Dokumenttiteatteria ei niin totutusta näkökulmasta

Vuonna 2017 Teatteri Telakka toteuttaa dokumenttiteatterinäytelmän yhteistyössä venäläisen Teatr.doc -dokumenttiteatteriryhmän kanssa. Teatteri Telakalle kulttuurien välisten siltojen rakentaminen on tärkeää vuorovaikutuksen vahvistamiseksi ja ymmärryksen laajentamiseksi. Haluamme jatkaa kansainvälisen yhteistyön tiellä. Lähestymme merkitykselliseksi ja ajankohtaiseksi koettuja aiheita uudesta , ei niin totutusta näkökulmasta.

Teatteri Telakka haluaa uudistaa taiteellista ilmaisua itselleen uudella aluevaltauksella dokumenttiteatterin saralla. Vuonna 2016 Teatteri Telakka on käynnistänyt Opetusministeriön Taiteen ja kulttuurin Venäjä -ohjelman erityisrahoituksella Talvisota-dokumenttiteatterihankkeen.

Dokumenttimateriaalia näytelmään kerätään Venäjältä, Suomesta ja Ukrainasta. Kiinnostavat kulmat löytyvät siitä, että Ukraina on nykyään samassa emotionaalisessa tilanteessa, kuin Suomi vuonna 1939 ja Venäjällä Talvisota on lähes tuntematon.

Teatr.Doc -ryhmän Varvara Faer innostui aiheen elvyttämisestä huomatessaan yhtäläisyyksiä Talvisodan ajassa ja nykyhetkessä. Hänen mielestään sodasta, ja sen rinnakkaisuuksista nykyaikaan, pitää puhua yksittäisten ihmisten tarinoiden kautta.

Faerin mielestä faktoihin perustuvaa näytelmää Talvisodasta on tärkeä esittää myös venäläisille katsojille, sillä mediauutisoinnista ja historian virallisesta tulkinnasta on hankala saada todenmukaista kuvaa. Faeria kiinnostaa sodan siviilipuoli, ne ihmiset, jotka eivät osallistuneet sotaan, mutta olivat yhtälailla sodassa.

Ukrainalaisen näytelmäkirjailija Maksim Kurochkinin erityinen kiinnostuksen kohde on odotus sodassa ja odotuksen mukanaan tuomat hulluudet.

Varvara Faer harjoituttaa kerättyä aineistoa ja opettaa dokumenttiteatterin menetelmiä Teatteri Telakan näyttelijöille Suomessa ja Venäjällä. Kurochkin kirjoittaa ja dramatisoi dokumenttiteatterinäytelmän käsikirjoituksen kerätyn materiaalin pohjalta.

Näytelmä saa ensi-iltansa lokakuussa 2017 Teatteri Telakalla, ja sitä tullaan esittämään Suomessa ja Venäjällä. Hanke on saanut tukea Opetusministeriöltä ja Jenny ja Antti Wihurin rahastolta.

Teatr.Doc on vuonna 2002 perustettu yksityinen, voittoa tavoittelematon ja riippumaton teatteriryhmä. Haastatteluihin ja oikeisiin ihmiskohtaloihin perustuva dokumenttiteatteri on erityinen tyylilaji, joka elää taiteen ja ajankohtaisen sosiaalisen analyysin reunalla.

Teatr.doc on vieraillut festivaaleilla Puolassa, Ranskassa, Saksassa, Unkarissa, Baltian maissa ja Venäjän suurimmissa kaupungeissa. Teatr.doc on saanut neljä kertaa Venäjän arvostetuimman teatterialan palkinnon, Kultaisen Naamion. Viimeisimpiin esityksiin kuuluvat mm. Elena Greminan 150 reason not to defend our Motherland ja Bolotnaya Square Case, Pavel Zorinin 18. tunti sekä Varvara Faerin kuuluisin ohjaus BerlusPutin.