20 vuotta intresanttia teatteria Tampereella

Vuonna 1996 hiljaisen Tullintorin laidalla nököttävä, monia vaiheita elänyt 100-vuotias viljamakasiini koki mullistuksen: taiteen freelancerit alkoivat muokata siitä vaiheittain omaa taloa. Alkuperäinen idea oli perustaa teatteri. Hanno Eskolan kirjoittaman Lantti rakkauden hattuun -näytelmän harjoitusten alkamisen jälkeen viranomaiset kuitenkin kielsivät jyrkästi yleisötapahtumat talossa paloturvallisuussyihin vedoten.

Taiteilijat eivät lannistuneet. Virisi idea aurinkoisesta terassista, jonka myyntituloilla rahoitettaisiin remontti.  Näytelmän harjoitukset vaihtuivat remonttihommiin ja työhön myyntitiskin takana. Ei tullut pientä teatteria, ei pientä terassia – tuli Kulttuuritalo Telakka! Telakka käsittää teatterin ja ravintolan lisäksi jo legendaariseksi muodostuneen bändistagen ja gallerian kuvataiteille. Kulttuuritalo Telakan tilat toimivat myös foorumina erilaisille tapahtumille, kansalaisjärjestöjen tilaisuuksille ja useille eri festivaaleille.

Nyt kaksikymmentä vuotta myöhemmin saa Teatteri Telakan näyttämöllä päivänvalon toisenlainen, Hassan Blasimin kirjoittama “Hattu” Hanno Eskolan ja Antti Mankosen ohjaamana. Kahteenkymmeneen vuoteen mahtuu kokemuksia, elämyksiä, uusia oivalluksia, tekemisen ja ilmaisun avartamista, joita on ollut tekemässä suuri joukko taiteen ammattilaisia. Ohjaajat, käsikirjoittajat, näyttelijät ja suunnittelijat ovat kerta toisensa jälkeen loihtineet yleisön eteen tinkimättömän omaäänisiä teoksia, jotka käyvät vahvaa vuoropuhelua yhteiskunnan kanssa.

Teatteri Telakka tuottaa laadukkaita kantaesityksiä, klassikkojen uustulkintoja ja tuo uusia tekijöitä Suomen teatterikentälle. Juhlavuoden ohjelmisto on näyttö kaksikymmentä vuotta jatkuneesta määrätietoisesta työstä toteuttaa kansainvälisesti, kansallisesti ja paikallisesti tunnettua, merkittävää ja uutta luovaa teatteria.

Juhlavuoden avaa maaliskuussa ensi-iltansa saava Digihattupeli, joka on kansainvälinen yhteistuotanto virolaisen Tartu Uus Teaterin kanssa. Antti Mikkolan ja Juha Hurmeen uudet näytelmät ovat tulossa syksyllä 2016. Telakalla nähdään myös vierailuesityksiä ja omia independent-tuotantoja. Olemme myös osallisena eri kulttuurialan toimijoiden TEIJO-hankkeessa, joka vie taidetta hoito- ja hoivalaitoksiin.

Kulttuuritalo Telakan festivaaliviikko järjestetään toukokuussa. Juhlavuosi tulee sisältämään yllätyksiä ja oheistapahtumia Telakan esitysten ympärillä, joten olethan valmiina: juhlavuonna Teatteri Telakka ei ole vain Telakalla – voit kohdata meidät yllättävissä paikoissa.

Kiitos kaikille kahdenkymmenen vuoden aikana teatterissamme toimineille. Kiitos yleisöllemme. Ilman teitä ei olisi meitä. Me olemme yhdessä luoneet Telakan. Olkaamme ylpeitä siitä. Kiitos!
Tampereella 25.11.2015

Teatteri Telakka ry:n hallitus