Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta <h1> <h3>Suomalais-virolainen yhteistuotanto vierailee joulukuussa Tampereella

Kädettömät (Käsist seotud) on musta komedia ihmiseläimen monimutkaisuudesta

Suomalais-virolainen yhteistuotanto vierailee joulukuussa Tampereella

Helsinkiläisen Jalostamo-kollektiivin ja tallinnalaisen Eesti Draamateaterin yhteistyönä valmistunut Kädettömät (Käsist seotud) vierailee Teatteri Telakalla joulukuussa. Anna Lipposen käsikirjoittama esitys pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.

Eletään vuosia 1987 – 1991. Neuvostoliitto on romahtamassa, Virossa on käynnissä Laulava vallankumous ja uudenlainen elämä on lähempänä kuin koskaan. Samaan aikaan Suomessa omituiset oireet vievät 27-vuotiaan Elsen lääkäriin ja hänellä todetaan ALS-sairaus. Alkaa virolaisen isän ja suomalaisen tyttären kohtaaminen, josta ei puutu komiikkaa, draamaa eikä musiikkiakaan.

Esitys kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017 ja ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta. Sen on ohjannut Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä.

Kädettömien skenografisen suunnittelun on tehnyt Petri Tuhkanen ja musiikin Samuli Laiho. Näyttämöllä ovat Anna Lipponen ja Tõnu Oja. Esitys sai ensi-iltansa Lahden kaupunginteatterin Aino-näyttämöllä 2.12.2016. Viron ensi-ilta oli Eesti Draamateaterissa Tallinnassa 11.3.2017.

Kädettömät nähdään Tampereella neljä kertaa. Esitysajat ovat lauantaina 9.12.2017 klo 15:00, sunnuntaina 10.12.2017 klo 15:00, tiistaina 12.12.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 13.12.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa Teatteri Telakalla torstaina 9.11.2017 <h1> <h3>10-vuotisjuhlaesitys tarkastelee ryhmän edesottamuksia  alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 - 2017

Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa Teatteri Telakalla torstaina 9.11.2017

10-vuotisjuhlaesitys tarkastelee ryhmän edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 - 2017

Syyskauden seuraava vierailu on Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa. Se on ryhmän 10-vuotisjuhlaesitys joka on tänä syksynä esitetty jo Tehdas-teatterissa Turussa, mutta nähdään nyt Telakalla erilaisena versiona.

10% Suomen historiaa silmäilee itsenäisen Suomen ja erään itsenäisen teatteriryhmän edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 – 2017. Esityksen on ohjannut Ville Kurki ja näyttämöllä nähdään Grus Grus Teatterin vakiesiintyjiä sekä vierailijoita.

Juhlavierailussa on mukana esityksellistä aineistoa Grus Grus Teatterin aikaisemmista esityksistä Järjen päivät – elintasomusikaali, Hamlet –  koko totuus, Valtava yksiö ja Hugo Simbergin siivet. Mukana on myös katkelmia ryhmän ruotsinkielisistä esityksistä.

Grus Grus Teatteri on vapaa nomaditeatteri, joka ei olisi syntynyt ilman Teatteri Telakkaa. Ryhmän ensimmäinen esitys oli kymmenen vuotta sitten Telakalla ensi-iltansa saanut Hugo Simbergin siivet. Esitys syntyi ohjaaja Ville Kurjen ja näyttelijä Ville Majamaan yhteistyönä.

Sittemmin Grus Grus Teatteri on tuottanut kiitettyjä, omalaatuisia ja monimuotoisia esityksiä Tampereelle, Turkuun ja Helsinkiin. Teatteri ei edelleenkään aio asettua aloilleen, vaan jatkaa vaellustaan.

Vaelluksen seuraava pysähdys on Tampereella torstaina 9.11.2017 klo 19:00, kun Teatteri Telakan näyttämöllä esitetään 10% Suomen historiaa. Esityskertoja on vain yksi, ja lippuja voi ostaa Tiketistä.

 

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
165 miljoonaa kevättä Teatteri Telakalla marraskuussa <h1> <h3>Lukudraama on osa Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelmaa

165 miljoonaa kevättä Teatteri Telakalla marraskuussa

Lukudraama on osa Uuden näytelmän kuukausi -kampanjan ohjelmaa

Teatteri Telakka toteuttaa yhdessä Uuden näytelmän ohjelman (UNO) kanssa lukudraamatapahtuman, jossa pääsee kurkistamaan valmisteilla olevan näytelmän syntyprosessiin.  Teatteri Telakalla esitetään lukudraamana Asko Jaakonahon näytelmä 165 miljoonaa kevättä.

Jaakonaho on mukana Uuden näytelmän ohjelman Hautomo -kirjoittajaohjelmassa, ja lukudraama on osa näytelmän kehittelytyötä. Lukudraama-esitys toteutetaan vielä keskeneräisen näytelmäkäsikirjoituksen pohjalta. Uuden näytelmän ohjelman puolesta dramaturgina toimii Elina Snicker.

