Sota ja rauha paremman taidepolitiikan puolesta

Kurkottaessamme kevään ohjelmistotarjontaan, on se aika vuodesta kun valtion talousarvioesitystä käsitellään. Valtion budjetista taiteelle kuuluva osuus on vain noin 0,8 prosenttia. Baltic Circle -teatterifestivaalin, Checkpoint Helsingin ja Public Movement -ryhmän järjestämässä Suomen Taidepoliittisen Tapahtuman Huippukokouksessa 10.11.2014 havainnollistettiin valtavalla kermakakulla, kuinka vähän 0,8 prosenttia on. Valtavasta kakusta leikattiin 0,8 prosenttia ja pala tarjoilitiin kulttuuriväestä koostuvalle yleisölle.

Tämä on totta, olin paikalla. Karvas oli kakun maku. Monen suussa käyneellä muovilusikalla, ja jo likaiseksi muussaantuneelta pahvilautaselta, sain mikrosirun kakkua suuhuni. Ehkä juuri sellaisen hitusen, jonka valtionpalkittu Teatteri Telakka saa valtion harkinnanvaraista tukea 20-vuotispäiviensä kynnyksellä.

Vuonna 2016 Teatteri Telakka täyttää 20 vuotta, teatterin rahoitus on silti edelleen lastenkengissä. Karvaalta maistuu vapaan teatterikentän rahoitus ja sen mahdollistamat toimintaedellytykset vuonna 2015. Haluamme silti edelleen kertoa enemmän toivon kuin epätoivon tarinoita!

Teatteri Telakka on valtakunnallisesti tunnettu valtion rahoituslain ulkopuolella toimiva ammattiteatteri Tampereella. Teatteri Telakka on tuottanut teatteriesityksiä, tarjonnut näyttämöään vierailuille, festivaaleille ja yhteistyöhankkeille. Olemme laajentaneet toimintaa kotimaisiin ja ulkomaisiin esitys- ja festivaalivierailuihin. Vuodesta 2012 lähtien olemme tehneet kansainvälistä yhteistyötä. Vuonna 2013 Teatteri Telakka sai yhdessä Rakvere Teaterin (Viro) ja Teatteri Vanhan Jukon kanssa näyttämötaiteen valtionpalkinnon kansainvälisestä yhteistyöhankkeesta Köök-Kullervo-Petroskoi. Vuonna 2014 toteutui 26 esitystä ulkomailla viidellä eri tuotannolla. Yhteistuotantojen ja talon ulkopuolisen esitystoiminnan kautta katsojamäärämme kasvoi 163% vuodesta 2013. Kyllä, luit oikein: 163%. *

Miksi tällainen toiminta ei näy nousuna vuosittaisissa toiminta-avustuksissa? Suomen Taidepoliittisen Tapahtuman Huippukokous tarjosi yhden mahdollisen selityksen: Suomella ei ole ajankohtaista kulttuuri- ja taidepoliittista linjaa. Kaikkien eduskuntapuolueiden esittelemät linjaukset vahvistivat tätä selitystä. Vaikuttaa siltä, että eduskunnassa ei ymmärretä, ei osata tai ei haluta seurata mitä taiteen kentällä tapahtuu juuri NYT. Vuoden 2018 loppuun mennessä kulttuurista ja taiteesta kuitenkin leikataan porrastetusti 45 miljoonaa euroa.

Eduskuntavaalien alla Teatteri Telakka käynnistää kulttuuripolittisen sodan ja rauhan paremman taidepolitiikan puolesta: Arkadianmäelle on saatava taiteen merkityksen ymmärtäviä edustajia, joilla on tahtotilaa turvata ja kehittää vapaan teatterikentän toimintaedellytyksiä, tai viedä taidekenttä kerralla oikeudenmukaisempaan rahanjakoon. Voimme myös itse vaikuttaa paremman taidepolitiikan kehittämiseen – meidän suosituksemme on selvä: tule katsomaan vapaan teatterikentän tarjontaa! Haluamme tarjota tarinoita toivosta! Make Arts Policy! #makeartspolicy

Tervetuloa kevätkauteen 2015!

Teatteri Telakan puolesta

Piia Soikkeli
hallituksen puheenjohtaja
Teatteri Telakka ry.

Tutustu kevätkauden 2015 ohjelmistoon!
 
 
* Teatteri Telakan ohjelmiston Tampereen esitysten ja pääohjelmiston festivaalivierailujen yhteenlaskettu katsojamäärä vuonna 2014 oli kaikkiaan 4615 kun vastaava luku vuonna 2013 oli 1631. Tällä rajauksella vuonna 2014 nousua oli noin 182 prosenttia edellisvuodesta. Lisää aiheesta artikkelissa Köök-Kullervo-Petroskoi -yhteistuotanto lisäsi yleisömääriä