Haaveiden ja odotusten Sota ja rauha

Teatteri Telakalla saa ensi-iltansa tiistaina 31.3. Tuomo Rämön dramatisoima ja ohjaama näyttämötulkinta Leo Tolstoin romaanista Sota ja rauha.

Se on kuvaus hyväosaisen ihmisen elinolosuhteesta, toiveista ja vastoinkäymisistä.

Esityksessä seurataan neljän aatelisen elämänvaiheita 1800-luvun alun Venäjällä; henkilöiden myöhäisestä murrosiästä aikuisuuteen, pisimmillään noin viidentoista vuoden ajanjaksolla. Esitys käsittelee myös henkilöiden välistä kiintymystä ja pariutumisen viettiä.

– Olemme työstäneet näyttämölle ihmisten välistä kanssakäymistä ja sitä, kuinka omista tunteista, myös intiimeistä, on vaikea kertoa toisille. Ihmiset joutuvat ristiriitojen keskelle myös heihin kohdistuvien odotusten takia ja se muuttaa heidän käyttäytymistään kiinnostavalla tavalla, ohjaaja Tuomo Rämö sanoo.

Sota ja rauha kertoo elämästä Napoleonin Venäjälle vuosina 1812 – 1814 suuntautuneen hyökkäyksen aikana, jolloin maaorjuus oli vielä käytössä. Historiallisista olosuhteista keskeisimmin on esillä aatelisten määräysvalta toisia ihmisiä kohtaan.

– Ihmisten välinen epätasa-arvo on merkittävä painopiste. Ihmisyys ei muutu, vaikka toiset miettivät mitä pöytähopeoita otetaan mukaan kun Moskova palaa, ja samalla rahvaasta muodostettu sotaväki kärsii taistelukentällä hirvittävissä olosuhteissa, Rämö kuvailee.

Näyttämöllä nähdään myös muita historiallisten tapahtumien kuvauksia. Päähenkilöiden tarinoita kuitenkin kuljetetaan läpi esityksen.

– Olemme halunneet kertoa ihmisistä, jotka joutuvat tekemään valintoja kaoottisessa maailmassa, jossa ihmisen perusvietit, toiveet ja persoonalliset kiinnostuksen kohteet piirtyvät esiin entistä tarkemmin, Rämö määrittelee.

Esityksessä näyttelevät Antti Mankonen, Petri Mäkipää, Kaisa Sarkkinen ja Piia Soikkeli.

Valosuunnittelusta ja esityksen visualisoinnista vastaa Nadja Räikkä.

Musiikista ja äänisuunnittelusta vastaa Hannu Hauta-aho, ja pukusuunnittelusta Henna Mustamo.

Sota ja rauha on Teatteri Telakan kevätkauden pääteos ja sitä esitetään toukokuun alkuun saakka yhteensä viisitoista kertaa.

Esitysajat ovat sivuston kalenterissa. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

 

Lisää aiheesta:

Sota ja rauha – Tapahtumasivu
Sota ja rauha – Taustatietoa esityksestä