Elina Izarra Ollikainen haluaa kyseenalaistaa tarpeettomat palautukset

Käsikirjoittaja-ohjaaja Elina Izarra Ollikaisen mukaan Karkotetut kertoo hyvin erilaisista palautuspäätöksen saaneista ihmisistä. Karkotetut sai ensi-iltansa Rakastajat-teatterin Studio Hilkassa 26.1.2017 ja vierailee Teatteri Telakalla ensi viikon alussa.

– Karkotetut kertoo Euroopassa asuvista ihmisistä, joilta puuttuu oleskelulupa. Näytelmän henkilöitä ovat yksi turvapaikanhakija, eri alojen työntekijöitä sekä maisteriopintoja suorittava nainen ja tämän Suomessa syntynyt kouluikäinen tytär, Elina Izarra Ollikainen kertoo.

Karkotettujen henkilöt ja heidän tarinansa perustuvat oikeisiin ihmisiin ja tapahtumiin. Näytelmä on saanut kimmokkeen toimittaja Kaisa Viitasen ja valokuvaaja Katja Tähjän dokumentaristisesta kirjaprojektista Karkotetut.

– Teimme yhdessä taustatyötä ja sain näytelmää varten roolihenkilöiden esikuvia koskevia juridisia asiakirjoja. Teoksessa on kuitenkin myös fiktiivisiä elementtejä ja se on tehty teatterin keinoja hyödyntäen, Izarra Ollikainen sanoo.

Elina Izarra Ollikaisen, Kaisa Viitasen ja Katja Tähjän yhteistyö alkoi jo vuonna 2010. Viitanen ja Tähjä julkaisivat silloin Paperittomat -kirjan ja avasivat aiheesta valokuvanäyttelyn Helsinkiin. Izarra Ollikainen käsikirjoitti ja ohjasi näyttelytilaan pienoisnäytelmän, joka kasvoi vähitellen Paperittomat -näytelmän eri versioiksi.

– Sovimme jo tuolloin, että tekisin heidän tulevasta kirjastaan näytelmän ja voisin olla tiiviimmin mukana taustatyössä. Kävimme yhdessä ja erikseen haastattelemassa poliiseja, maahanmuuttoviraston virkailijoita, Suomessa syntyneen ja täältä palautetun lapsen opettajaa, ja myös muita tahoja. Välitimme aineistoa toisillemme ja kirja sekä näytelmä valmistuivat osittain rinnakkain – tosin kirja noin neljä kuukautta ennen näytelmän ensi-iltaa, Izarra Ollikainen kertoo.

Izarra Ollikaisen mukaan yleisö on ollut esityksestä pääosin hyvin vaikuttunutta. Esille tulevat palautuspäätökset ja palautettujen kohtalot ovat aiheuttaneet turhautumista.

– Ehkä paras yleisöpalaute on ollut se, että teos on muuttanut uutisten lukutapaa ja suhtautumista palautuspolitiikkaan. Monelle on tullut yllätyksenä se, miten heterogeenistä joukkoa palautukset koskevat ja miten kallista se on, Izarra Ollikainen sanoo.

Tarinat ovat järkyttäneet myös Izarra Ollikaista itseään. Hän on esimerkiksi pohtinut, miten on mahdollista, että Suomessa syntynyt ja täällä koko ikänsä asunut, ala-astetta käyvä lapsi voidaan tempaista hänelle itselleen vieraaseen kulttuuriin ja köyhiin olosuhteisiin vain siksi, että hänen vanhempansa eivät ole syntyperäisiä suomalaisia.

– Se herättää valtavasti kysymyksiä lasten oikeuksista ja niiden kunnioittamisesta, ja siitä synnymmekö sittenkään tasavertaisina, Izarra Ollikainen kysyy.

Näytelmään valikoitunut aineisto on vienyt hänet monta kertaa ihmetyksen äärelle. Taustatyön aikana hänelle selvisi myös, että vain pieni osa palautuspäätöksen saaneista ihmisistä on syyllistynyt rikokseen.

– On vaikea ymmärtää sitä, mikä vimma Suomella on häätää tänne hyvin integroituneita, toisinaan akateemisiakin veronmaksajia kun samaan aikaan puhutaan kasvuvajeesta, Izarra Ollikainen lisää.

Rakastajat-teatterin Karkotetut vierailee Teatteri Telakalla kahdella esityskerralla, maanantaina 18.9. klo 19:00 ja tiistaina 19.9. klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.