Olavi Veistäjän palkinto Teatteri Telakalle <h1> <h3>Palkinto myönnettiin tänä vuonna Eeva Kontulle ja Teatteri Telakalle

Olavi Veistäjän palkinto Teatteri Telakalle

Palkinto myönnettiin tänä vuonna Eeva Kontulle ja Teatteri Telakalle

Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto on myönnetty tänä vuonna teatterimuusikko Eeva Kontulle ja tamperelaiselle Teatteri Telakalle, molemmille 9 000 euroa.

Palkinto jaetaan valtakunnallisesti merkittävästä tuoreesta, ajankohtaisesta teatteriteosta. Palkinnot luovutettiin järjestyksessään 49. Tampereen Teatterikesän avajaisissa tiistaina 8.8.2017.

Aamulehden pitkäaikaisen teatteritoimittajan ja kriitikon Olavi Veistäjän (1908 – 1988) rahaston palkintolautakunnan palkintoperusteluissa todetaan, että ”niukat rahalliset resurssit eivät ole koskaan lamaannuttaneet Telakan taiteellista määrätietoisuutta ja kunnianhimoa. Se ei missään vaiheessa ole tinkinyt taiteen laadusta, vaan on toteuttanut kunnianhimoista ohjelmistoa paikallisesti, valtakunnallisesti ja kansainvälisestikin.”

Perusteluissa todetaan myös, että Teatteri Telakka on ottanut vastaan vierailuja toimien samalla monien vapaiden ryhmien tamperelaisena turvapaikkana.

Palkintolautakunta painottaa Telakan näkyvyyttä Suomen lähialueilla sanoen, että ”Telakka on ollut myös kansainvälisesti liikkuva, sen esityksiä on nähty ulkomaisilla festivaaleilla, ja se on tehnyt yhteistuotantoja, viime vuosina pääasiassa Virossa ja Venäjällä.”

”Hieno esimerkki yhteisöllisestä kestävyydestä ja sitoutumisesta.”

 

Teatteri Telakan taiteellisen toiminnan lähtökohtia ovat tekemisen vapaus ja toteuttamisen luovuus. Jokainen produktio on johdattelematon, itsenäinen ja saa tilan omalle äänelleen taiteilijoidensa kautta. Teatteri Telakka haluaa tehdä esityksiä aiheista, joista ei voi olla puhumatta.

”Teatteri Telakka on hieno esimerkki yhteisöllisestä kestävyydestä ja sitoutumisesta. Taiteellisesti kunnianhimoiset tuotannot ja laaja-alainen yhteistyö edellyttävät myös organisaatiolta ja prosesseilta laatua” todetaan Suomen Kulttuurirahaston sivuilla palkintoa koskevassa tiedotteessa.

Teatteri Telakka on vuonna 1996 perustettu, valtion rahoituslain ulkopuolella toimiva ammattiteatteri Tampereella. Viimeisin teos on Juha Hurmeen Hullu, joka nähdään tällä viikolla Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa ja edelleen syyskaudella 2017.

Seuraava pääohjelmiston teos on suomalais-ukrainalais-venäläinen Rajavirhe, joka saa ensi-iltansa tiistaina 10.10.2017 ja kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan. Syksyn vierailuesitykset ovat Rakastajat-teatterin Karkotetut (18. – 19.9.2017), Kuriton Companyn Algernon (31.10. – 1.11.2017), Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa (9.11.2017) ja Jalostamo-kollektiivin Kädettömät (9. – 13.12.2017).

 

Kuvassa Teatteri Telakan Rajavirhe -dokumenttiteatterinäytelmän harjoitukset Teatr.doc -ryhmän tiloissa Moskovassa huhtikuussa 2017. Kuva: Perttu Sinervo

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Hullu Teatterikesän pääohjelmistossa <h1> <h3>Teatterikesän esitykset käynnistävät Teatteri Telakan syyskauden

Hullu Teatterikesän pääohjelmistossa

Teatterikesän esitykset käynnistävät Teatteri Telakan syyskauden

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu nähdään Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa. Esitykset ovat torstaina 10.8. klo 19:00 sekä perjantaina 11.8. klo 13:30 ja 19:00.

Hullu jatkaa ohjelmistossa myös Teatterikesän jälkeen, ja se nähdään Telakalla vielä 14 kertaa 2.9. – 19.11.2017 välisenä aikana. Hullu sai ensi-iltansa 8.12.2016 ja sitä on esitetty tähän mennessä Teatteri Telakalla 23 kertaa, Teatteri Jurkassa 26 kertaa ja kahdesti Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa heinäkuussa.

Nyt alkavan Teatterikesän esitykset ovat loppuunvarattuja, mutta myöhemmin syksyllä nähtäviin Hullun esityksiin saa vielä lippuja Tiketistä.

Alkavan syyskauden uusi tuotanto on 10.10.2017 ensi-iltansa saava Rajavirhe, joka on dokumenttiteatteria sodasta ja se toteutetaan suomalais-ukrainalais-venäläisenä yhteistyönä. Näytelmän on kirjoittanut ukrainalainen Maksim Kurochkin ja sen ohjaa venäläisen Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer.

