Elävien hautajaiset on kevätkauden 2018 uusi ensi-ilta

Elävien hautajaiset saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla lauantaina 3.3.2018. Esitys perustuu yhdysvaltalaisen Edgar Allan Poen (1809 – 1849) novelleihin ja muihin teoksiin.

Dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Tuomo Rämö, Helsingissä asuva käsikirjoittaja ja ohjaaja, joka on myös Teatteri Jurkan toinen taiteellinen vastaava. Hän löysi Poen maailman jo nuorena ja vaikuttui kirjailijan kyvystä paljastaa ihmisyyden eri puolia.

– Kertomusten hahmot uskoutuvat lukijalle samalla kun Poe taitavana kirjoittajana huijaa, ilkkuu, viettelee ja pelottelee lukijaa – tarjoten väliin punnittuja ajatuksia purtavaksi, Rämö kuvailee.

Rämö on aikaisemmin dramatisoinut ja ohjannut Teatteri Telakalle teoksen Sota ja rauha, joka perustui Leo Tolstoin samannimiseen romaaniin ja muihin kirjallisiin teoksiin.

– Olen ihaillut Teatteri Telakan toimintaa jo vuosien ajan katsomosta käsin. Oli mahtavaa päästä tekemään telakkaisten kanssa esitys Tolstoin Sodan ja rauhan pohjalta. Joten mikä olisikaan mahtavampaa kuin tehdä uusi esitys samalla ryhmällä, Rämö toteaa.

Elävien hautajaiset -esityksen taiteellisesta suunnittelusta vastaavat Hannu Hauta-aho (äänisuunnittelu ja musiikki), Tiina Helin (pukusuunnittelu), Nadja Räikkä (valosuunnittelu) ja Perttu Sinervo (lavastussuunnittelu). Rooleissa nähdään Antti Mankonen, Petri Mäkipää, Kaisa Sarkkinen ja Piia Soikkeli.

Uuden esityksen kirjalliseksi lähteeksi valikoitunut Poe ja hänen kertomuksensa sopivat Rämön mukaan tähän päivään.

– Poe sopii näyttämölle erinomaisesti! Tuotannon parissa on ollut hienoa tehdä taustatyötä. Hänen aikansa muistuttaa omaamme, hän muun muassa kirjoitti myös valeuutisia, Rämö sanoo. 

Poe nousi oman elämänsä epävarmuudesta huolimatta romantiikan suureksi nimeksi ja monien myöhempien rikos- ja tieteiskirjailijoiden esikuvaksi.

Elävien hautajaiset esitetään kevätkaudella 2018 yhteensä kaksitoista kertaa. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.