Ei voi auttaa, sori Teatteri Telakalla

Antti Mikkolan käsikirjoittama ja ohjaama Ei voi auttaa, sori on totuudenmukainen, hauska ja koskettava näytelmä muutoksen tarpeesta ja muuttumisen vaikeudesta. Se on myös Teatteri Telakan ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotanto, ja se ratkeaa eri tavalla eri teattereissa. Kotimaisen uutuusnäytelmän 1. ensi-ilta oli 19.10.2016 TTT:n Kellariteatterissa ja toinen ensi-ilta oli 2.11.2016 Teatteri Telakalla. Esitystä esitetään rinnakkain molemmissa teattereissa ja se jatkaa ohjelmistossa myös vuonna 2017

Näytelmässä Ilmarin ja Merin avoliitto on ajautunut umpikujaan. Tuntuu, että ainoastaan lapset ja yhteinen omaisuus pitelevät heitä yhdessä, ja he tuntuvat kilpailevan siitä, kumpi tekee ja kärsii enemmän.

“Mä olen oikein pyrkimällä pyrkinyt uhriutumaan. Kilpaillut sun kanssas siitä, että kumpi tässä enemmän kärsii. Se on sellaista valuuttaa se uhrina oleminen, ettei sitä kukaan vaihda edes suukkoon otsalle.” 

Kuvassa Samuli Muje, taustalla Antti Mankonen. Kuva: Kai G. Baer

"Kahteen kertaan saman, sielua raastavan teatteriesityksen katsominen lyhyen ajan sisällä on komea ja tärkeä asia nykyisen kertakäyttökulttuurin aikana. Voi oikeasti kuunnella repliikkejä ja ihmetellä, etten viimeksi tuotakaan tajunnut." 

- Anne Välinoro, Aamulehti 3.11.2016 (Avaa tästä)

Myös Ilmarin taiteilijaveljen, Anteron, elämä on käännekohdassa. Naisten takapuolia maalaamalla Antero on saanut vahvan jalansijan taidemaailmassa. Kaikki Muuttuu, kun Antero löytää vaimonsa Annukan kylpyhuoneen lattialta ja sairaalasta tulee hetkeksi veljesten ja heidän elämiensä kohtauspaikka.

Ei voi auttaa, sori on tarina muutoksen ja kuolemisen mahdottomuudesta eli uudelleensyntymästä ja sen esteistä. Rimpuilu väistämättömän edessä on läheltä katsottuna armotonta, kaukaa koomista. 

Kuvassa näyttelijät Heidi Kiviharju (edessä) ja Samuli Muje (taustalla). Kuva: Kai G. Baer

"Työväen Teatterissa ja Telakalla esitettävällä näytelmällä on eri näyttämöillä erilaiset loppuratkaisut. Valinta ei ole niin päälle liimattu kuin voisi kuvitella. Ratkaisut tukevat toisiaan hienolla tavalla, ja jos mahdollista, kannattaa molemmat versiot ehdottomasti nähdä."

- Aksu Piippo, Hämeen Sanomat 4.11.2016

 

"Jos jotenkin yrittäisi kuvailla tämän näytelmän perusfiilistä, se on matka jarrut menettäneen junan kyydissä. Samalla kertaa karmeaa ja hurmaavaa."

- Anne Välinoro, Aamulehti 20.10.2016 (Avaa tästä)

Esityksessä näyttelevät Heidi Kiviharju ja Samuli Muje Tampereen Työväen Teatterista sekä Antti Mankonen Teatteri Telakalta. Lavastus- ja pukusuunnittelusta vastaa Perttu Sinervo, ja valo- ja äänisuunnittelusta Juha Haapasalo. Lippuja TTT:n esityksiin Kellariteatterissa saa Lippupisteestä. Esityksiä Teatteri Telakalla on maaliskuuhun 2017 mennessä yhteensä viisitoista, ja esityksiin voi ostaa lippuja Tiketin myyntisivulta