Juha Hurme: Maailmankaikkeus on trilogian henkilökohtaisin teos

Teatteri Telakalla saa ensi-iltansa perjantaina 10.10.2014 Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Maailmankaikkeus, teatteriesitys sananvapaudesta ja sen puolustamisesta. Maailmankaikkeuden keskiössä on suomalainen kielitieteilijä ja filosofi Jaakko Juteini (1781 – 1855). Tarkastelu kohdentuu Juteinin elämäntyöhön mutta esitys ei ole elämäkerta, vaan tutkielma sanataiteilijan ristiriidoista.

– Tämä ei ole historiallinen teatteriesitys, missään tapauksessa, Hurme tarkentaa.

Esityksen aiheena on järjen käyttö; terve asenteellisen tiedon ja uskomusten kyseenalaistaminen. Esitys painii sananvapauden suhteen myös sen kysymyksen äärellä, kenellä on rohkeutta käyttää sananvapautta?

– Olen kirjoittanut nykyhetkestä. Historiallisilla tapahtumilla saadaan perspektiiviä siihen mitä tapahtuu maailmassa juuri nyt, Hurme tähdentää.

Asenteellisuus toisinajattelijoita kohtaan on Hurmeen mukaan yhtä totta nyt kuin 1800-luvulla, Juteinin aikana. Järjen käyttö ja asioiden käsitteleminen poikkeavista näkökulmista aiheuttaa ristipaineita myös nykyajan filosofeille.

-Juteinin tavoin, edelleen, tämän päivän toisinajattelijat todennäköisesti puntaroivat järjen käytön ja esimerkiksi suvaitsemattomuuden ristipaineissa kohdatessaan kritiikkiä vailla minkäänlaista sydäntä, Hurme selittää.

Maailmankaikkeus on Juha Hurmeen Suomalaisten puolustus -trilogian kolmas osa. Ensimmäinen osa kantaa samaa nimeä kuin trilogia ja se esitettiin viime syksynä Porin Rakastajat -teatterissa. Toinen osa Europaeus sain ensi-iltansa Kansallisteatterissa keväällä, ja sen esitykset jatkuvat edelleen. Europaeuksesta Hurme sai Kansallisteatterin ohjaajapalkinnon.

Trilogian esitysten keskushenkilöt ovat olleet hyljeksittyjä ja väärin ymmärrettyjä ajattelijoita. Trilogian nimi juontaa juurensa siitä, että Hurmeen mukaan suomalaisilla menisi nyt paremmin jos Daniel Jusleniusta (Suomalaisten puolustus), D.E.D. Europaeusta (Europaeus) ja Jaakko Juteinia (Maailmankaikkeus) olisi ymmärretty. Kapeakatseisuus ja ahdasmielisyys puskevat esitysten maailmoista merkittävästi, ja vapaa-ajattelijoiden asema on sekä katarttinen että raskas. Hurme itse pitää esitysten henkilöistä Juteinia parhaimpana hengenheimolaisenaan.

– Maailmankaikkeus on minulle näistä esityksistä henkilökohtaisin. Juteini oli sanataiteilija määritelmän todellisessa merkityksessä. Koen hänen kanssaan tietynlaista sielunyhteyttä, Hurme kertoo.

Maailmankaikkeus esitetään syksyn aikana Teatteri Telakalla yhteensä kaksitoista kertaa 10.10. – 8.11.2014. Esityksessä näyttelevät Antti Laukkarinen, Tanjalotta Räikkä, Kaisa Sarkkinen ja Piia Soikkeli.

Maailmankaikkeus -esityksen tiedotustilaisuus Teatteri Telakalla torstaina 25.9.2014 klo 14:00, verkkolähetyksen tallenne katsottavissa kokonaisuudessaan Teatteri Telakan Bambuser -kanavalla

Tiedotteet – Teatteri Telakka

Lisätietoja esityksestä Teatteri Telakan www-sivuilta

Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä