Kullervo

Äiti on yhtä leveä kuin pitkä. Kalervo omistaa kymmenen metrin sohvan. Ainikki löytää joka päivä jotain uutta kivaa puberteettisesta kehostaan. Perheessä siis kaikki allright.

Mutta jotain uupuu, vaikka kaikkea on. Täydellisestä perheestä uupuu poika. Poika, joka kauan sitten  salaperäisesti katosi. Poika, jota kukaan ei enää palaavaksi odottanut. Ja arki harmaantuneessa paratiisissa jatkuu niin kuin arjen kuuluukin, kunnes tapahtuu se minkä ei pitänyt olla mahdollista. Sisään astuu outo nuori mies, joka sanoo olevansa Kullervo, tuo kadonnut lapsi. Mies otetaan kyynelsilmin vastaan ja perhe on jälleen koossa. Mutta jotain outoa miehen katseesta loistaa. Jotain, mikä saa perheen tolaltaan.

Kullervo on Lauri Maijalan kirjoittama ja ohjaama Aleksis Kiven teokseen  pohjautuva uusi näytelmä, joka hyppää pää edellä suomalaisen keskiluokan pahimpaan painajaiseen. Se on ilkikurinen satiiri kapitalismista, perheestä ja kansakunnasta, joka on kasvattanut lapsen. Lapsen, jota hallitsee myyttisen Kullervon henki: katkeruus, viha, himo ja häikäilemätön oman edun tavoittelu. Lapsen, jota kukaan ei voi enää hallita.

Alkuperäiskäsikirjoitus Aleksis Kivi
Ohjaus ja sovitus Lauri Maijala
Lavastus Perttu Sinervo

Näyttelijät:

Erni Kask (Rakvere Teater)
Tanjalotta Räikkä (Teatteri Telakka)
Sakari Tuominen (Teatteri Vanha Juko)
Maruska Verona (Näty)

Esitys on osa valtionpalkinnon vuonna 2013 saanutta Teatteri Telakan, Teatteri Vanhan Jukon ja Rakvere Teaterin kansainvälistä yhteistuotantoa, jossa toteutetaan kolme esitystä kolmen teatterin näyttelijöillä.

Esityksestä sanottua:

"Esitys pakottaa kohtaamaan käsityksiämme uskonnosta, seksuaalisuudesta, rasismista, perheestä ja anteeksiannosta. Se näyttää: paha olo on kaikilla." - Anu Ala-Korpela, Aamulehti 21.2.2014."Kolkkona opetuksena on, että yhteiskunnan pahimmat vaivat eivät ole ongelmia vaan sairauksia. Ongelma-ehdotus-ratkaisu -malli toimi vielä Väinämöisellä mutta ei enää Maijalalla.  - - - On ilahduttavaa, että näin terävää työtä esitetään julkisesti tänä päivänä maassamme." - Pertti Julkunen, Demokraatti 21.2.2014

"Puolentoista tunnin tykitys osoittaa sormella, kuinka ihminen pystyy sysäämään virheensä ja pahoinvointinsa itsensä ulkopuolelle. Kullervo on syntipukki, joka saa meidät tekemään asioita, joita emme pysty muutoin selittämään." - Jari Hanska, Voima 2/2014

"Yhteiskunnallisesti valveutuneen Maijalan Kullervo kuvaa ilkikurisesti nokialaisen kansakunnan kasvattamaa lasta, jota hallitsee myyttisen Kullervon henki: katkeruus, viha, himo ja häikäilemätön oman edun tavoittelu." - Siskotuulikki Toijonen, Kansan uutisten verkkolehdessä 27.2.2014

Ema on sama lai kui pikk. Kalervol on kümme meetrit pikk diivan. Ainikki avastab oma puberdeediea kehas iga päev midagi uut ja huvitavat. Seega on perekonnas kõik allright. Kullervo on Lauri Maijala kirjutatud ja lavastatud, Aleksis Kivi teosele põhinev uus näidend, mis hüppab pea ees soome keskklassi kõige hullemasse õudusunenäkku. Ta on pahatahtlik satiir kapitalismist, perekonnast ja rahvast, kes on kasvatanud üles lapse. Lapse, keda valitseb müütiline Kullervo vaim: kibestus, vaen, kirg ja häbematu omakasu püüdmine. Lapse, keda mitte keegi ei saa enam valitseda.

Kullervo on teater Vanha Juko toodang, mis esietendub 04.09.2013 kl 19:00. Kullervot esitatakse 2014.a. kevadel Tamperes osana teater Telakka kavast ja 2014.a. sügisel osana Rakvere Teatri kavast.

Lauri Maijala

on yksi nuoren sukupolven seuratuimpia ja kysytyimpiä teatteriohjaajia. Maijala on ohjannut mm. Helsingin Juhlaviikoille (Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho -ooppera), Lappeenrannan kaupunginteatteriin, turkulaiseen Linnateatteriin sekä Teatteri Vanhaan Jukoon ylistettyjä esityksiä.  Maijalan KOM-Teatterille ohjaama Kolme Sisarta kutsuttiin Tampereen Teatterikesän 2013 pääohjelmistoon. Vuonna 2014 Maijala aloitti KOM-Teatterin taiteellisena johtajana yhdessä Juho Milonoffin kanssa.

 

Kuvat

Kullervo