The Chess Player avaa Teatteri Telakan vierailuesitysten syksyn

Teatteri Telakan vierailuesitysten syksyn aloittaa yhdysvaltalaisen Richard McElvainin yhden miehen esitys The Chess Player. Stefan Zweigin klassiseen pienoisromaaniin Shakkitarina (Schachnovelle, 1941) perustuva esitys on intensiivinen tulkinta mielenterveyteensä takertuvan vangin selviytymiskamppailusta ja pääsystä vapauteen.

Natsien eristysselliin suljettu Tohtori B takertuu murenevan järkensä rippeisiin uppoutumalla mestarillisia shakkiotteluita kuvaavaan kirjaan. Peli saa vangin mielikuvituksen valtaansa niin, että se lopulta syrjäyttää kaiken muun. Maailmasta eristettynä hän pelaa itseään vastaan jakaen mielensä kahden kilpailevan shakkimestarin kesken. Kun vapaus lopulta koittaa, sattuma kuljettaa hänet kasvokkain shakin maailmanmestarin kanssa. Mutta miten ratkaisevassa ottelussa käy?

The Chess Player on 75-minuuttinen tutkimusmatka mielikuvituksen voimaan ja pakkomielteiden petollisuuteen. Aiemmin Suomessa sekä Kansallisteatterissa että Turun ylioppilasteatterissa nähty esitys sai ensi-iltansa Edinburghin Fringe-festivaaleilla kesällä 2017. Esitys on kerännyt kiittäviä arvioita, joissa korostuvat etenkin McElvainin intensiivinen näyttelijäntyö sekä pelkistetty, mutta voimakas näyttämöllepano.

Richard McElvain on palkittu yhdysvaltalainen näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja. Lisäksi hän opettaa Fitchburgin osavaltion yliopistossa Massachusettsissa. McElvain on aiemmin tehnyt menestyksekkäitä näyttämösovituksia Edgar Allan Poen, Washington Irvingin, O. Henryn ja Sakin teoksista sekä oman tulkintansa Sofokleen Antigonesta. The Chess Playerissa hän vastaa esityksen käsikirjoituksesta sekä esittää kaikki roolit.

”The Chess Playerin teksti puhuttelee, mutta esityksen lumo perustuu ensisijaisesti Richard McElvainin ketterään näyttelijäntyöhön. Kyseessä on yhden miehen show, mikä tekee työskentelystä erityisen kerroksellista. […] Näyttelijän juureva fyysinen kontakti näyttämöllä oleviin yksinkertaisiin kalusteisiin sekä yksittäiseen ”shakkinappulaan” luo näyttämölle toimintaa ja jännitteistä energiaa.” – Annina Karhu, Turun Sanomat

”McElvain’s acting is easily the star of the whole show. A professional actor himself, he exudes despair and anxiety during the interrogation, leaving the audience on edge and horrified at what’s happening.” – Emma McKenzie, The Wee Review

”Zweigin huikea tarina lähtökohtanaan näytelmä tutkii mielikuvituksen voimaa; kuinka se erottaa meidät muista eläimistä, kuinka se samanaikaisesti sekä vapauttaa että vangitsee meidät.” – Richard McElvain.

Esityskieli on englanti. Esityksestä on saatavilla myös suomenkielinen juonitiivistelmä, joita on jaossa esityspäivinä Teatteri Telakalla. The Chess Player esitetään Tampereella kolme kertaa, ke 3.10. klo 19, la 6.10. klo 14 sekä su 7.10. klo 14. Lisätietoa sekä Teatteri Telakan nettisivuilta että esityksen tapahtumasivulta Facebookissa.