Teatteri Telakka käynnisti vuonna 2016 dokumenttiteatterihankkeen Talvisodasta. Hankkeen myötä toteutuu Rajavirhe -näytelmä yhteistyössä moskovalaisen Teatr.doc -teatterin kanssa.
Näyttelijät Suomesta, näytelmäkirjailija Ukrainasta ja ohjaaja Venäjältä
Rajavirhe saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla lokakuussa 2017. Näytelmän ohjaa venäläinen Varvara Faer. Faer on tinkimätön ja peloton oman tiensä kulkija, joka toi poliittisen satiirin ja dokumenttiteatterin Venäjälle miliisejä pelkäämättä.
Rajavirhe -näytelmän käsikirjoittaja, ukrainalainen Maksim Kurochkin kuuluu Venäjän kolmen esitetyimmän näytelmäkirjailijan joukkoon. Kurochkin vertaa Talvisodan herättämiä tunteita parhaillaan sodan keskelle joutuneiden ukrainalaisten tuntemuksiin.
Hänen mielestään Ukraina on nykyisin samankaltaisessa emotionaalisessa tilanteessa kuin Suomi vuonna 1939, juuri ennen Talvisodan syttymistä.
Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta
Rajavirhe -näytelmän ensimmäinen demo esitettiin yleisölle huhtikuussa 2017 Moskovassa, jossa Teatteri Telakan ja Teatr.doc -teatterin näyttelijät esiintyivät yhdessä.
Yleisön joukosta nousi esille jopa kommentti, että jos Talvisota tunnettaisiin Venäjällä paremmin, Georgian ja Ukrainan sodat eivät olisi koskaan syttyneet.
Näytelmän ohjaaja Varvara Faer ei arastele tarttua Venäjän johtoa kritisoiviin aiheisiin, jollaisena myös Ukrainan sotaa kriittisesti tarkastelevaa Rajavirhe-näytelmää voidaan pitää.
– Emme pelkää. Olemme täysin riippumaton teatteri, ja silloin kun haluamme tehdä jotain, niin teemme sen, Faer sanoo.
Moskovalainen Teatr.doc on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaaottavana ja Venäjän hallintoa kärkevästi kritisoivana teatterina, jonka kuuluisin näytelmä on Faerin ohjaama BerlusPutin vuodelta 2012. Näytelmässä puolet Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin aivoista siirretään presidentti Vladimir Putinin päähän. Sitä esitetään edelleenkin täysille saleille, vaikka teatterin ovet on suljettu miliisin toimesta jo kolmesti.
Teatteri Telakan Talvisota-hanke on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Jenny ja Antti Wihurin Säätiöltä. Rajavirhe -näytelmän valmistumista tukee Suomen Kulttuurirahasto ja hanke kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.
– Tämä näytelmä tulee esittää niin Suomessa kuin Venäjälläkin, koska kyse on maamme kaikkein häpeällisimmästä sodasta. (Oleg Karlson, Moskova)
Mikäli haettu jatkorahoitus hankkeelle toteutuu, esitys tullaan viemään kiertueelle Venäjän suurimpiin kaupunkeihin ja Ukrainaan vuonna 2018.