Hullu vierailee kevätkaudella 2018 Tampereen Teatterissa <h1> <h3>Juha Hurmeen esitys siirtyy suuren kysynnän vuoksi Frenckell-näyttämölle

Hullu vierailee kevätkaudella 2018 Tampereen Teatterissa

Juha Hurmeen esitys siirtyy suuren kysynnän vuoksi Frenckell-näyttämölle

Hullu vierailee kevätkaudella Tampereen Teatterissa. Esitys nähdään Frenckell-näyttämöllä kuusi kertaa 7.2. – 20.4.2018 välisenä aikana. Lippujen suuren kysynnän vuoksi vuoden 2018 lisäesitykset Tampereella siirtyvät suuremmalle näyttämölle.

Hullu on tarina siitä, kun järki lähtee kävelylle ja palaa kuukauden kuluttua takaisin. Siinä kuvataan vaiheittain etenevä matka, joka päättyy hullujenhuoneelle. Suljetulla osastolla oma paikka pitää opetella ottamaan uudelleen. Se on kaunistelematon ympäristö, jonka suora puhe luo kuitenkin lohtua. Siellä ihmiset ovat yhteiskunnan alimmaisella alustalla ja silti se osoittautuu mahdolliseksi maailmaksi.

Esityksessä näyttelevät Antti Laukkarinen, Antti Mankonen ja Kaisa Sarkkinen. Valo- ja äänisuunnittelusta sekä musiikista vastaa Hannu Hauta-aho ja pukusuunnittelusta Henna Mustamo. Lavastussuunnittelun ovat tehneet Hannu Hauta-aho, Juha Hurme, Henna Mustamo ja Perttu Sinervo. Uuno Kailaan Partaalla -runoon tehdyn laulusävellyksen on tehnyt Arto Piispanen.

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama esitys perustuu hänen samannimiseen romaaniinsa, joka julkaistiin vuonna 2012. Hullu sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla 8.12.2016, ja sitä on esitetty Telakalla jo 32 kertaa, joista kolme Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa.

Hullu on vieraillut Teatteri Jurkassa 26 esityskerralla sekä Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa ja Lainsuojattomat -teatterifestivaaleilla, molemmilla festivaaleilla kahdesti. Marraskuussa Hullu vierailee Tanssiteatteri Minimissä Kuopiossa.

Esityskertoja Hullu on kerännyt yhteensä 62, mikä on jo tällä hetkellä Teatteri Telakan ennätys. Esitys jatkaa syyskauden 2017 ohjelmistossa 19.10. – 19.11.2017 välisenä aikana kahdeksalla esityksellä, jotka ovat loppuunmyytyjä.

Esityksen siirtyminen Tampereen sisällä näyttämöltä toiselle on harvinaista, mutta se voitaneen laskea tämän esityksen ansioksi. Tampereen kaupunki palkitsi Hullun työryhmän toukokuussa Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnolla.

Esitykset Tampereen Teatterin Frenckell-näyttämöllä ovat keskiviikkona 7.2.2018 klo 19:00, torstaina 8.2.2017 klo 19:00, torstaina 15.3.2018 klo 19:00, perjantaina 16.3.2018 klo 19:00, torstaina 19.4.2018 klo 19:00 ja perjantaina 20.4.2018 klo 19:00. Lipunmyynnistä vastaa Tampereen Teatteri ja lippuja voi ostaa Lippupisteen kautta.

 

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Algernon vierailee Teatteri Telakalla <h1> <h3>Kuriton Companyn 10-vuotisjuhlavuoden teos Tampereella kaksi kertaa

Algernon vierailee Teatteri Telakalla

Kuriton Companyn 10-vuotisjuhlavuoden teos Tampereella kaksi kertaa

Kuluvan syyskauden seuraava vierailu on Kuriton Companyn Algernon. Se on tarina koe-eläinhiiri Algernonista ja vaikeasti oppimishäiriöisestä Charliesta. Heille molemmille suoritetaan kokeellinen geeniterapeuttinen aivoleikkaus, joka muuttaa heidän aivotoimintansa dramaattisesti. Näin alkaa tutkimusmatka Charlien mielen labyrintteihin kun hänestä alkaa kehittyä ihmiskunnan älykkäin olento.

Algernon perustuu yhdysvaltalaisen Daniel Keyesin romaaniin, ja sen on dramatisoinut ja ohjannut Eero-Tapio Vuori. Esityksen äänisuunnittelusta ja elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, ja valosuunnittelusta vastaa Anna Rouhu. Lavastuksen on tehnyt Anders Karls ja videosuunnittelun Timo Wright.

Esityksen kaikki roolit tekee näyttelijä Terhi Suorlahti, ja hänen kanssaan esityksen elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne.

Algernon on puheenvuoro ihmisen suhteesta eläimiin, itseensä ja koko planeettaan. Se kuvaa inhimillisen sivilisaation äärimmäistä hybristä, ympäristöstä irti leikkautumista ja samaan aikaan pohjatonta yhteydenkaipuuta.

Algernon kantaesitettiin 12.8.2015 Korjaamo-teatterin Stage-festivaalilla, ja se oli Kuriton Companyn 10-vuotisjuhlavuoden pääteos. Esitys on kiertänyt työryhmän voimin vuosina 2015 – 2016. Kiertuetoimintaa on tukenut Samuel Huberin taidesäätiö ja Taiteen edistämiskeskus. Keyesin alkuperäisteoksen oikeuksia Suomessa valvoo Nordic Drama Corner Oy.

