Kädettömät (Käsist seotud) päättää Teatteri Telakan syyskauden <h1> <h3>Tanjalotta Räikän ohjaama vierailuesitys Tampereella neljä kertaa

Kädettömät (Käsist seotud) päättää Teatteri Telakan syyskauden

Tanjalotta Räikän ohjaama vierailuesitys Tampereella neljä kertaa

Syksyn 2017 näytäntökausi päättyy helsinkiläisen Jalostamo-kollektiivin ja tallinnalaisen Eesti Draamateaterin yhteistuotanto Kädettömien vierailuun. Esityksen on ohjannut Anna Lipposen käsikirjoituksen pohjalta Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä.

Eletään vuosia 1987 – 1991 ja Virossa on käynnissä Laulava vallankumous. Neuvostoliitto on romahtamassa ja järjestelmä on mädäntynyt sisältä päin. Suomessa omituisten oireiden jälkeen 27-vuotiaalla Elsellä todetaan ALS-sairaus.

– Kädettömien kertomuksessa yksilö on vakavasti sairas ja ajassa, jota kuvataan myös yhteiskunta on halvaannuttavasti sairas, Räikkä vertaa.

Esityksen käsikirjoitus kertoo ALS-sairaudesta ja eräästä Viron historian ajanjaksosta.

– Kädettömät on isän ja tyttären tarina. Isä ja tytär tapaavat vasta kun tytär on sairastunut parantumattomasti, Räikkä tiivistää.

Suomalaisen tyttären ja virolaisen isän kohtaamisesta ei puutu draamaa eikä komiikkaa. Teemoissa näyttäytyy vierasmaalaisuus, ja se rinnastuu myös esityksen henkilöihin.

– Esityksessä on kaksi supikoiraa, yhteiskunnan hylkiöt Manu ja Panu, jotka kertovat tarinan lopetetussa teatterissa vuonna 2017, Räikkä sanoo.

Näyttämöllä nähdään kaksi eri sukupolvien näyttelijää, suomalainen Anna Lipponen ja virolainen Tõnu Oja.

– Näyttelijät tulevat erilaisista taustoista ja ovat eri ikäisiä, mutta se juuri on esityksen  voimavara, Räikkä sanoo.

Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateatterin Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta, kahden kulttuurin kohtaamisesta ja elämän suurista intohimoista.

Suomen kantaesitys oli Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016, ja Viron kantaesitys Eesti Draamateaterissa Tallinnassa 11.3.2017. Yhteistyökumppaneita ovat Lahden kaupunginteatteri ja Viro-Instituutti Suomessa. Kädettömät vierailee toukokuussa Kansallisteatterissa.

Esitykset Teatteri Telakalla ovat lauantaina 9.12.2017 klo 15:00, sunnuntaina 10.12.2017 klo 15:00, tiistaina 12.12.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 13.12.2017 klo 19:00, ja niihin voi ostaa lippuja Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta <h1> <h3>Suomalais-virolainen yhteistuotanto vierailee joulukuussa Tampereella

Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta

Suomalais-virolainen yhteistuotanto vierailee joulukuussa Tampereella

Helsinkiläisen Jalostamo-kollektiivin ja tallinnalaisen Eesti Draamateaterin yhteistyönä valmistunut Kädettömät (Käsist seotud) vierailee Teatteri Telakalla joulukuussa. Anna Lipposen käsikirjoittama esitys pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

Eletään vuosia 1987 – 1991. Neuvostoliitto on romahtamassa, Virossa on käynnissä Laulava vallankumous ja uudenlainen elämä on lähempänä kuin koskaan. Samaan aikaan Suomessa omituiset oireet vievät 27-vuotiaan Elsen lääkäriin ja hänellä todetaan ALS-sairaus. Alkaa virolaisen isän ja suomalaisen tyttären kohtaaminen, josta ei puutu komiikkaa, draamaa eikä musiikkiakaan.

Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017 ja ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Sen on ohjannut Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä.

Kädettömien skenografisen suunnittelun on tehnyt Petri Tuhkanen ja musiikin Samuli Laiho. Näyttämöllä ovat Anna Lipponen ja Tõnu Oja. Esitys sai ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016. Viron ensi-ilta oli Eesti Draamateaterissa Tallinnassa 11.3.2017.

Kädettömät nähdään Tampereella neljä kertaa. Esitysajat ovat lauantaina 9.12.2017 klo 15:00, sunnuntaina 10.12.2017 klo 15:00, tiistaina 12.12.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 13.12.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa Teatteri Telakalla torstaina 9.11.2017 <h1> <h3>10-vuotisjuhlaesitys tarkastelee ryhmän edesottamuksia  alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 - 2017

Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa Teatteri Telakalla torstaina 9.11.2017

10-vuotisjuhlaesitys tarkastelee ryhmän edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 - 2017

Syyskauden seuraava vierailu on Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa. Se on ryhmän 10-vuotisjuhlaesitys joka on tänä syksynä esitetty jo Tehdas-teatterissa Turussa, mutta nähdään nyt Telakalla erilaisena versiona.

