DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) tutkii esineiden ja luokan suhdetta

Teatteri Telakan kevätkauden 2023 pääohjelmiston ensimmäinen kantaesitys DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) saa ensi-iltansa kuukauden kuluttua 25.3.2023. Esitys nähdään Teatteri Telakalla yhteensä kuusi kertaa 25.3.–6.4. välisenä aikana. 

Ennen ensi-iltaa Kulttuuritalo Telakan toisen kerroksen galleriatilaan avataan myös esityksen maailmaa taustoittava saatan tarvita tätä vielä -näyttely, jonka kaikille avoimet avajaiset pidetään torstaina 9.3. klo 18–20. Esityksen työryhmä, näyttelijä Anna Kankila, dramaturgi Ronja Louhivuori ja äänisuunnittelija Ville Väisänen ovat tavattavissa avajaistilaisuudessa. 

DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) on saanut innoituksensa työryhmän jäsenten monimutkaisesta suhteesta esineisiin – niiden haalimiseen, säilömiseen ja ylimääräisen tai rikkinäisenkin tavaran pois heittämisen vaikeuteen. Esineisiin takertuminen edustaa turvaa, jatkuvuutta ja kykyä luovia eteenpäin maailmassa, jossa taloudellinen epävarmuus ja väliaikaisuus ovat osa arkitodellisuutta.

– Esitys on lähtenyt pohdinnasta, kuinka kompleksinen esinesuhteeni liittyy luokkataustaani ja miten näillä asioilla voi olla yhteys myös muiden elämässä. Pyysin esitykseen mukaan kollegani Ronja Louhivuoren, sillä tiesin että taustassamme ja esinesuhteessamme on paljon samankaltaista. Olemme tehneet ensimmäisen yhteisen esityksemme jo Tampereen yhteiskoulun lukiossa, ja jatkaneet yhteistyötämme läpi Teatterikorkeakoulun, kertoo Anna Kankila.

– Tulemme kumpikin korkeakoulutetusta mutta köyhästä perhetaustasta. Kokemus siitä, että toisille itsestään selvä materia ei kuulu minulle on olennaisesti muovannut esinesuhdettani, jatkaa Louhivuori.

– Keräilen, säästän ja varastelen esimerkiksi kauniin värisiä post it -lappuja, hienoja kyniä, hakaneuloja, minigrip-pusseja ja mitä tahansa kimaltavaa. Jollakin tavalla uskon edelleen, etteivät nämä esineet kuulu minulle, ettei minulla ole tai tule koskaan olemaan varaa niihin.

Sisutuslehdissä ja sosiaalisessa mediassa vilahtelevien, selkeyttä huokuvien kotien rinnalla kaikenlaisen rojun haaliminen ja täysin satunnaisten esineiden mukana kantaminen on myös omituisella tavalla häpeällistä ja paljastavaa. Maailma hukkuu tavaraan, mutta tietoisuus siitä ei tee luopumisesta yhtään helpompaa.

– Suhteeni esineisiin on aina ollut jollakin tavalla irrationaalinen, sentimentaalinen ja maaginen, mikä tekee esineistä luopumisesta entistä vaikeampaa. Esinepaljouteen on liittynyt aina myös häpeän ja alemmuuden tunteita: olen jollakin tavalla sisäistänyt keskiluokkaisen ihanteen minimalistisesta, puhtaan valkoisesta ja funktionaalisesta kodista, ja vertaan itseäni tahtomattanikin siihen, Louhivuori kuvailee.

DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) tarkastelee hamstrausilmiötä uteliaisuudella, yksityisestä yleiseen kurottaen ja vailla valmiita vastauksia. Työryhmä vyöryttää lavalle henkilökohtaisten kokemustensa lisäksi myös kaappiensa, häkkivarastojensa ja sängynaluslaatikostojensa sisällöt. 

– Kaikki, mitä lavalla nähdään, on meidän “doombageistamme” eli ympäri kämppää ja varastoja säilötyistä pussukoista ja laatikoista, joihin on sullottu todella sattumanvaraisia asioita ajatuksella “saatan tarvita tätä vielä”. Tätä tavaraa on lavalla älyttömästi, mutta silti en huomaa kotini tyhjentyneen, kertoo Kankila.

– On kiinnostavaa, että voin tuoda nämä tavarat tänne lavalle heiteltäväksi, mutta silti ajatus niiden pois heittämisestä on lähes mahdoton. Ne ovat samaan aikaan roskia ja aarteita.

DOOMBAG (saatan tarvita tätä vielä) Teatteri Telakalla 25.3.–6.4. välisenä aikana. Liput kaikkiin esityksiin ovat myynnissä Tiketissä

saatan tarvita tätä vielä -näyttely Kulttuuritalo Telakan 2. kerroksen galleriatilassa 10.3.–30.3., kaikille avoimet avajaiset 9.3. klo 18–20.