Kärhi, osa 1: Kohtaaminen kurottaa kohti toisenlaista kokemusmaailmaa

Teatteri Telakan näyttämö täyttyy toukokuun alussa vihreän eri sävyistä, kun Kärhi, osa 1: Kohtaaminen saa ensi-iltansa 6.5.2023. Esitys nähdään yhteensä kuusi kertaa 6.5.–20.5. välisenä aikana. Telakan kevätkauden päättävä teos aloittaa lopulta trilogiaksi laajentuvan esityskokonaisuuden, jonka kaikki osiot toteutetaan vuosien 2023–2024 aikana.

Nyt ensi-iltansa saava esitystrilogian ensimmäinen osa, Kärhi, osa 1: Kohtaaminen tutkii kasvin, runon ja ihmisen mahdollisuuksia. Esitys etsii kosketuspintoja esiintyvän ihmisen ja kasvien välille, pyrkien selvittämään, millaista näyttämötaidetta syntyy kun ihminen kietoutuu liikkeen ja runon myötä osaksi kasvien arvoituksellista todellisuutta. 

Ohjaaja-dramaturgi Tommi Silvennoisen, sirkustaiteilija Vilhelmiina Sinervon sekä vastikään Valosäde-palkinnolla palkitun valosuunnittelija Nadja Räikän muodostaman työryhmän innoituksena on toiminut runoilija Reetta Pekkasen samanniminen runoteos Kärhi (Poesia, 2019). Pekkanen on palkittu nykyrunoilija, jonka teos käsittelee ihmisen muistin ja tunne-elämän kytkeytyneisyyttä laajempaan luonnon horisonttiin. Kaiken ytimessä on yhteyksien ymmärtäminen ja luominen, johon muutoksen avaimena on eräänlainen kärhimäinen kietoutuminen.

Kärhi, osa 1: Kohtaaminen ei tarjoa valmiita vastauksia, vaan pyrkii ennakkoluulottoman kokeilun ja toiselle kokemusmaailmalle avautumisen kautta löytämään uusia tapoja tarkastella muita eläviä olentoja. Esitys tutkii sekä lajien- että taiteidenvälisyyden kautta, voiko jokin ihmisen, runouden ja kasvien välillä muuttua. Luvassa on arvoituksellinen, kaunis ja vilpitön yritys hahmottaa ihmisen suhdetta toisiin olentoihin sekä ympäröivään todellisuuteen. Kontaktia haetaan liikkeen, sirkustaiteen, esineimprovisaation ja kasvien äärelle pysähtymisen keinoin, lavalla kuullaan myös runoja Kärhi-teoksesta. 

Trilogian seuraava, alun perin syksylle 2023 kaavailtu toinen osa toteutetaan jo kesällä, kun Purkutaidetalo Pinni47 avautuu yleisölle 6.6. Tilainstallaationa toteutettava Kärhi, osa 2: Liikkellelähtö palaa uudelleen ensimmäisessä osassa muodostuneen kohtaamistilanteen äärelle ja syventää sitä. Pinni47:ään rakentuva urbaani kasvihuone tai kasvun tila kutsuu rauhoittumaan ja hiljentymään vehreyden keskelle. 

Esitystrilogian kolmas osa Juurtuminen toteutetaan vuoden 2024 aikana. Lopulta muodostuvan esityskokonaisuuden osat liukuvat kasvien tavoin toistensa lomaan, näyttämön ja kirjallisuuden runous kohtaa kasvien hiljaisen läsnäolon.

Kärhi, osa 1: Kohtaaminen Teatteri Telakalla 6.5.–20.5. välisenä aikana. Liput kaikkiin esityksiin ovat myynnissä Tiketissä

Kärhi, osa 2: Liikkeellelähtö Purkutaidetalo Pinni47:ssä 6.6.–30.7.