Teatteri Telakka ja Tartu Uus Teater yhteistyöhön

Hassan Blasimin Digihattupeli on Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä

Hassan Blasimin esikoisnäytelmä Digihattupeli (eng. The Digital Hats Game) toteutetaan Teatteri Telakan ja virolaisen Tartu Uus Teaterin yhteistuotantona. Digihattupeli on Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä, joka saa ensi-iltansa Tampereella 16.3.2016.

Hassan Blasim (s. 1973) on irakilaissyntyinen, Suomessa asuva kirjailija ja elokuvaohjaaja, jonka teoksia käännetty useille kielille. Hänet palkittiin brittiläisen Independent-lehden Independent Foreign Fiction Prize -kirjallisuuspalkinnolla teoksesta Irakin purkkajeesus (The Iraqi Christ) vuonna 2014, ja myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2013. The Guardian on nimennyt Blasimin parhaaksi elossa olevaksi arabikirjailijaksi.

Blasimin Digihattupeli esitetään suomeksi ja osittain englanniksi, ja myös muita kieliä käytetään. Käännöksistä vastaavat Sampsa Peltonen ja Jonathan Wright.

Digihattupeli esitetään ensi keväänä Tampereella yhteensä 10 kertaa ja Virossa yhteensä viisi kertaa, joista kolme Tartossa ja kaksi Tallinnassa. Kevätkauden esitysajat löytyvät kalenterista.

Esityksen ohjaavat Hanno Eskola ja Antti Mankonen. Esityksessä näyttelevät Mart Aas (Tarto Uus Teater), Henry Hanikka (Teatteri Telakka), Jekaterina Novosjolova (Tarto Uus Teater), Tanjalotta Räikkä (Teatteri Telakka), Tomi Salmela (Teatteri Telakka) ja Kaisa Sarkkinen (Teatteri Telakka).

Lavastuksesta vastaa Henry Griin (Tartu Uus Teater) ja pukusuunnittelusta Tiina Helin (Teatteri Telakka). Äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho ja videosuunnittelusta Lasse Poser (Teatteri Telakka).

Ohjaajat Hanno Eskola ja Antti Mankonen ovat tuttuja tekijöitä Teatteri Telakalla.

Hanno Eskola on luonut pitkän uran opettamalla näyttelijäntyötä Tampereen yliopistossa. Suomessa Eskola on tunnettu useista vieraskielisistä esityksistään, joita on nähty myös Italiassa, Espanjassa ja Kiinassa. Eskola on Teatteri Telakan perustajajäsen. Tällä hetkellä Eskola toimii freelance-teatteriohjaajana.

Antti Mankonen on Teatteri Telakan hallituksen ja taiteellisen johtoryhmän jäsen. Hän on valmistunut näyttelijäksi Teatterikorkeakoulusta vuonna 2010, ja on työskennellyt freelance-näyttelijänä vuodesta 2005. Hänen ohjauksiaan on nähty Tampereella Legioonateatterissa ja Pispalan Teatterissa. Hän on fyysistä teatteria tutkivan Jesterkom Theatre Companyn perustajajäsen.

Teatteri Telakka on vuonna 1996 perustettu valtion rahoituslain ulkopuolella toimiva ammattiteatteri Tampereella. Vuonna 2013 Teatteri Telakka sai yhdessä virolaisen Rakvere Teaterin ja lahtelaisen Teatteri Vanhan Jukon kanssa näyttämötaiteen valtionpalkinnon suomalais-virolaisesta yhteistuotannosta Köök-Kullervo-Petroskoi. Ensi vuonna Teatteri Telakka täyttää 20 vuotta.

Hassan Blasimin näytelmästä kerrottiin julkisuuteen viime kesäkuussa.