Algernon vierailee Telakalla kahdella esityskerralla, tiistaina 31.10.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 1.11.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Kuriton Company on vuonna 2005 perustettu kokeellisen musiikkiteatterin ensemble. Ryhmä vieraili Teatteri Telakalla edellisen kerran vuonna 2014 esityksellä Kuolemantauti.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Rajavirhe / Russophobia ensi-illassa tiistaina 10.10.2017 <h1> <h3>Kansainvälinen dokumenttiteatterinäytelmä viedään Ukrainaan ja Venäjälle vuonna 2018

Rajavirhe / Russophobia ensi-illassa tiistaina 10.10.2017

Kansainvälinen dokumenttiteatterinäytelmä viedään Ukrainaan ja Venäjälle vuonna 2018

Syyskauden pääohjelmiston uusi teos on ukrainalaisen Maksim Kurochkinin dokumenttiteatterinäytelmä Rajavirhe / Russophobia (РЮССОФОБИЯ). Esitys saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla tiistaina 10.10.2017 ja esityskertoja Tampereella on yhteensä kymmenen.

Näytelmä on toisenlainen tarina sodasta ja siinä Kurochkin palaa maailmaan, jossa vallitsi rauha. Hän yrittää ymmärtää Ukrainassa käytävää sotaa ja sen herättämiä tunteita vuosina 1939 – 1940 käytyä Talvisotaa tarkastelemalla. Näytelmä kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään saakka.

Käsikirjoitus perustuu Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden jännitteistä, Ukrainan nykytilanteesta sekä sananvapaudesta. Näytelmää varten on haastateltu eri ikäisiä ihmisiä, jotka ovat päätyneet näytelmän henkilöiksi.

Rajavirhe valmistuu osana Teatteri Telakan kaksivuotista dokumenttiteatterihanketta, joka on toteutettu yhteistyössä venäläisen Teatr.doc -ryhmän kanssa. Hanketta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelma sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Näytelmän valmistumista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto. Esitys viedään Ukrainaan ja Venäjälle keväällä 2018.

Rajavirheen ohjauksesta vastaa venäläisen Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer, lavastus- ja valosuunnittelusta Perttu Sinervo ja ääniteknisestä toteutuksesta Jani Orbinski. Rooleissa nähdään Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Jukka Toivonen ja Tomi Salmela.

Muut esitykset ovat aikavälillä 13.10. – 6.12.2017 ja niihin saa lippuja Tiketistä. Syyskauden ohjelmistossa ovat myös Juha Hurmeen Hullu sekä Telakalla vierailevat Kuriton Companyn Algernon (31.10. – 1.11.2017), Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa (9.11.2017) sekä Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Dramateaterin yhteistuotanto Kädettömät (9. – 13.12.2017).

Posted by Pertti Huovinen in Tänään
Rajavirheen avoin harjoitus maanantaina 25.9.2017 <h1> <h3>Esityksen tiedotustilaisuus järjestetään avoimen harjoituksen yhteydessä

Rajavirheen avoin harjoitus maanantaina 25.9.2017

Esityksen tiedotustilaisuus järjestetään avoimen harjoituksen yhteydessä

Syksyn ohjelmiston pääteos Rajavirhe saa ensi-iltansa tiistaina 10.10.2017. Rajavirheen avoin harjoitus on Teatteri Telakalla maanantaina 25.9.2017 klo 13:00. Esityksen tiedotustilaisuus on avoimen harjoituksen yhteydessä. Avoimeen harjoitukseen voi ilmoittautua tällä verkkolomakkeella.

Rajavirhe on dokumenttiteatteria vuosina 1939 – 1940 käydystä Talvisodasta. Se kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään. Siinä tarinassa jännitteinen sodan pelko väistyy, mutta palaa yllättäen takaisin – 20 vuotta myöhemmin. Rajavirhe pohtii myös, mitä Talvisodasta nykyisin ajatellaan ja tiedetään – jos tiedetään.

Dokumenttiteatteri on faktoihin, haastatteluihin ja aitoihin ihmiskohtaloihin perustuva tyylilaji, joka yhdistää taidetta ja sosiaalista analyysiä.

Ukrainalaisen Maksim Kurochkinin näytelmään on kerätty aineistoa haastatteluin Suomesta, Ukrainasta ja Venäjältä. Näytelmän ohjaaja, moskovalaisen Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer perehdytti Teatteri Telakan näyttelijöitä dokumenttiteatterin työtapoihin projektin alussa.

Näyttelijät ja muut työryhmän jäsenet ovat haastatelleet eri ikäisiä ihmisiä Talvisotaan, Ukrainan nykytilanteeseen ja sananvapauteen liittyvistä teemoista laajan laadullisen kyselyn avulla. Haastatellut ihmiset päätyivät anonyymisti käsikirjoitukseen ja lopullisen näytelmän henkilöiksi.

Rajavirheen lavastus- ja valosuunnittelusta vastaa Perttu Sinervo, ja äänisuunnittelusta Jani Orbinski. Esityksessä näyttelevät Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela ja Jukka Toivonen. Rajavirhe esitetään Tampereella syyskaudella 2017 yhteensä kymmenen kertaa. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Näytelmäkirjailija Maksim Kurochkin, ohjaaja Varvara Faer ja muut työryhmän jäsenet ovat tavattavissa Rajavirheen avoimessa harjoituksessa maanantaina 25.9.2017. Esityksestä kiinnostuneet voivat osallistua myös avoimen harjoituksen Facebook-tapahtumaan.

Rajavirhe valmistuu osana Teatteri Telakan kansainvälistä dokumenttiteatterihanketta, jonka tukijoina ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto. Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeelle myöntämän jatkorahoituksen turvin Rajavirhe tullaan esittämään vuonna 2018 Ukrainassa ja Venäjällä. Syksyn 2017 esitykset kuuluvat Suomi 100 -ohjelmaan.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista