Syksyn uusi ensi-ilta on Rajavirhe

Syksyn pääohjelmiston uusi teos Rajavirhe saa ensi-iltansa tiistaina 10.10.2017 klo 19:00 Teatteri Telakalla. Rajavirhe on dokumenttiteatteria vuosina 1939 – 1940 käydystä Talvisodasta. Se kertoo myös erään ukrainalaisen elämäntarinan 1990-luvun alusta tähän päivään, ja sen kuinka jännitteinen sodan pelko väistyy ja tulee yhtäkkiä takaisin – kaksikymmentä vuotta myöhemmin.

Näytelmän käsikirjoittaja on ukrainalainen Maksim Kurochkin, joka palaa käsikirjoituksessaan maailmaan, jota ei vielä oltu tuhottu sodan kokemuksella, hetkeen jossa oli vielä rauha. Käsikirjoituksen aineisto perustuu Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden välisistä jännitteistä.

Rajavirhe on toisenlainen tarina sodasta. Kurochkinin sanoin se kertoo Talvisodasta, mutta ”ei sotilaista, ammuksista ja siitä kuinka ihmisiä kuoli.”

Rajavirheen ohjaa venäläinen Varavara Faer, joka on tehnyt paljon poliittista satiiria ja dokumenttiteatteria moskovalaiselle Teatr.doc -ryhmälle. Näytelmän ensimmäinen demo esitettiin huhtikuussa Moskovassa, ja siinä Teatteri Telakan ja Teatr.doc -ryhmän näyttelijät esiintyivät yhdessä.

Näytelmä esittelee yhteensä 28 henkilöä, joita näyttelevät Antti Haikkala, Sirke Lääkkölä, Antti Mankonen, Tomi Salmela ja Jukka Toivonen. Skenografiasta ja valosuunnittelusta vastaa Perttu Sinervo ja äänisuunnittelusta Jani Orbinski.

Rajavirhe esitetään Tampereella syyskaudella yhteensä kymmenen kertaa. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä. Medialle ja muille aiheesta kiinnostuneille järjestettävä avoin harjoitus on Teatteri Telakalla maanantaina 25.9.2017 klo 13:00. Tilaisuuteen voi ilmoittautua tästä linkistä.

Rajavirhe valmistuu osana Teatteri Telakan kansainvälistä dokumenttiteatterihanketta, jonka tukijoina ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto. Syksyn esitykset kuuluvat Suomi 100 -ohjelmaan.

Opetus- ja kulttuuriministeriön hankkeelle myöntämän jatkorahoituksen turvin Rajavirhe tullaan esittämään vuonna 2018 Ukrainassa ja Venäjällä.