Antti Mikkola: Miehen elämä soitteli koomisia kelloja

Ei voi auttaa, sori kertoo halujen ja toiminnan välisistä ristiriidoista

Antti Mikkolan uusi kotimainen kantaesitys Ei voi auttaa, sori saa ensi-iltansa Teatteri Telakan ja Tampereen Työväen Teatterin yhteistuotantona. Se on tarina miehen ruuhkavuosista vaimon ja hellan välissä.

Näytelmän päähenkilön Ilmarin ja hänen puolisonsa Merin avoliitto on ajautunut umpikujaan. Tuntuu, että ainoastaan lapset ja yhteinen omaisuus pitelevät heitä yhdessä.

Näytelmän kirjoittaja ja ohjaaja Antti Mikkola kertoo, että näytelmän aihe alkoi kiinnostamaan jo hänen edellisen, Teatteri Telakalle kirjoittamansa ja ohjaamansa Kuningatarleikit -näytelmän harjoitusaikana.

Ensimmäisiä impulsseja kirjoittamiseen olivat julkisuudessa esitetyt kertomukset parisuhteiden tilasta.

– Perhe-elämästä kertovassa aikakausilehdessä oli iso otsikko, jossa luki ”Meillä ei ole ollut seksiä kolmeen vuoteen” ja se sai Mikkolan esittämään kysymyksiä.

– Pohdin, että miksi elämänsä parhaimmassa iässä olevat, nuoret ja kauniit ihmiset elävät ilman minkäänlaista seksuaalista kanssakäymistä? Siinä oli jotain hirveän traagista ja samalla se soitteli joitain koomisia kelloja, niin arvelin aiheen voivan itseäni kiinnostaa.

Mikkolan uudessa näytelmässä Ilmari ja Meri yrittävät parantaa suhdettaan kalenteriin merkityn rakastelun avulla, mutta edes se ei tunnu pelastavan heitä. Miestä ahdistaa ja pakoon ei pääse. Sen sijaan vaimo haluaa, että koko perhe lähtisi vapaaehtoistyöhön Afrikkaan. Se kun olisi ihanteellista vaimolle, ja ihanteellista tässä ajassa.

Kipeys ja huumori asuvat samassa paikassa

Mikkolan mukaan juuri ihmisten ihanteiden toiminnan välinen ristiriita todellisuudessa on mielenkiintoinen myös teatterin näyttämölle siirrettynä.

– Yksi lempiteemoistani on ihmisten käyttäytyminen muuten kuin heidän ihanteidensa mukaisesti. Ihanteiden ja oikean halun ja tahdon välillä saattaa olla aikamoinen ero, Mikkola kertoo.

– Ihmisillä on paljon erilaisia haavekuvia siitä millainen on ihana elämä ja ihana parisuhde, mutta elävätkö he niin? Kaikki tietävät miten saa täydellisen vartalon, kaikki tietävät miten voi vaurastua, mutta tekevätkö ihmiset niin?

Ristiriidoissa vellominen on ollut herkullinen lähtökohta näytelmän kirjoittamisessa. Mikkolan mukaan erityisen kiinnostavaa on henkilöiden rimpuilu ongelmiensa kanssa. Kipeys ja huumori asuvat samassa paikassa.

– Ihmiset tuntuvat olevan ilman jotakin, vaikka kaikkea on. Silti ihmiset eivät ole sen onnellisempia kuin ennenkään, Mikkola sanoo.

Mikkolan mukaan näytelmän henkilöt etsivät tyytyväisyyttä tilanteessa, jossa miehet ovat puun ja kuoren välissä, mutta omasta syystään. He alistuvat, vaikka helpompaa olisi käydä vuoropuhelua puolison kanssa, ja sanoa myös tarvittaessa ei – kohteliaasti ja jämäkästi.

Näytelmässä Ilmari joutuu pohtimaan, mikä olisi tarpeeksi suuri syy erota kun puolison vaatimukset, halut ja tarpeet vain ahdistavat.

– Ruuvi ihmisessä on kiristettävissä lopulta todella tiukalle.

Kuinka tiukalle? Se käy selville näytelmästä, sen molemmista versioista.

Kahden eri loppuratkaisun Ei voi auttaa, sori saa ensi-iltansa 19.10.2016 Tampereen Työväen Teatterin Kellariteatterissa, ja pian uudestaan 2.11.2016 Teatteri Telakalla.

Päähenkilön rimpuilusta kiinnostunut katsoja pääsee näin kurkistamaan päähenkilön vaihtoehtoisiin kohtaloihin.

Lippuja esityksiin Teatteri Telakalla saa Tiketistä, lippuja esityksiin Tampereen Työväen Teatterissa saa Lippupisteestä.

 

Kuvassa Antti Mikkola. Kuva: Kari Sunnari.