Rajavirhe / Russophobia ensi-illassa tiistaina 10.10.2017

Syyskauden pääohjelmiston uusi teos on ukrainalaisen Maksim Kurochkinin dokumenttiteatterinäytelmä Rajavirhe / Russophobia (РЮССОФОБИЯ). Esitys saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla tiistaina 10.10.2017 ja esityskertoja Tampereella on yhteensä kymmenen.

Näytelmä on toisenlainen tarina sodasta ja siinä Kurochkin palaa maailmaan, jossa vallitsi rauha. Hän yrittää ymmärtää Ukrainassa käytävää sotaa ja sen herättämiä tunteita vuosina 1939 – 1940 käytyä Talvisotaa tarkastelemalla. Näytelmä kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään saakka.

Käsikirjoitus perustuu Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden jännitteistä, Ukrainan nykytilanteesta sekä sananvapaudesta. Näytelmää varten on haastateltu eri ikäisiä ihmisiä, jotka ovat päätyneet näytelmän henkilöiksi.

Rajavirhe valmistuu osana Teatteri Telakan kaksivuotista dokumenttiteatterihanketta, joka on toteutettu yhteistyössä venäläisen Teatr.doc -ryhmän kanssa. Hanketta ovat tukeneet Opetus- ja kulttuuriministeriön Taiteen ja kulttuurin Venäjä-ohjelma sekä Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Näytelmän valmistumista on tukenut Suomen Kulttuurirahasto. Esitys viedään Ukrainaan ja Venäjälle keväällä 2018.

Rajavirheen ohjauksesta vastaa venäläisen Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer, lavastus- ja valosuunnittelusta Perttu Sinervo ja ääniteknisestä toteutuksesta Jani Orbinski. Rooleissa nähdään Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Jukka Toivonen ja Tomi Salmela.

Muut esitykset ovat aikavälillä 13.10. – 6.12.2017 ja niihin saa lippuja Tiketistä. Syyskauden ohjelmistossa ovat myös Juha Hurmeen Hullu sekä Telakalla vierailevat Kuriton Companyn Algernon (31.10. – 1.11.2017), Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa (9.11.2017) sekä Jalostamo-kollektiivin ja Eesti Dramateaterin yhteistuotanto Kädettömät (9. – 13.12.2017).