165 miljoonaa kevättä sijoittuu aikaan, jolloin meitä on yhdeksän miljardia. Saga ja Mark saapuvat Kazakstanin syrjäiseen vuoristoon tehtävänään pelastaa villiomenapuun monimuotoisuus. Kazakstanin uskotaan olevan omenapuun alkukoti, vuoriston villit lehdot ovat peräisin jopa kymmenien miljoonien vuosien takaa. Evoluutio on kestänyt käsittämättömän pitkän ajan, mutta elinympäristöt tuhoutuvat ja pirstoutuvat silmänräpäyksessä. Vuoristossa selviytymisestä tulee kamppailu, jonka aikana henkilöt joutuvat kohtaamaan oman menneisyytensä, oman evoluutionsa.

Lukudraaman ohjaa Saana Lavaste ja näyttelijöinä ovat Petri Mäkipää, Marja Skaffari ja Piia Soikkeli. Musiikkona lukudraamassa on Arto Piispanen. Ohjaajan assistentteina toimivat Maia Häkli, Joel Härkönen ja Ona Korpiranta (TeaK).

165 miljoonaa kevättä nähdään lukudraamana Telakalla sunnuntaina 12.11.2017 klo 14:00 ja lippuja tapahtumaan voi ostaa Tiketistä. Lukudraaman jälkeen yleisöllä on mahdollisuus jäädä keskustelemaan tekijöiden kanssa näytelmästä.

Uuden näytelmän ohjelma (UNO) on Teatteri 2.0:n käynnistämä monivuotinen hanke uuden suomalaisen näytelmäkirjallisuuden laadun ja tulevaisuuden turvaamiseksi. UNO tarjoaa tukea näytelmäkirjailijoille taiteelliseen työskentelyyn ja tuo teatterintekijöitä yhteen kehittämään uuteen näytelmään liittyvää osaamista ja käytäntöjä.

Asko Jaakonaho on Tampereella asuva vapaa kirjailija. Hän on julkaissut kaksi historiallista romaania, Onnemme tiellä (Otava, 2012) ja Valon juhla (Otava, 2017).

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Algernon vierailee Tampereella kahdella esityskerralla <h1> <h3>Daniel Keyesin scifiklassikkoon perustuva esitys kysyy, mikä on suhteemme luontoon

Algernon vierailee Tampereella kahdella esityskerralla

Daniel Keyesin scifiklassikkoon perustuva esitys kysyy, mikä on suhteemme luontoon

Kuriton Companyn Algernon vierailee Tampereella Teatteri Telakalla 31.10. – 1.11.2017 kahdella esityskerralla.  Algernon perustuu Daniel Keyesin teokseen Kukkia Algernonille, joka julkaistiin novellina vuonna 1959 ja romaaniksi laajennettuna vuonna 1966. Kuriton Companyn esitys pohtii ihmisen suhdetta itseensä, muihin ihmisiin ja tähän planeettaan.

Algernon  kertoo oppimishäiriöisen Charlien tarinan. Charlielle tehdään yhdessä laboratoriohiiri Algernonin kanssa geeniterapeuttinen koe, jonka johdosta hänen aivonsa muuttuvat ja hänestä kehittyy maailman älykkäin ihminen. Näin alkaa tutkimusmatka Charlien mielen labyrintteihin, kun hänestä alkaa kehittyä ihmiskunnan älykkäin olento. Muutos ei kuitenkaan ole pysyvä, ja mielen labyrinteissä kulkiessaan Charlie joutuu pohtimaan suhdettaan itseensä, muihin ihmisiin ja tähän planeettaan.

Esityksen on dramatisoinut ja ohjannut Eero-Tapio Vuori, jonka aiempi työ Kuriton Companylle oli Marguerite Duras’n Kuolemantauti vuonna 2013. Esitys vieraili Teatteri Telakalla vuonna 2014. Algernon on jatkumoa Kuolemantaudin aikana alkaneelle yhteistyölle ja taiteellinen suunnitteluryhmä on pysynyt samana. 

Esityksen äänisuunnittelusta ja elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne, ja valosuunnittelusta vastaa Anna Rouhu. Lavastuksen on tehnyt Anders Karls ja videosuunnittelun Timo Wright.

Näyttämöllä on Terhi Suorlahti, ja hänen kanssaan esityksen elävästä musiikista vastaavat Tuomas Norvio ja Tapani Rinne.

Algernonista suunniteltiin kolmen näyttelijän esitystä, mutta sattumusten kautta päädyttiin monodraaman muotoon, jossa Suorlahti näyttelee kaikki esityksen henkilöhahmot.

Keyesin alkuperäisteoksen kaari ja henkilöt ovat läsnä, mutta työryhmän on ottanut huomioon geeniterapian ja geenimanipulaation kehittymisen. Esitystä varten on tehty taustatyötä, jonka aikana haastateltiin neurotutkijoita, geenimanipulaation asiantuntijoita, Mensa ry:n edustajia ja oppimishäiriöisten koulutuskeskuksen opiskelijoita ja henkilökuntaa.

Esitys pohtii geenimanipulaation etiikkaa ja kysyy kuinka pitkälle voimme valikoida jälkeläistemme ominaisuuksia? Mitä kaikkea ihminen saa valita, karsia kehittää? Mikä on suhteemme tieteeseen, luontoon ja luonnollisuuteen?

Algernon kantaesitettiin 12.8.2015 Korjaamo-teatterin Stage-festivaalilla, ja se oli Kuriton Companyn 10-vuotisjuhlavuoden pääteos. Sen voi nähdä Telakalla tiistaina 31.10.2017 klo 19:00 ja keskiviikkona 1.11.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista