165 miljoonaa kevättä Teatteri Telakalla marraskuussa

Teatteri Telakka toteuttaa yhdessä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) kanssa lukudraamatapahtuman, jossa pääsee kurkistamaan valmisteilla olevan näytelmän syntyprosessiin.  Teatteri Telakalla esitetään lukudraamana Asko Jaakonahon näytelmä 165 miljoonaa kevättä.

Jaakonaho on mukana Uuden näytelmän ohjelman Hautomo -kirjoittajaohjelmassa, ja lukudraama on osa näytelmän kehittelytyötä. Lukudraama-esitys toteutetaan vielä keskeneräisen näytelmäkäsikirjoituksen pohjalta. Uuden näytelmän ohjelman puolesta dramaturgina toimii Elina Snicker.

165 miljoonaa kevättä sijoittuu aikaan, jolloin meitä on yhdeksän miljardia. Saga ja Mark saapuvat Kazakstanin syrjäiseen vuoristoon tehtävänään pelastaa villiomenapuun monimuotoisuus. Kazakstanin uskotaan olevan omenapuun alkukoti, vuoriston villit lehdot ovat peräisin jopa kymmenien miljoonien vuosien takaa. Evoluutio on kestänyt käsittämättömän pitkän ajan, mutta elinympäristöt tuhoutuvat ja pirstoutuvat silmänräpäyksessä. Vuoristossa selviytymisestä tulee kamppailu, jonka aikana henkilöt joutuvat kohtaamaan oman menneisyytensä, oman evoluutionsa.

Lukudraaman ohjaa Saana Lavaste ja näyttelijöinä ovat Petri Mäkipää, Marja Skaffari ja Piia Soikkeli. Musiikkona lukudraamassa on Arto Piispanen. Ohjaajan assistentteina toimivat Maia Häkli, Joel Härkönen ja Ona Korpiranta (TeaK).

165 miljoonaa kevättä nähdään lukudraamana Telakalla sunnuntaina 12.11.2017 klo 14:00 ja lippuja tapahtumaan voi ostaa Tiketistä. Lukudraaman jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan tekijöiden kanssa näytelmästä.

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke uuden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laadun ja tulevaisuuden turvaamiseksi. UNO tarjoaa tukea näytelmäkirjailijoille taiteelliseen työskentelyyn ja tuo teatterintekijöitä yhteen kehittämään uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä.

Asko Jaakonaho on Tampereella asuva vapaa kirjailija. Hän on julkaissut kaksi historiallista romaania, Onnemme tiellä (Otava, 2012) ja Valon juhla (Otava, 2017).