Homo Secundus on syksyn 2019 uusi ensi-ilta

Teatteri Telakan syyskauden 2019 pääohjelmiston uusi ensi-ilta on kolmen teatterin yhteistuotanto Homo Secundus – Sekundaihminen. Esityksen on käsikirjoittanut palkittu näytelmäkirjailija, esiintyjä ja muusikko Miko Kivinen ja sen ohjaa kuvataiteilija, teatteriohjaaja ja kirjailija Teemu Mäki. Lavalla nähdään esiintyjiä kaikista kolmesta teatterista, esityksen tuottavat yhteistyössä Teatteri Telakka, Tanssiteatteri Minimi ja Tanssiteatteri Tsuumi. 

Käsikirjoittaja Miko Kivinen ja ohjaaja Teemu Mäki: mistä Homo Secunduksessa on kyse?

Ihmisarvosta. Humanismin sanoma oli, että jokaisella ihmisellä on itseisarvo, että ihmistä pitää kohdella päämääränä, eikä hyödyntavoittelun välineenä. Tähän kaikki uskovat, periaatteessa, mutta entä käytännössä? Kansantalouden ja kapitalismin näkökulmasta vain osa ihmisistä on hyödyllisiä. Loput ovat hyödyttömiä, turhia tyyppejä, taakka taloudelle ja muille.

Näytelmän päähenkilö on Pia, rikas, menestynyt ja onneton muotisuunnittelija, joka etsii elämälleen uutta tarkoitusta. Pia löytää Nikon, päihdeongelmaisen nuorisotyöttömän, ihastuu ja päättää pelastaa hepun. Pia perustaa kuntouttavan työpajan, jossa Niko ja muut syrjäytyneet voimautuvat kehittelemällä radikaalia muotimallistoa, omien uniensa ja unelmiensa pohjalta.

Pia aikoo pelastaa myös Nikon pikkusiskon, joka on masentunut, mykkä ja liikuntakykynsä menettänyt amatööri-DJ.

Mistä syntyi idea tähän teokseen? 

Olemme jo pitkään halunneet tehdä yhteistyötä. Nyt kun se toteutuu, meitä kiinnostaa Karl Marx. Mitä Marx sanoisi ja tekisi nyt? Millaista teatteria hän (tai Bertolt Brecht) kaipaisivat? Kun ilmastonmuutos, 6. joukkosukupuutto, palkkatyön loppuminen ja rikkaimman prosentin taloudellinen diktatuuri jyrää meidät, niin vain Marx voi meidät pelastaa. Mutta koska hän kuoli jo 1883 ja Brecht 1956, niin meidän täytyy löytää hänen – tai heidän – reinkarnaationsa.

Mikä on esityksenne genre ja tyyli?

Show. Melodramaattinen yhteiskunnallinen näytelmä. Puheteatteria ja abstraktia tanssia. Kokeellista muotia ja musiikkia sekä Kuolio-hahmon esittämiä lauluja. Varma ja lopullinen tieto elämän tarkoituksesta.

*****
Homo Secundus saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla perjantaina 27.9.2019 ja sitä esitetään Tampereella 15.10. asti. Telakan esityskauden jälkeen Homo Secundus nähdään Espoon kaupunginteatterissa 23.-25.10. ja Kuopion kaupunginteatterissa 12.11.-11.12.

OHJAUS: Teemu Mäki
KÄSIKIRJOITUS: Miko Kivinen
ESIINTYJÄT: Miko Kivinen, Salla Korja-Paloniemi, Marja Myllylä, Riikka Puumalainen, Tanjalotta Räikkä
KOREOGRAFIA: Riikka Puumalainen
ÄÄNISUUNNITTELU: Antti Puumalainen
MUSIIKKI: Kuolio ja Antti Puumalainen
VALOSUUNNITTELU: Nadja Räikkä
LAVASTUS: Mirkka Nyrhinen ja Nadja Räikkä
PUVUSTUS: Mirkka Nyrhinen
TUOTANTO: Tanssiteatteri Minimi, Teatteri Telakka, Tanssiteatteri Tsuumi