Olosuhteiden muutosten tarkka havainnoija

Antti Mikkola on vuonna 1978 syntynyt freelance -teatteriohjaaja ja käsikirjoittaja Tampereelta. Hän valmistui näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002 ja on sen jälkeen työskennellyt Tampereen Työväen Teatterissa sekä Vaasan ja Hämeenlinnan kaupunginteattereissa. Mikkola on yksi Tampereella vuonna 2005 perustetun Teatteri Siperian perustajajäsenistä.

Antti Mikkola on kirjoittanut näytelmät Devising Hitler, Kuningas näyttämöllä ja Kuningatarleikit, joka sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla vuonna 2012 saavuttaen suuren suosion. Esitys kertoi naisista, vallasta ja kontrollista, ja sai kriitikoilta kiitosta taidokkaasta näyttelijäntyöstä. Kuningatarleikit vieraili vuonna 2012 Väli-Amerikan suurimmilla, Mexico Cityn Dramafest -teatterifestivaaleilla, ja vuonna 2013 Hämeenlinnan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa sekä Stage -festivaaleilla Helsingissä.

Vuonna 2014 esitys vieraili edelleen Midwinter Nights Dream -festivaaleilla Tallinnassa, jatkaen Teatteri Telakan tilausesityksenä vuoteen 2015 saakka.

Antti Mikkolalle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston Olavi Veistäjän rahaston palkinto vuonna 2015. Toisena saajana oli samana vuonna turkulainen nukketeatteriyhteisö Aura of Puppets. Palkintoperusteluissa todettiin, että Mikkola on laaja-alainen ja monipuolisesti lahjakas teatterintekijä, joka on onnistuneesti kehittänyt uudenlaista teatterin tekemisen työtapaa ja nykyteatteria.

Perusteluissa todettiin myös, että ”Antti Mikkola ottaa näytelmiensä aiheet usein tämän päivän Suomesta ja on olosuhteiden muutosten tarkka havainnoija. Vahvan paikallisuuden tunnun rinnalla Mikkolan teksteissä säilyy tietty yleispätevyys, ja näyttelijäkokemuksensa ansiosta hän on suvereeni dialogien kirjoittaja.”

Antti Mikkolan viimeisimpiä ohjauksia ovat olleet William Shakespearen Romeo ja Julia sekä Jouko Turkan Rakkaita pettymyksiä rakkaudessa Seinäjoen kaupunginteatterissa. Esityksistä jälkimmäinen valittiin Tampereen Teatterikesän vuoden 2016 pääohjelmistoon.