Suksitango tutkii sketsimäisellä otteella kulttuurien välisten kohtaamisten outoutta

Teatteri Telakan uusi independent-tuotanto Suksitango saa ensi-iltansa syyskuun loppupuolella 23.9.2020. Kevään ohjelmistosta siirtyneen esityksen on ohjannut Jukka Toivonen.

Suksitango on kahden Suomeen muuttaneen naisen matkaseikkailu. Italialainen Francesca (Ilaria Tucci) ja venäläinen Irina (Anna Haukka) yrittävät sopeutua uuteen elämäänsä maassa, jonka tavat tuntuvat hämmentäviltä ja oudoilta.

Esitys on osa Tampereen yliopiston Dialogisuutta rakentamassa tutkimus- ja kehittämishanketta, joka tutkii maahanmuuttajien suhdetta kotimaahansa, suomalaisiin ja muihin maahanmuuttajaryhmiin. Suksitangon työryhmä on seurannut viimeisen kahden vuoden aikana tutkijoiden työskentelyä ja poiminut tutkimusaineistosta nousseista tuloksista havaintoja oman taiteellisen työskentelynsä tueksi. 

Suksitangossa aihetta tutkitaan sketsimäisellä otteella ja huumorin kautta. Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja, muun muassa Jopet-Show:sta tunnettu Jukka Toivonen avaa esityksen taustoja:

— Kun tulee uuteen paikkaan, maailma muuttuu oudoksi ja siihen voi olla alkuun vaikea tottua. Näytelmässä pyritään tarkastelemaan maailmaa maahanmuuttajien silmin ja kysymään, millaisia ristiriitoja uuden kulttuurin kohtaamiseen liittyy. Aluksi sävyjen tunnistaminen voi olla vaikeaa, joten ympäröivää maailmaa hahmotetaan esimerkiksi stereotyyppien kautta.

Näytelmän sielun muodostaa kahden naisen ystävyys. Francesca ja Irina uskovat eri asioihin, mutta heillä on myös paljon yhteistä. Molemmat kamppailevat esimerkiksi temperamenttinsa kanssa, jota Suomessa ei saisi näyttää, vaan pitäisi pyrkiä olemaan mahdollisimman näkymätön. Esitys pyrkii valaisemaan sitä, miten kummallinen kokemus on muuttaa vieraaseen paikkaan ja kulttuuriin.

— Kulttuuri on kuin sateenkaari – kaukaa sen näkee ja tietää heti, mikä se on. Mutta kun menee lähemmäs, niin se katoaa näkyvistä, vertaa Toivonen.

Suksitangon tarinaan liittyy olennaisesti myös lumoavan shamaanimainen musiikki, jota näytelmässä soitetaan muun muassa suksilla. Osin kierrätysmateriaaleista tehtyjen instrumenttien taustalla on virolainen muusikko ja laulaja Silver Sepp, joka näyttelee myös esityksen kolmatta päähenkilöä, musiikin avulla puhuvaa Outoa. Sukset valikoituivat osaksi esityksen äänimaailmaa ja visuaalisuutta monesta syystä:

— Sukset ovat perinteisen suomalaisuuden symboli. Se on osa menneisyyttä, jota ei tarvitse enää elää, mutta jota ei myöskään voi täysin sivuuttaa. Menneisyyttä ja sen symboleja voi käyttää uudella tavalla — vaikka sitten soittamalla niitä, kuvailee Toivonen.

Suksitango esitetään Teatteri Telakalla kuudesti 23.9.-29.10. välisenä aikana, liput (26,50 / 18,50/ 13,50€) ovat myynnissä Tiketissä.

 

Ohjaus Jukka Toivonen
Käsikirjoitus Jukka Toivonen + työryhmä, Mart Aas

Äänisuunnittelu ja musiikki Silver Sepp
Lavastus ja valosuunnittelu Perttu Sinervo
Puvustus Paula-Leena Jokitie
Tuottaja Anita Parri

Näyttämöllä: Anna Haukka (FIN/KAR), Ilaria Tucci (FIN/ITA), Silver Sepp (EST) ja Jukka Toivonen (FIN)