Syd Barrett on melankolinen kunnianosoitus mieleensä eksyneelle nerolle

Teatteri Telakan kevätkauden 2020 pääohjelmiston uusi kantaesitys Syd Barrett saa ensi-iltansa vajaan kuukauden kuluttua 18.3.2020. Esitys kertoo kuvitteellisen tarinan Pink Floydin perustajasta Roger ”Syd” Barrettista (1946-2006), joka kirjoitti lähes kaikki bändin alkuvaiheen kappaleet kunnes sai vuoden 1967 lopulla potkut yhtyeestä yhä omituisemmaksi muuttuneen käytöksensä vuoksi. 

Syd Barrettin käsikirjoittaja ja ohjaaja Juha Hurme kertoo rakastaneensa rockmusiikkia jo pienestä pitäen ja olleensa erityisen kiinnostunut kentän marginaali-ilmiöistä. Idea nyt tekeillä olevaan esitykseen syntyi yli viisitoista vuotta sitten, kun hän tutustui 2000-luvun alkupuolella Telakalla muusikko Janne Laurilaan.

– Meillä oli samoja musiikillisia intressejä ja Janne tiesi heti Syd Barrettin. Ajatus esityksestä, jossa Janne soittaa ja laulaa Barrettin biisejä, tuli aika nopeasti. Jannehan on jopa vähän Barrettin näköinen, Hurme kertoo.

– Se oli joskus 2005 Piippolassa järjestetyillä Pentti Haanpää-päivillä, joille Juha oli ohjannut teatteria ja jossa itse esiinnyin iltatilaisuudessa. Saatoin jopa mennä sinne Juhan kyydillä, sillä muistan, että oltiin autossa ja kuunneltiin musiikkia, mahdollisesti myös Syd Barrettia. Silloin puhuttiin ensimmäisen kerran, että Juha haluaisi tehdä esityksen Barrettista, Laurila muistelee.

Esitys jäi vielä tuolloin toteutumatta muiden aikataulujen vuoksi, mutta aiheeseen palattiin toistuvasti vuosien mittaan. Pari vuotta sitten Hurme soitti Laurilalle ja ehdotti, että esitys tehtäisiin vihdoinkin keväällä 2020. Aluksi Syd Barrettista kaavailtiin rock-klubeille tehtävää kiertävää esitystä, mutta ajatuksesta päätettiin lopulta luopua. Tämän jälkeen esityspaikaksi valikoitui Teatteri Telakka, joka on koko työryhmälle tuttu pitkältä ajalta. 

– Halusin tehdä ennen kaikkea kunnianosoituksen Syd Barrettille. Esityksessä on taukoja ja hiljaisia kohtia. Puheosuuksissa ei ole mitään kohkaamista, siinä on sellaista alakuloa ja salaperäisyyttä, Hurme kuvailee. 

Syd Barrett ei ole perinteinen rock-musikaali, vaikka sisältääkin paljon lavalla livenä soitettavaa musiikkia. Näytelmäteksti perustuu pitkälti Hurmeen omaan mielikuvitukseen, sillä Barrettin myöhemmästä elämästä tiedetään varsin vähän. Inspiraatiota on lisäksi haettu esimerkiksi Kenneth Grahamin kummallisen lastenkirjallisuuden klassikosta Kaislikossa suhisee, josta myös Pink Floydin ensimmäinen albumi Piper at the Gates of Dawn on lainannut otsikkonsa. Sadut ja niiden outo logiikka kiehtoivat Barrettia, joka Grahamin lisäksi oli lukenut muun muassa Tolkienia ja Lewis Carrollia. Hurmeen mukaan Grahamin sadun absurdius ja Pink Floydin edustama, psykedeelinen undergroundmusiikki asettuvat myös tulevassa esityksessä luontevasti limittäin. 
 
– Barretthan kirjoitti esimerkiksi biisin Matilda Mother, jossa lapsi kärttää äitiään lukemaan vielä yhden sadun. Varhaisissa Pink Floydin kappaleissa lastenlaulumaisuus oli muutenkin läsnä esimerkiksi aiheissa, joissa lauletaan kaiken maailman yksisarvisista ja menninkäisistä. 

Syd Barrettia esittävä Janne Laurila tekee esityksessä teatteridebyyttinsä. Muissa rooleissa ovat näyttelijät Tomi AlataloAntti Laukkarinen ja Kaisa Sarkkinen. Esityksen taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Henna Mustamo (puvustus) ja Perttu Sinervo (lavastus ja valot). 

Syd Barrett nähdään Teatteri Telakalla kevään aikana yhteensä 15 kertaa 18.3.-19.5. välisenä aikana. Liput kaikkiin esityksiin ovat myynnissä Tiketissä