Teloitettujen pappilanrenkien tarinaan perustuva Jussi & Jussi ensi-illassa 21.11.

Miten perinteinen, vuosisatainen toiseus voi yhä edelleen aiheuttaa pelkoa?

Teatteri Telakan uusi independent-tuotanto Jussi & Jussi saa ensi-iltansa marraskuun loppupuolella 21.11.2019. Esityksen on käsikirjoittanut ja ohjannut Tanjalotta Räikkä, musiikista vastaa omintakeisella, kansan- ja populaarimusiikin välimaastossa seikkailevalla tuotannollaan mainetta niittänyt Pekko Käppi & K:H:H:L-yhtye. Esityksen tuotantoyhteistyössä on mukana kokeellisen kansanmusiikin yhdistys Folk Extreme ry. 

Jussi & Jussin tarina pohjautuu osin historiaan, osin vilkkaaseen mielikuvitukseen. Esitys on saanut innoituksensa kahden taivassalolaisen pappilarengin, Heikki Pekanpojan ja Heikki Mikonpojan tarinasta. Kyseiset Heikit olivat Suomen ensimmäiset nimeltä tiedetyt homoseksuaalit ja heidät teloitettiin vuonna 1665 sodomiittisesta synnistä syytettyinä. 

Tekijöiden mukaan Heikkien kohtalo suorastaan huutaa balladimuotoista moniulotteista, vähän karnevalistista ja eri ajoissa liikkuvaa tarinaa, jota heistä ei aikanaan kirjoitettu. Esityksen musiikillinen maailma on saanut vaikutteita paitsi suomalaisesta kansanmusiikista, myös maailmanmusiikkitraditioista ja modernin musiikin konventioista. 
 
Lopputuloksena syntynyt Jussi & Jussi on läpisävelletty minimalistinen spektaakkeli. Kyytiä saavat muun muassa kuolema, valtarakenteet ja Mooseksen laki. Onko väkivallan käyttö pienempi rikos kuin henkilökohtainen seksuaalinen suuntautuminen? Minkälainen ihminen ottaa hengen toiselta? Miten maailma on tässä suhteessa kehittynyt 1600- luvulta katsoen? Mikä on suvaitsevaisuuden ja hyväksymisen ero?

Näytelmä sijoittuu välitilaan, elämän ja kuoleman väliseen hetkeen. Jussit kohtaavat Kohtalottaret, jotka pitävät pystyssä maailmanpuuta. He joutuvat myllyyn, mutta päätyvät lopulta muistuttamaan meitä kaikkia ihmiskunnan keskeneräisyydestä.

Jussi & Jussi esitetään loppuvuoden aikana Teatteri Telakalla neljästi 21.11.-10.12. välisenä aikana. Esitykset jatkuvat vuodenvaihteen jälkeen, tammikuun 2020 esitykset tulevat myntiin lähiaikoina.

Ohjaus ja käsikirjoitus: Tanjalotta Räikkä
Musiikki: Pekko Käppi & K:H:H:L
Valot ja visualisointi: Nadja Räikkä ja Perttu Sinervo
Videoiden tekninen toteutus: Jaani Leinonen
Puvut: Tanjalotta Räikkä
Mielenosoituskohtauksen koreografia: Riikka Puumalainen
 
Näyttämöllä: Antti Mankonen, Arttu Soilumo (Näty4), Santeri Niskanen (Näty4), Pekko Käppi, Nuutti Vapaavuori ja Tommi Laine