Kädettömät (Käsist seotud) päättää Teatteri Telakan syyskauden

Syksyn 2017 näytäntökausi päättyy helsinkiläisen Jalostamo-kollektiivin ja tallinnalaisen Eesti Draamateaterin yhteistuotanto Kädettömien vierailuun. Esityksen on ohjannut Anna Lipposen käsikirjoituksen pohjalta Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä.

Eletään vuosia 1987 – 1991 ja Virossa on käynnissä Laulava vallankumous. Neuvostoliitto on romahtamassa ja järjestelmä on mädäntynyt sisältä päin. Suomessa omituisten oireiden jälkeen 27-vuotiaalla Elsellä todetaan ALS-sairaus.

– Kädettömien kertomuksessa yksilö on vakavasti sairas ja ajassa, jota kuvataan myös yhteiskunta on halvaannuttavasti sairas, Räikkä vertaa.

Esityksen käsikirjoitus kertoo ALS-sairaudesta ja eräästä Viron historian ajanjaksosta.

– Kädettömät on isän ja tyttären tarina. Isä ja tytär tapaavat vasta kun tytär on sairastunut parantumattomasti, Räikkä tiivistää.

Suomalaisen tyttären ja virolaisen isän kohtaamisesta ei puutu draamaa eikä komiikkaa. Teemoissa näyttäytyy vierasmaalaisuus, ja se rinnastuu myös esityksen henkilöihin.

– Esityksessä on kaksi supikoiraa, yhteiskunnan hylkiöt Manu ja Panu, jotka kertovat tarinan lopetetussa teatterissa vuonna 2017, Räikkä sanoo.

Näyttämöllä nähdään kaksi eri sukupolvien näyttelijää, suomalainen Anna Lipponen ja virolainen Tõnu Oja.

– Näyttelijät tulevat erilaisista taustoista ja ovat eri ikäisiä, mutta se juuri on esityksen  voimavara, Räikkä sanoo.

Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Draamateatterin Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta, kahden kulttuurin kohtaamisesta ja elämän suurista intohimoista.

Suomen kantaesitys oli Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016, ja Viron kantaesitys Eesti Draamateaterissa Tallinnassa 11.3.2017. Yhteistyökumppaneita ovat Lahden kaupunginteatteri ja Viro-Instituutti Suomessa. Kädettömät vierailee toukokuussa Kansallisteatterissa.

Esitykset Teatteri Telakalla ovat lauantaina 9.12.2017 klo 15:00, sunnuntaina 10.12.2017 klo 15:00, tiistaina 12.12.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 13.12.2017 klo 19:00, ja niihin voi ostaa lippuja Tiketistä.