Homo Secundus on yhteiskunnallinen rakkausnäytelmä köyhille ja rikkaille

Teatteri Telakan syyskauden avaa puhe-, tanssi- ja laulunäytelmä Homo Secundus – Sekundaihminen. Syyskuun lopussa 27.9.2019 kantaesitettävän teoksen ovat käsikirjoittaneet palkittu näytelmäkirjailija, esiintyjä ja muusikko Miko Kivinen sekä kuvataiteilija, teatteriohjaaja ja kirjailija Teemu Mäki, joka vastaa myös ohjauksesta. Homo Secunduksen tuottavat yhteistyössä Teatteri Telakka, Tanssiteatteri Minimi ja Tanssiteatteri Tsuumi. 

Tekijöiden ja yhteistyöteatterien taiteellinen monipuolisuus näkyy Homo Secunduksessa kautta linjan. Muun muassa showksi luonnehditussa esityksessä puheteatteri yhdistyy tanssiin, esitystä varten sävellettyyn kokeelliseen musiikkiin sekä lauluun. Tarinan päähenkilö on rikas, menestynyt muotisuunnittelija Piia (Tanjalotta Räikkä), jonka mielikuvitukselliset luomukset takaavat sen, että lavalla nähdään myös yllättäviä visuaalisia ratkaisuja. 

Keskushenkilö Piian lisäksi esitys rakentuu vahvasti Kivisen esittämän Kuolio-hahmon ympärille, joka esittää myös kaikki esityksen laulut. Kuolio on trikooasuun pukeutuva yhteiskunnallinen supersankari ja liikunnallinen filosofi, joka seikkailee Homo Secunduksessa sekä kertojana että nuorisotyöttömän roolissa. Kivisen mukana jo toistakymmentä vuotta kulkenut Kuolio on muun esitys- ja äänitaiteen lisäksi tehnyt aiemmin sekä Kuolio-musikaalin että Miehen Kuolema-näytelmän.

Räikän ja Kivisen lisäksi lavalla nähdään Riikka Puumalainen (tanssija, Tanssiteatteri Minimin taiteellinen johtaja), Salla Korja-Paloniemi (tanssija, Tanssiteatteri Tsuumin toiminnanjohtaja ja yksi perustajajäsenistä), sekä näyttelijä Marja Myllylä, jolle Homo Secundus on hänen uransa 50-vuotistaiteilijajuhlanäytelmä.

Esityksen nimi Homo Secundus tulee sanaleikistä, joka tarkoittaa sekä sekundaihmistä, toisen luokan kansalaista, että uutta, ihmisen jälkeen tulevaa parempaa versiota ihmisestä. Homo Secundus onkin ennen kaikkea näytelmä ihmisarvosta, sen puuttumisesta ja tarpeesta. Se on yhteiskunnallinen rakkausnäytelmä köyhille, rikkaille, eläimille ja kasveille. 

Homo Secundus saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla perjantaina 27.9.2019 ja sitä esitetään Tampereella 15.10. asti. Telakan esityskauden jälkeen Homo Secundus nähdään Espoon kaupunginteatterissa 23.-25.10. ja Kuopion kaupunginteatterissa 12.11.-11.12.

Esityksen ikäsuositus on 13 v.

MIKO KIVINEN (1968-) on näytelmäkirjailija, näyttelijä ja muusikko. Viimeksi hänet nähtiin Tampereella Leea Klemolan kanssa käsikirjoittamassaan Viettelyksen asuntovaunu-esityksessä, joka vieraili keväällä Tampereen Teatterissa.

TEEMU MÄKI (1967-) on teatteriohjaaja, kirjailija ja kuvataiteilija. Viime aikoina Teemu on ohjannut näytelmiä sekä kirjoittanut esseekirjoja.

KUOLIO (x-) on trikooasuun pukeutuva yhteiskunnallinen supersankari ja liikunnallinen filosofi, joka seikkailee myös Homo Secunduksessa kertojana sekä nuorisotyöttömän roolissa.

OHJAUS: Teemu Mäki
KÄSIKIRJOITUS: Miko Kivinen ja Teemu Mäki
ESIINTYJÄT: Miko Kivinen, Salla Korja-Paloniemi, Marja Myllylä, Riikka Puumalainen, Tanjalotta Räikkä
KOREOGRAFIA: Riikka Puumalainen
ÄÄNISUUNNITTELU: Antti Puumalainen
MUSIIKKI: Kuolio ja Antti Puumalainen
VALOSUUNNITTELU: Nadja Räikkä
LAVASTUS: Mirkka Nyrhinen ja Nadja Räikkä
PUVUSTUS: Mirkka Nyrhinen
TUOTANTO: Tanssiteatteri Minimi, Teatteri Telakka, Tanssiteatteri Tsuumi