Hassan Blasim: Digihattupeli

Eräänä tämän katoavaisen maailmamme talviyönä eräs melankolinen hiiri päätti tehdä lopun siitä kauhusta, nöyryytyksestä, avuttomuudesta ja voimattomuudesta, jonka vangiksi oli joutunut. Ensimmäinen kohtalonaskel oli uhmata Jumalaa, rikkoa Herran opetuksia, joiden mukaan jokainen luojanluoma puhuu omalla kielellään. Hiiri päätti alkaa puhua ihmisten kielellä tietäen, että joutuisi vastuuseen kielletyn teon seurauksista. Varhain seuraavana päivänä perhe istui raukeina aamiaispöytänsä turvassa. Hiiri pamautti ”Huomenta!” ja sillä hetkellä muuttuivat asemat pelon pelilaudalla: hiiri kasvoi hirmuliskon kokoiseksi.

Digihattupeli on näytelmä aktivisteista jotka pyrkivät vaikuttamaan maailman menoon. He hakkeroivat poliittisesti; se on heidän vastauksensa kysymykseen jonka huominen meille esittää. Kun tänä fasismin ja nationalismin nousukautena ihmisyys on väkivallan ruuvipuristimessa, maailman tekeminen paremmaksi on välttämätöntä, ja muutos väistämätöntä: aktivistit riuhtaisevat miekan kivestä ja sonnustautuvat digitaaliseen sotisopaan.

Digihattupeli on Irakista 10 vuotta sitten Suomeen paenneen kirjailija ja elokuvaohjaaja Hassan Blasimin esikoisnäytelmä, joka toteutetaan Teatteri Telakan ja virolaisen Tartu Uus Teaterin yhteistuotantona. Digihattupeli on Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlanäytelmä.

Käsikirjoitus Hassan Blasim
Käännökset Sampsa Peltonen ja Jonathan Wright

Ohjaus
Hanno Eskola ja Antti Mankonen

Näyttämöllä Mart Aas, Henry Hanikka, Jekaterina Novosjolova, Tanjalotta Räikkä, Tomi Salmela, Kaisa Sarkkinen, Lasse Poser
Lavastus Henry Griin
Pukusuunnittelu Tiina Helin
Valosuunnittelu Emil Kallas
Äänisuunnittelu Hannu Hauta-aho
Videosuunnittelu Lasse Poser

Ikäraja: K-15
Kesto: 1 tunti 30 minuuttia. Ei väliaikaa.

Tulevat esitykset

Ei tulevia esityksiä

Teaser

Hassan Blasim

Hassan Blasim (s. 1973) on irakilaissyntyinen, Suomessa asuva kirjailija ja elokuvaohjaaja. Hän sai Taiteen Suomi-palkinnon joulukuussa 2015. Blasim palkittiin toukokuussa 2014 brittiläisen Independent -lehden arvostetulla Independent Foreign Fiction Prize -kirjallisuuspalkinnolla teoksesta Irakin Purkkajeesus. Blasim on palkittu myös Tampereen kaupungin kirjallisuuspalkinnolla vuonna 2013, ja kolmesti PEN-palkinnolla. Yhdysvaltalainen Publishers Weekly valitsi Blasimin novellikokoelman The Corpse Exhibition vuoden 2014 kymmenen parhaan teoksen listalleen.

Photos

The Digital Hats Game