Hullu on tarina parantumisesta

Teatteri Telakalla saa joulukuussa ensi-iltansa Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu. Se perustuu hänen samannimiseen romaaniinsa, joka julkaistiin vuonna 2012.

Hullu on kertomus siitä, kun järki lähtee kävelylle ja palaa kuukauden kuluttua takaisin. Se kertoo hivuttautumisesta luisumista vastaan, kun vetokoukku on katkennut. Siinä kuvataan useiden vaiheiden kautta etenevä, katkonainen matka hullujenhuoneelle, missä oma paikka on opittava löytämään uudelleen.

– Hullu kertoo myös sairastumisesta, mutta enemmän se on tarina parantumisesta. Hullujenhuoneelta löytyy hauskuutta ja lohtua ja sitä haluamme tuoda esiin, kirjailija ja ohjaaja Juha Hurme sanoo.

Näyttämöversiossa on kolme näyttelijää, mutta useampia kertojia. Näyttelijät Antti Laukkarinen, Antti Mankonen ja Kaisa Sarkkinen näyttelevät esityksen kaikki roolit.

– Tässä jutussa näkyy teatterin kaikkivoipaisuus tarinankerronnan kuninkuuslajina. Tässä ei ole mitään ylimääräistä, Hurme sanoo.

Aikaisemmin on kerrottu, että Hullu toteutetaan kolmella näyttelijällä ja yhdellä keskusradiolla. Pitääkö määritelmä yhä paikkansa?

– Lähestulkoon, mutta kuinka tarkasti, niin sen saa jokainen itse arvioida katsomossa. Pyrimme siihen, että Hullu toteuttaa mahdollisimman kirkasta estetiikkaa. Näyttämö voi olla tyhjä koska ajatuksen teatteri on aina runsas, Hurme lataa.

Hullu imaisee katsojan mukaan päähenkilön vaellukseen, joka päättyy suljetulle osastolle. Suljetun osaston tapahtumien esittämisestä Hurme ei vielä paljasta liikoja. Katsojilla on kuitenkin apunaan alkuperäinen romaani.

– Kirja on yksi teos, näytelmä on kokonaan toinen. Molemmista saa virikkeitä. Elämme herkullisia hetkiä harjoitussalissa. Sen voin todeta, mikä on jo sanottu kesäkuussa, että suoran ja kaunistelemattoman puheen äärellä ollaan, Hurme päättää.

Juha Hurmeen Hullu saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla 8.12.2016 klo 19:00. Esityksen valo- ja äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho ja musiikin sävellyksestä Arto Piispanen.

Hullu jatkaa ohjelmistossa myös vuonna 2017. Kevätkauden esitykset on jo julkaistu myyntiin, ja niitä on Tampereella 11.3.2017 saakka. Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Myöhemmin keväällä Hullu vierailee Teatteri Jurkassa yhteensä 24 esityksen verran.

Aikaisemmin tänään julkaistu Juha Hurmeen videohaastattelu Hullun näyttämöversiosta on katsottavissa Teatteri Telakan Bambuser-kanavalla.