DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä)

DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) on esitys esineistä ja luokasta.

Esityksen lähtökohtana on työryhmäläisten monimutkainen suhde esineisiin – niiden haalimiseen, säilömiseen ja ylimääräisen tai rikkinäisenkin tavaran pois heittämisen vaikeuteen. Tarve tarttua esineisiin kuin pelastukseen kumpuaa osittain lapsuusajan köyhyyskokemuksista: esineet ovat lupaus turvasta, jatkuvuudesta, kyvystä luovia eteenpäin kaoottisessa maailmassa, hauraassa ja taloudellisesti epävakaassa asemassa.

Kaikenlaisen rojun haaliminen, kyvyttömyys heittää mitään pois ja täysin satunnaisten esineiden mukana kantaminen on omituisella tavalla häpeällistä ja paljastavaa. Esinepaljous tuntuu oman ruumiin ja persoonallisuuden jatkeelta, merkiltä siitä ettei elämä ole omissa käsissä – kaoottiselta tilalta, joka vyöryy hallitsemattomasti toisten alueelle.

Pursuilevat kaapit ja nurkissa pölyttyvä melkein käyttökelpoinen roina on ristiriidassa keskiluokkaisen minimalismin ihanteen kanssa. Sisustuslehtikotien toisteinen valkoisuus, siisteys ja vähäeleisyys viestii pärjäämistä, menestymistä ja elämänhallintaa. Haalijalle esineiden arvo on irrationaalinen, maaginen: kaikki kiiltävä on aarre, rikkinäinen potentiaalisesti ehjä.

Esitys tutkailee esineiden ja luokan välistä suhdetta esseemäisellä otteella, henkilökohtaisesti, uteliaasti ja vailla valmiita vastauksia. Esityksen lavastus ja puvustus koostuu kaikesta siitä kellarivarastoihin, kaappeihin ja sängynaluslaatikoihin sullotusta materiaalista – doombageistä, joita työryhmäläiset ovat kuljettaneet mukanaan vuosia ajatellen, että saatan tarvita tätä vielä.

Esityksen arvioitu kesto n. 1,5 tuntia.

Työryhmä
Anna Kankila
Ronja Louhivuori
Ville Väisänen

Esityksen lippujen oston yhteydessä on mahdollisuus tehdä lahjoitus Tampereen ev.lut seurakuntayhtymän Ruokapankille.

Tampereen ev.lut seurakuntayhtymän Ruokapankki kerää lahjoitusvaroja ostaakseen ruokaa ja hygieniatarvikkeita vähävaraisille tamperelaisille nykytilanteessa, jolloin ruoka-avun tarpeessa olevia on yhä enemmän mutta jaettavaa lahjoitusruokaa ja -tuotteita ei.

Ruokapankki varmistaa toiminnallaan, että kenenkään taloudellisessa ahdingossa olevan tamperelaisen perheen tai yksin asuvan ei tarvitse mennä nukkumaan nälkäisenä. Pienikin summa auttaa.

Kaikki lahjoitukset ohjataan Ruokapankista luotettavasti vähävaraisille ja apua tarvitseville ihmisille. Lahjoitukset päätyvät avuntarvitsijoille lyhentämättöminä. Keräyslupa RA/2020/499.

Ei tulevia esityksiä