RAJAVIRHE / RUSSOPHOBIA

PÄÄOHJELMISTO

Dokumenttiteatteria sodasta

Jos kysyt keneltä tahansa entisen Neuvostoliiton kansalaiselta Suomen ja Neuvostoliiton välillä vuosina 1939 – 1940 käydystä Talvisodasta, niin todennäköisesti he kysyvät: ”Oliko meillä sota?”. Tuo sota on Venäjällä lähes vaiettu.

Neuvostoliitto menetti tässä sodassa viisi kertaa enemmän sotilaita kuin Suomi, joka sai kansainväliseltä yhteisöltä tukea laihasti ja joutui taistelemaan yksin ylivoimaista vihollista vastaan. Pieni kansa puolusti itseään ja sai haavoja jotka ovat ulottuneet yli sukupolvien.

Kaivautumalla syvemmälle Talvisodan tapahtumiin, voi huomata järkyttäviä samankaltaisuuksia Ukrainan sodan kanssa. Samanlaista propagandaa, samoja kliseitä, samaa väkivaltaa ja halua nöyryyttää pienempää valtiota.

Näytelmäkirjailija Maksim Kurochkin palaa käsikirjoituksessaan maailmaan, jota ei vielä oltu tuhottu sodan kokemuksella, hetkeen jossa vielä oli rauha. Hän yrittää ymmärtää Ukrainassa käytävää sotaa ja sen herättämiä tunteita Talvisotaa tarkastelemalla. Se kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään saakka. Käsikirjoituksen aineisto perustuu Suomessa, Venäjällä ja Ukrainassa tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden välisistä jännitteistä.

 

Käsikirjoitus: Maksim Kurochkin
Suomennos: Anna Niemen käännöksen pohjalta työryhmä
Ohjaus: Varvara Faer
Lavastus- ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
Äänitekninen toteutus: Jani Orbinski
Tulkki: Anna Haukka

Näyttelijät: Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela, Jukka Toivonen

TULEVAT TAPAHTUMAT:

Ei tiedossa olevia esitysaikoja

VALOKUVAT

Rajavirhe - Dokumenttiteatteria sodasta