Teatteri Telakalla vierailevat syyskaudella myös Rakastajat-teatterin Karkotetut (18. – 19.9.2017), Kuriton Companyn Algernon (31.10. – 1.11.2017), Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa (9.11.2017) ja Jalostamo-kollektiivin Kädettömät (9. – 13.12.2017).

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Pieni rajakahakka, rajavirhe <h1> <h3>Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Pieni rajakahakka, rajavirhe

Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Teatteri Telakka käynnisti vuonna 2016 dokumenttiteatterihankkeen Talvisodasta. Hankkeen myötä toteutuu Rajavirhe -näytelmä yhteistyössä moskovalaisen Teatr.doc -teatterin kanssa.

Näyttelijät Suomesta, näytelmäkirjailija Ukrainasta ja ohjaaja Venäjältä

Rajavirhe saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla lokakuussa 2017. Näytelmän ohjaa venäläinen Varvara Faer. Faer on tinkimätön ja peloton oman tiensä kulkija, joka toi poliittisen satiirin ja dokumenttiteatterin Venäjälle miliisejä pelkäämättä.

Rajavirhe -näytelmän käsikirjoittaja, ukrainalainen Maksim Kurochkin kuuluu Venäjän kolmen esitetyimmän näytelmäkirjailijan joukkoon. Kurochkin vertaa Talvisodan herättämiä tunteita parhaillaan sodan keskelle joutuneiden ukrainalaisten tuntemuksiin.

Hänen mielestään Ukraina on nykyisin samankaltaisessa emotionaalisessa tilanteessa kuin Suomi vuonna 1939, juuri ennen Talvisodan syttymistä.

 

Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Rajavirhe -näytelmän ensimmäinen demo esitettiin yleisölle huhtikuussa 2017 Moskovassa, jossa Teatteri Telakan ja Teatr.doc -teatterin näyttelijät esiintyivät yhdessä.

Yleisön joukosta nousi esille jopa kommentti, että jos Talvisota tunnettaisiin Venäjällä paremmin, Georgian ja Ukrainan sodat eivät olisi koskaan syttyneet.

Näytelmän ohjaaja Varvara Faer ei arastele tarttua Venäjän johtoa kritisoiviin aiheisiin, jollaisena myös Ukrainan sotaa kriittisesti tarkastelevaa Rajavirhe-näytelmää voidaan pitää.

– Emme pelkää. Olemme täysin riippumaton teatteri, ja silloin kun haluamme tehdä jotain, niin teemme sen, Faer sanoo.

Moskovalainen Teatr.doc on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaaottavana ja Venäjän hallintoa kärkevästi kritisoivana teatterina, jonka kuuluisin näytelmä on Faerin ohjaama BerlusPutin vuodelta 2012. Näytelmässä puolet Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin aivoista siirretään presidentti Vladimir Putinin päähän. Sitä esitetään edelleenkin täysille saleille, vaikka teatterin ovet on suljettu miliisin toimesta jo kolmesti.

Teatteri Telakan Talvisota-hanke on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Jenny ja Antti Wihurin Säätiöltä. Rajavirhe -näytelmän valmistumista tukee Suomen Kulttuurirahasto ja hanke kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.

– Tämä näytelmä tulee esittää niin Suomessa kuin Venäjälläkin, koska kyse on maamme kaikkein häpeällisimmästä sodasta. (Oleg Karlson, Moskova)

Mikäli haettu jatkorahoitus hankkeelle toteutuu, esitys tullaan viemään kiertueelle Venäjän suurimpiin kaupunkeihin ja Ukrainaan vuonna 2018.

Posted by teatteri-telakka in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu

Syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu

Teatteri Telakan syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu myyntiin tänään. Syksyllä nähdään kuusi eri esitystä, kaksi pääohjelmiston teosta ja neljä vierailua.

Tiistaina 10.10.2017 saa ensi-iltansa Rajavirhe, joka on ukrainalaisen Maksim Kurochkinin näytelmä, jonka ohjaa Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer. Näytelmän aineisto perustuu Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden välisistä jännitteistä. Teatteri Telakan tausta-artikkeli avaa hankkeen kokonaisuutta laajemmin.

Rajavirhe syntyy viime vuonna käynnistyneen dokumenttiteatterihankkeen tuloksena, ja tukijoita ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen kulttuurirahasto. Hanke kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.

Ensi syksyn vierailuja ovat Rakastajat-teatterin Karkotetut, jonka tarinoissa maahanmuuttovirasto näyttäytyy absurdina ihmisten siirtelykoneistona, ja myös Kuriton Companyn Algernon, joka kuvaa inhimillisen sivilisaation äärimmäistä hybristä, ympäristöstä irti leikkautumista ja samaan aikaan pohjatonta yhteydenkaipuuta.

Vierailuina nähdään myös Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa, joka silmäilee itsenäisen Suomen ja erään itsenäisen teatterin edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 – 2017 sekä Jalostamo-kollektiivin suomalais-virolainen yhteistuotanto Kädettömät, jonka ohjauksesta vastaa Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä. Kädettömät pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta; se kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017 sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta.

Ohjelmistossa jatkaa Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu, joka nähdään tulevana kesänä Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa ja myös Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa. Esityksiä on syyskuusta marraskuuhun Teatteri Telakalla yhteensä neljätoista, ja ne on julkaistu myyntiin jo aikaisemmin.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen