Lentävä suomalainen Teatteri Telakalla 23.1. klo 17:00

Tällä viikolla Teatteri Telakalla nähdään yksi yllätysveto varsinaisen ohjelmiston ulkopuolelta! Muutaman vuoden takainen independent-esitys Lentävä suomalainen – Toinen meistä on Paavo Nurmi esitetään yhden kerran torstaina 23.1. klo 17:00. Tämän jälkeen esitys jatkaa matkaansa Oulun 23. Valtakunnalliseen monologikilpailuun, jossa se nähdään lauantaina 8.2.2020.

Monologi pohjaa osittain dokumentaarisiin tapahtumiin, Paavo Nurmen viimeiseen harjoitusjuoksuun ennen vuoden 1932 Los Angelesin olympialaisia. Esityksen todellisuudessa tämä juoksu tapahtuu tässä päivässä, pienessä paimiolaisessa yksiössä, ulosottokirjeiden ja tyhjien karjalatölkkien keskellä, suomilippuun kääriytyneen miehen pään sisällä. Paavo Nurmi toimiikin allegoriana sille, mikä omalle ajallemme ja 30- luvun Euroopalle on yhteistä: nouseva nationalismi, vahvan johtajan kaipuu, kehon palvonta, fasismin nousu, muukalaisviha ja populistinen puheenparsi.

Esitys soljuu nykyajan ja kuvitellun 30-luvun rajapinnalla, tuoden nähdäksemme surulliset samankaltaisuudet. Se ehdottaa vanhojen sankarimyyttien inhimillistämistä, suomalaisen miehen uudelleen määrittelyä ja fasismin korvaamista humanismilla. Tämä tapahtuu yksilön tarinan kautta – fanaattisen ja kiihko-oikeistolaisen yksilön, jota kuitenkin pyrimme ymmärtämään. Me emme silitä fasistin päätä, vaan katsomme häntä syvälle silmiin ja läiskimme korville, herättääksemme hänet 30-luvun houreista tähän päivään.

”Näytöksen jälkeen hyppään sinivalkoisen Tunturin selkään ja kiidän Nurmen lailla halki Tampereen. Nauroin joka kohtauksessa, mutta nyt meinaa tulla itku. Olemme me suomalaiset sitten käsittämättömän hellyttävää kansaa. Esitys on nopeasti ohi, mutta se jättää katsojan pohtimaan itseään pitkäksi aikaa.” ⭐️⭐️⭐️⭐️ Annastiina Airaksinen, Aamulehti 1.8.2016

Esityksen kesto noin 45 min. Liput 13,50€ Tiketistä tai teatterin ovilipunmyynnistä, joka aukeaa tuntia ennen esityksen alkua Kulttuuritalo Telakan 2. kerroksessa.

Käsikirjoitus Antti Huntus
Ohjaus Antti Haikkala
Näyttämöllä Panu Valo
Valo- ja äänisuunnittelu Jaakko Suutari
Graafinen suunnittelut Taika Louhivuori
Taikuri ja ohjaajan assistentti Jaani Leinonen
Maisteri Perttu Sinervo