Aino kostaa

”Ennen kuin lähdet kostoretkelle, kaiva valmiiksi kaksi hautaa.”

– Kungfutse

Tämä teos on musiikilla kyllästetty eräänlainen ”viimeinen ateria”, joka kurkistaa niihin valtavaa kostonhimoa ruokkiviin syihin, jotka joko johtavat sivilisaatiomme tuhoon, antaen mahdollisuuden aloittaa kaiken alusta, tai sitten jättävät kaiken ennalleen. Koston halusta syntyy elinvoimaa, mutta parhaimpienkaan kapinoitsijoiden verestä syntyneet uudet olennot eivät ikävä kyllä välttämättä ole entisiä parempia.

Aino on yleisnimitys olennolle, joka etsii elintilaa tässä maailmankaikkeudessa. Tilaa, jossa jokainen voisi kohdata toisensa tasavertaisena, pelkäämättä. Aino kulkee läpi historian erilaisia muodonmuutoksia kokien, etsien turvavyöhykettä. Mutta historiallista vääryyttä oikaistessaan Aino valitsee kerta toisensa jälkeen keinokseen koston.

Maailmankaikkeus on täynnä toinen toistaan muistuttavia tarinoita, joissa ulkopuolista uhkaa on paettu vedenalaiseen maailmaan. Veden alla odottaa toinen mahdollisuus. Se voi toki olla loppu, mutta se voi myös olla jonkinlainen muodonmuutos, uusi mahdollisuus.

Tarinoissa uhkaa kokevat neidot muuttuvat lähteiksi, nymfit luonnonilmiöiksi, jotkut merenneidoiksi, meren vaahdoksi ja milloin miksikin. Kalevalan Aino ilmestyi lohena pilkkaamaan Väinämöistä, mutta kreikkalaisten ja roomalaisten vastaavissa tarinoissa sekä Artemis että Diana käyttivät muodonmuuttamisen voimaa paljon verisempien kostojen välineenä.

Viha sammuttaa myönteiset tunteet ja se sitoo paljon tarkkaavaisuutta. Pelko on kaikille olennoille yhteinen tunne, joka useimmiten liittyy ulkoisen vaaran havaitsemiseen.

Sanotaan, että ihmiskunta on kautta historiansa kiinnittänyt aivan liikaa huomiota aikaisen linnun onnekkuuteen ja liian vähän madon epäonnisuuteen. Oikeudenmukaisuutta määritellään luonnon tai lain mukaan. Mutta koska luonnolliset asiat voivat muuttua, aivan samoin voisi muuttua luonnollinen oikeudenmukaisuuskin? Ajan myötä. Ehkä.

Käsikirjoitus ja ohjaus Tanjalotta Räikkä

Näyttämöllä
Pekko Käppi
Antti Mankonen
Emmi Ranta-Ojala
(Näty 4)
Kaisa Sarkkinen

Musiikki ja äänisuunnittelu Pekko Käppi
Lavastus Perttu Sinervo
Valosuunnittelu Nadja Räikkä
Puvustus Ella Kauppinen

Aino kostaa -esityksen lippujen oston yhteydessä on mahdollisuus tehdä lahjoitus John Nurmisen Säätiölle sekä Ihmisoikeusliitolle.

Yksi maailman saastuneimmista meristä, Itämeri, voidaan vielä pelastaa, kun toimimme yhdessä nyt heti. Lahjoita ja osallistu!
John Nurmisen Säätiön
rahankeräyslupa: RA/2021/1341.
Toimeenpanoaika ja -alue: 1.1.2022 alkaen, koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Varojen käyttötarkoitus:
Itämeren ja sen perinnön pelastaminen. Keräysluvat www.johnnurmisensaatio.fi/rahankeraysluvat

Kaikkien ihmisoikeudet eivät Suomessa toteudu. Ihmisoikeuksia täytyy jaksaa puolustaa – joka päivä. Ihmisoikeudet tarvitsevat tukijoita. Tukesi avulla Ihmisoikeusliitto tekee pitkäjänteistä, periksiantamatonta työtä sen puolesta, että yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet toteutuisivat Suomessa.
Poliisihallituksen rahankeräyslupa RA/2020/954 myönnetty Ihmisoikeusliitto ry:lle 7.8.2020. Lupa on voimassa toistaiseksi 1.9.2020 alkaen koko Suomen alueella Ahvenanmaata lukuunottamatta. Lue lisää keräysluvasta.

Tulevat esitykset

Ei tulevia esityksiä

Pressikuvat

Aino kostaa