Hiihtolomalla Lokki kahdella näyttelijällä

Hiihtolomaviikolla kannattaa suunnata teatteriin,  vaikkapa katsomaan harvinaisempia vierailuja kaupungissa. Nyt on myös hyvä tilaisuus ottaa nuorempia sukupolvia mukaan katsastamaan klassikkoa, sillä Teatteri Telakalla vierailee tällä viikolla Lokki kahdella näyttelijällä.

Lokki – valloittava komedia 80 minuutissa

Ella Mettänen ja Eero Ojala kaivautuvat groteskilla tavalla klassikon ytimeen, vaihtavat nopeasti ja notkeasti roolista toiseen, ja Tšehovin henkilöiden lisäksi näyttämöllä nähdään myös irvikuvia 2010-luvun ihmisistä.

”Ethän sitten uudestaan pum-pum, kun minä olen poissa?”

Esitys kunnioittaa Anton Tšehovin alkuperäistekstin luonnetta ja varsinkin Tšehovin ajatusta siitä, että Lokki on kirjoitettu komediaksi. Esityksen huumori kumpuaa ihmisen itsekkyydestä. Elämä tuntuu olevan kuin julmaa leikkiä, jatkuvasti keskeytyvä pyrkimys nousta siivilleen.

Kun kaikki on niin yksinkertaista ja pelkistettyä – lavasteeksi riittää taulu, rekvisiitaksi villalanganpätkä ja laastari – saavat Tšehovin teksti ja ilmiömäiset nuoret näyttelijät ansaitusti kaiken huomion.”

– Sanna Kangasniemi, Helsingin Sanomat 16.9.2016

 

Lokki perustuu Martti Anhavan käännökseen ja sen on ohjannut Henri Tuulasjärvi. Esityksessä näyttelevät Ella Mettänen ja Eero Ojala. Tekijät vastaavat esityksen näyttämöllisestä konseptista yhdessä. Esityksen on puvustanut Minna Harjuniemi.

Lokki sai ensi-iltansa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa 24.11.2015, jonka jälkeen sitä on esitetty Tampereella Nätyllä ja viimeksi Helsingissä Teatteri Jurkassa, missä esityksiä oli viime vuonna yhteensä yksitoista, ja tänä vuonna yhteensä kolme.

”Ella Mettänen ja Eero Ojala ovat velhoja, joille tällainen show on ihan omiaan. Jumalainen, Nätyltä keväällä valmistuva kaksikko näykkäilee venäläisen sanankäytön onkimadosta parhaat palat jäämättä koukkuun.

Tiedoksi vain, että tässä liitää paras Lokki, minkä olen nähnyt.”

– Anne Välinoro, Aamulehti 1.4.2016

 

Ensimmäinen on vierailuesitys Telakalla on huomenna tiistaina 28.2. klo 19:00, ja kaksi seuraavaa keskiviikkona 1.3. klo 19:00 ja torstaina 2.3. klo 19:00. Lippuja voi ostaa Tiketistä. Esityksen kesto on noin 90 minuuttia, sisältäen väliajan.

 

”Erityisen vaativaa näyttelijäntyöstä tekee se, että karrikoinnista huolimatta päähenkilöt ovat psykologisesti monikerroksisia henkilöhahmoja, joilla on erilaisia tunteita, jotka kamppailevat ristiriitaisten halujensa kanssa ja toisinaan sanovat toista kuin ajattelevat.”

– Annina Karhu, Turun Sanomat 6.7.2016