Algernon vierailee Tampereella kahdella esityskerralla

Kuriton Companyn Algernon vierailee Tampereella Teatteri Telakalla 31.10. – 1.11.2017 kahdella esityskerralla.  Algernon perustuu Daniel Keyesin teokseen Kukkia Algernonille, joka julkaistiin novellina vuonna 1959 ja romaaniksi laajennettuna vuonna 1966. Kuriton Companyn esitys pohtii ihmisen suhdetta itseensä, muihin ihmisiin ja tähän planeettaan.

Algernon  kertoo oppimishäiriöisen Charlien tarinan. Charlielle tehdään yhdessä laboratoriohiiri Algernonin kanssa geeniterapeuttinen koe, jonka johdosta hänen aivonsa muuttuvat ja hänestä kehittyy maailman älykkäin ihminen. Näin alkaa tutkimusmatka Charlien mielen labyrintteihin, kun hänestä alkaa kehittyä ihmiskunnan älykkäin olento. Muutos ei kuitenkaan ole pysyvä, ja mielen labyrinteissä kulkiessaan Charlie joutuu pohtimaan suhdettaan itseensä, muihin ihmisiin ja tähän planeettaan.

Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Eero-Tapio Vuori, jonka aiempi työ Kuriton Companylle oli Marguerite Duras’n Kuolemantauti vuonna 2013. Esitys vieraili Teatteri Telakalla vuonna 2014. Algernon on jatkumoa Kuolemantaudin aikana alkaneelle yhteistyölle ja taiteellinen suunnitteluryhmä on pysynyt samana. 

Esityksen äänisuunnittelusta ja elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, ja valosuunnittelusta vastaa Anna Rouhu. Lavastuksen on tehnyt Anders Karls ja videosuunnittelun Timo Wright.

Näyttämöllä on Terhi Suorlahti, ja hänen kanssaan esityksen elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne.

Algernonista suunniteltiin kolmen näyttelijän esitystä, mutta sattumusten kautta päädyttiin monodraaman muotoon, jossa Suorlahti näyttelee kaikki esityksen henkilöhahmot.

Keyesin alkuperäisteoksen kaari ja henkilöt ovat läsnä, mutta työryhmän on ottanut huomioon geeniterapian ja geenimanipulaation kehittymisen. Esitystä varten on tehty taustatyötä, jonka aikana haastateltiin neurotutkijoita, geenimanipulaation asiantuntijoita, Mensa ry:n edustajia ja oppimishäiriöisten koulutuskeskuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Esitys pohtii geenimanipulaation etiikkaa ja kysyy kuinka pitkälle voimme valikoida jälkeläistemme ominaisuuksia? Mitä kaikkea ihminen saa valita, karsia kehittää? Mikä on suhteemme tieteeseen, luontoon ja luonnollisuuteen?

Algernon kantaesitettiin 12.8.2015 Korjaamo-teatterin Stage-festivaalilla, ja se oli Kuriton Companyn 10-vuotisjuhlavuoden pääteos. Sen voi nähdä Telakalla tiistaina 31.10.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 1.11.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.