Rajavirheen avoin harjoitus maanantaina 25.9.2017

Syksyn ohjelmiston pääteos Rajavirhe saa ensi-iltansa tiistaina 10.10.2017. Rajavirheen avoin harjoitus on Teatteri Telakalla maanantaina 25.9.2017 klo 13:00. Esityksen tiedotustilaisuus on avoimen harjoituksen yhteydessä. Avoimeen harjoitukseen voi ilmoittautua tällä verkkolomakkeella.

Rajavirhe on dokumenttiteatteria vuosina 1939 – 1940 käydystä Talvisodasta. Se kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään. Siinä tarinassa jännitteinen sodan pelko väistyy, mutta palaa yllättäen takaisin – 20 vuotta myöhemmin. Rajavirhe pohtii myös, mitä Talvisodasta nykyisin ajatellaan ja tiedetään – jos tiedetään.

Dokumenttiteatteri on faktoihin, haastatteluihin ja aitoihin ihmiskohtaloihin perustuva tyylilaji, joka yhdistää taidetta ja sosiaalista analyysiä.

Ukrainalaisen Maksim Kurochkinin näytelmään on kerätty aineistoa haastatteluin Suomesta, Ukrainasta ja Venäjältä. Näytelmän ohjaaja, moskovalaisen Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer perehdytti Teatteri Telakan näyttelijöitä dokumenttiteatterin työtapoihin projektin alussa.

Näyttelijät ja muut työryhmän jäsenet ovat haastatelleet eri ikäisiä ihmisiä Talvisotaan, Ukrainan nykytilanteeseen ja sananvapauteen liittyvistä teemoista laajan laadullisen kyselyn avulla. Haastatellut ihmiset päätyivät anonyymisti käsikirjoitukseen ja lopullisen näytelmän henkilöiksi.

Rajavirheen lavastus- ja valosuunnittelusta vastaa Perttu Sinervo, ja äänisuunnittelusta Jani Orbinski. Esityksessä näyttelevät Antti Haikkala, Anna Haukka, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela ja Jukka Toivonen. Rajavirhe esitetään Tampereella syyskaudella 2017 yhteensä kymmenen kertaa. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Näytelmäkirjailija Maksim Kurochkin, ohjaaja Varvara Faer ja muut työryhmän jäsenet ovat tavattavissa Rajavirheen avoimessa harjoituksessa maanantaina 25.9.2017. Esityksestä kiinnostuneet voivat osallistua myös avoimen harjoituksen Facebook-tapahtumaan.

Rajavirhe valmistuu osana Teatteri Telakan kansainvälistä dokumenttiteatterihanketta, jonka tukijoina ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto. Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeelle myöntämän jatkorahoituksen turvin Rajavirhe tullaan esittämään vuonna 2018 Ukrainassa ja Venäjällä. Syksyn 2017 esitykset kuuluvat Suomi 100 -ohjelmaan.