Kolmen teatterin kansainvälinen yhteistyöhanke starttaa!

Tamperelainen Teatteri Telakka, Lahtelainen Teatteri Vanha Juko ja Virolainen Rakvere Teatteri toteuttavat laajamittaisen yhteistyöhankkeen vuosina 2013 – 2014. Hankkeessa valmistetaan kolme yhteistyöproduktiota kolmen eri teatterin näyttelijöillä ja kolmeen eri teatteriin.

Teatteri Telakan produktio on ohjaaja-koreografi Ari Nummisen ja apulaisohjaaja Jussi Sorjasen teos Petroskoi. Teatteri Vanha Jukon produktio on Lauri Maijalan ohjaama, Aleksis Kiven näytelmään perustuva Kullervo. Rakveren Teatterin kotituotanto on Andres Noormetsin kirjoittama ja ohjaama Köök. Esitykset ovat kantaesityksiä.

Esitykset kiertävät kaikki kolme teatteria hankkeen aikana.

Tamperelainen Teatteri Telakka on vapaiden ammattiteatteriryhmien kärkinimiä. Telakka on profiloitunut edukseen kunnianhimoisilla ohjelmistolinjauksilla ja uusien suomalaisten näytelmien esiinmarssittajana.

Lahtelainen Teatteri Vanha Juko kuuluu vapaiden ammattiteatteriryhmien tuetuimpaan ja tunnetuimpaan kaartiin.

Jukon produktioiden lähtökohtana on, että teatteriesitys sisältää kriittisen väitteen omasta ajastamme, yhteiskunnasta ja siinä elävän ihmisen sieluntilasta.

Rakvere Teater on yksi Viron suurimpia teattereita. Se on ollut jo neuvostoaikana yksi valtakunnan ahkerammin kiertäviä teattereita ja vielä nykyäänkin 17 000 asukkaan kaupungissa sijaitseva teatteri kiertää koko Viron maata aktiivisesti ja näin ollen pääsee katsojaluvuiltaan n. 70 000 katsojan vuositasolle ylittäen moninkertaisesti kotikaupunkinsa asukasmäärän.

 

Koreografi Ari Numminen pressitilaisuudessa 6.2.2013.

 

Teatteri Telakalla ensi-iltaan Ari Nummisen ja Jussi Sorjasen Petroskoi. 

Teatteri Telakalla saa ensi-iltansa 4.9.2013 ohjaaja-koreografi Ari Nummisen ja apulaisohjaaja Jussi Sorjasen teos Petroskoi. Petroskoi on vastakohta synkille tulevaisuudenvisioille. Se on oodi pienten kansojen elinvoimalle ja ennen kaikkea patologiselle tarpeelle laulaa, tanssia ja kertoa tarinoita.

Esitys risteilee Petroskoin värikkään historian ja nykypäivän välillä. Se pohtii pienten kansojen mahdollisuuksia rakentaa omaa identiteettiään idän ja lännen, varakkuuden ja köyhyyden, vanhan ja modernin rajalla.

Pienen yhteisön elintila pienenee samaa tahtia kuin ikuisiksi tehdyt perinnekauhat, hevosvaljaat ja hirsipirtit mätänevät; ennen tanssittiin suurilla aukeilla ja pelloilla, nyt laulut on laulettava ja tarinat kerrottava kuusenlatvasta käsin.

Ohjaus: Ari Numminen

Apulaisohjaaja: Jussi Sorjanen

Näyttelijät:  Minja Koski (Juko), Jussi-Pekka Parviainen ( Näty), Petri Mäkipää (Telakka), Kaisa Sarkkinen (Telakka), Mait Joorits (Rakvere)

Keittiö/Köök/Kitchen

Näytelmä kuvaa kahden kansan, eestiläisten ja suomalaisten kesken jaettua tilaa, jossa rinnakkaiselo johtaa vääjäämättömästi konflikteihin. Virolaiset ja suomalaiset juhlivat, tappelevat, väittelevät, syövät ja nukkuvat yhdessä. Keittiössä sijaitsee rinnakkaiselon keskipiste ja naapuruus on tutkimuksen kohteena. Näytelmä kertoo suomalaisten ja virolaisten suhteesta kulttuuriin, talouteen,  politiikkaan, perinteisiin ja muistoihin. Noormeetsin ohjauksessa virolaiset näyttelevät suomalaisia ja päinvastoin.

Ohjaus: Andres Noormets (Rakvere)

Näyttelijät:  Anneli Rahkema (Rakvere), Peeter Rästas (Rakvere), Velvo Väli (Rakvere), Antti Mankonen (Telakka), Hannu Salminen (Juko)

 

Kullervo

Kullervo on Aleksis Kiven klassikkotekstiin perustuva, Lauri Maijalan sovittama ja ohjaama teos. Kullervo käsittelee globaalisti polttavaa kysymystä, nuoren vihaisen miehen problematiikkaa. Kullervo on pyhän vihan henkilöitymä, joka kostaa häntä kohdanneet vääryydet koko maailmalle. Maijalan moderni Kullervo liikkuu vihan ja sovituksen, järjen ja hulluuden, kansallisuuksien ja kodittomuuden rajapinnoilla.

Ohjaus: Lauri Maijala
Näyttelijät: Sakari Tuominen (Juko), Tanjalotta Räikkä (Telakka), Erni Kask (Rakvere), Vesa Vatanen (Juko)

Ohjaajat:

Ari Numminen on yksi Suomen maineikkaimmista ja työllistetyimmistä koreografeista. Koreografin uransa lisäksi hän työskentelee päätoimisena Tampereen yliopiston teatterityön tutkinto-ohjelman (Näty) tanssin lehtorina.

Lauri Maijala on yksi nuoren sukupolven seuratuimpia teatteriohjaajia. Maijala on ohjannut mm. Helsingin Juhlaviikoille (Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho –ooppera) sekä Teatteri Vanhaan Jukoon ylistettyjä esityksiä. 25 -vuotiaan ohjaajan uusi aluevaltaus on elokuva; Juoppohullun päiväkirja pyörii elokuvateattereissa parhaillaan.

Jussi Sorjanen on Teatteri Vanha Jukon taiteellinen johtaja. Hänen debyyttiohjauksensa Kirsikkapuisto (Teatteri Vanha Juko, 2010) keräsi kriitikoiden kehut.  Sorjasen viimeisin ohjaus Maa on syntinen laulu sai ensi-iltansa Korjaamo Teatterissa ja Teatteri Vanhassa Jukossa syksyllä 2012.

Andres Noormets on palkittu virolainen ohjaaja ja näytelmäkirjailija. Hän on yksi maansa seuratuimpia nuoria teatterintekijöitä. Hänen kirjoittamansa ja ohjaamansa radiokuunnelma Silence & Screams palkittiin vuonna 2010 Prix Europa -kilpailussa Euroopan toiseksi parhaana kuunnelmana.

 

Lisätiedot projektista:

 

Satu Söyrinki

Tuottaja

Teatteri Telakka

puh. +358 50 3558149

email. teatteri@telakka.eu

www.teatteritelakka.fi

 

Jussi Sorjanen

Taiteellinen johtaja

Teatteri Vanha Juko

puh. +358 50 380 2398

email. jussi.sorjanen@nullgmail.com

www.teatterivanhajuko.fi

 

Erni Kask

Näyttelijä

Rakvere Teater

puh. +372 509 3270

email. erni@nullrakvereteater.ee

www.rakvereteater.ee

 

Haastattelupyynnöt:

Myy-promotion

Myy Honkanen

+358 40 574 3577

myy.honkanen@nullgmail.com