa tukea näytelmäkirjailijoille taiteelliseen työskentelyyn ja tuo teatterintekijöitä yhteen kehittämään uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä. Teatteri Telakka kuuluu Uuden näytelmän ohjelman ammattiteattereiden ja muiden alan toimijoiden muodostamaan verkostoon. Lukudraama on osa marraskuun 2017 ajan käynnissä olevan Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelmaa.

 

Asko Jaakonaho. Kuva © Jukka Salminen

Asko Jaakonaho on Tampereella asuva vapaa kirjailija, joka on julkaissut kaksi historiallista romaania Onnemme tiellä (2012, Otava) ja Valon juhla (2017, Otava).