10% Suomen historiaa silmäilee itsenäisen Suomen ja erään itsenäisen teatteriryhmän edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 – 2017. Esityksen on ohjannut Ville Kurki ja näyttämöllä nähdään Grus Grus Teatterin vakiesiintyjiä sekä vierailijoita.

Juhlavierailussa on mukana esityksellistä aineistoa Grus Grus Teatterin aikaisemmista esityksistä Järjen päivät – elintasomusikaali, Hamlet –  koko totuus, Valtava yksiö ja Hugo Simbergin siivet. Mukana on myös katkelmia ryhmän ruotsinkielisistä esityksistä.

Grus Grus Teatteri on vapaa nomaditeatteri, joka ei olisi syntynyt ilman Teatteri Telakkaa. Ryhmän ensimmäinen esitys oli kymmenen vuotta sitten Telakalla ensi-iltansa saanut Hugo Simbergin siivet. Esitys syntyi ohjaaja Ville Kurjen ja näyttelijä Ville Majamaan yhteistyönä.

Sittemmin Grus Grus Teatteri on tuottanut kiitettyjä, omalaatuisia ja monimuotoisia esityksiä Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin. Teatteri ei edelleenkään aio asettua aloilleen, vaan jatkaa vaellustaan.

Vaelluksen seuraava pysähdys on Tampereella torstaina 9.11.2017 klo 19:00, kun Teatteri Telakan näyttämöllä esitetään 10% Suomen historiaa. Esityskertoja on vain yksi, ja lippuja voi ostaa Tiketistä.

 

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
165 miljoonaa kevättä Teatteri Telakalla marraskuussa <h1> <h3>Lukudraama on osa Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelmaa

165 miljoonaa kevättä Teatteri Telakalla marraskuussa

Lukudraama on osa Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelmaa

Teatteri Telakka toteuttaa yhdessä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) kanssa lukudraamatapahtuman, jossa pääsee kurkistamaan valmisteilla olevan näytelmän syntyprosessiin.  Teatteri Telakalla esitetään lukudraamana Asko Jaakonahon näytelmä 165 miljoonaa kevättä.

Jaakonaho on mukana Uuden näytelmän ohjelman Hautomo -kirjoittajaohjelmassa, ja lukudraama on osa näytelmän kehittelytyötä. Lukudraama-esitys toteutetaan vielä keskeneräisen näytelmäkäsikirjoituksen pohjalta. Uuden näytelmän ohjelman puolesta dramaturgina toimii Elina Snicker.

165 miljoonaa kevättä sijoittuu aikaan, jolloin meitä on yhdeksän miljardia. Saga ja Mark saapuvat Kazakstanin syrjäiseen vuoristoon tehtävänään pelastaa villiomenapuun monimuotoisuus. Kazakstanin uskotaan olevan omenapuun alkukoti, vuoriston villit lehdot ovat peräisin jopa kymmenien miljoonien vuosien takaa. Evoluutio on kestänyt käsittämättömän pitkän ajan, mutta elinympäristöt tuhoutuvat ja pirstoutuvat silmänräpäyksessä. Vuoristossa selviytymisestä tulee kamppailu, jonka aikana henkilöt joutuvat kohtaamaan oman menneisyytensä, oman evoluutionsa.

Lukudraaman ohjaa Saana Lavaste ja näyttelijöinä ovat Petri Mäkipää, Marja Skaffari ja Piia Soikkeli. Musiikkona lukudraamassa on Arto Piispanen. Ohjaajan assistentteina toimivat Maia Häkli, Joel Härkönen ja Ona Korpiranta (TeaK).

165 miljoonaa kevättä nähdään lukudraamana Telakalla sunnuntaina 12.11.2017 klo 14:00 ja lippuja tapahtumaan voi ostaa Tiketistä. Lukudraaman jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan tekijöiden kanssa näytelmästä.

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke uuden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laadun ja tulevaisuuden turvaamiseksi. UNO tarjoaa tukea näytelmäkirjailijoille taiteelliseen työskentelyyn ja tuo teatterintekijöitä yhteen kehittämään uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä.

Asko Jaakonaho on Tampereella asuva vapaa kirjailija. Hän on julkaissut kaksi historiallista romaania, Onnemme tiellä (Otava, 2012) ja Valon juhla (Otava, 2017).

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista