Pieni rajakahakka, rajavirhe <h1> <h3>Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Pieni rajakahakka, rajavirhe

Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Teatteri Telakka käynnisti vuonna 2016 dokumenttiteatterihankkeen Talvisodasta. Hankkeen myötä toteutuu Rajavirhe -näytelmä yhteistyössä moskovalaisen Teatr.doc -teatterin kanssa.

Näyttelijät Suomesta, näytelmäkirjailija Ukrainasta ja ohjaaja Venäjältä

Rajavirhe saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla lokakuussa 2017. Näytelmän ohjaa venäläinen Varvara Faer. Faer on tinkimätön ja peloton oman tiensä kulkija, joka toi poliittisen satiirin ja dokumenttiteatterin Venäjälle miliisejä pelkäämättä.

Rajavirhe -näytelmän käsikirjoittaja, ukrainalainen Maksim Kurochkin kuuluu Venäjän kolmen esitetyimmän näytelmäkirjailijan joukkoon. Kurochkin vertaa Talvisodan herättämiä tunteita parhaillaan sodan keskelle joutuneiden ukrainalaisten tuntemuksiin.

Hänen mielestään Ukraina on nykyisin samankaltaisessa emotionaalisessa tilanteessa kuin Suomi vuonna 1939, juuri ennen Talvisodan syttymistä.

 

Dokumenttiteatteria Venäjällä vaietusta sodasta

Rajavirhe -näytelmän ensimmäinen demo esitettiin yleisölle huhtikuussa 2017 Moskovassa, jossa Teatteri Telakan ja Teatr.doc -teatterin näyttelijät esiintyivät yhdessä.

Yleisön joukosta nousi esille jopa kommentti, että jos Talvisota tunnettaisiin Venäjällä paremmin, Georgian ja Ukrainan sodat eivät olisi koskaan syttyneet.

Näytelmän ohjaaja Varvara Faer ei arastele tarttua Venäjän johtoa kritisoiviin aiheisiin, jollaisena myös Ukrainan sotaa kriittisesti tarkastelevaa Rajavirhe-näytelmää voidaan pitää.

– Emme pelkää. Olemme täysin riippumaton teatteri, ja silloin kun haluamme tehdä jotain, niin teemme sen, Faer sanoo.

Moskovalainen Teatr.doc on tunnettu yhteiskunnallisesti kantaaottavana ja Venäjän hallintoa kärkevästi kritisoivana teatterina, jonka kuuluisin näytelmä on Faerin ohjaama BerlusPutin vuodelta 2012. Näytelmässä puolet Italian entisen pääministerin Silvio Berlusconin aivoista siirretään presidentti Vladimir Putinin päähän. Sitä esitetään edelleenkin täysille saleille, vaikka teatterin ovet on suljettu miliisin toimesta jo kolmesti.

Teatteri Telakan Talvisota-hanke on saanut erillisrahoitusta Opetus- ja kulttuuriministeriöltä sekä Jenny ja Antti Wihurin Säätiöltä. Rajavirhe -näytelmän valmistumista tukee Suomen Kulttuurirahasto ja hanke kuuluu Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaan.

– Tämä näytelmä tulee esittää niin Suomessa kuin Venäjälläkin, koska kyse on maamme kaikkein häpeällisimmästä sodasta. (Oleg Karlson, Moskova)

Mikäli haettu jatkorahoitus hankkeelle toteutuu, esitys tullaan viemään kiertueelle Venäjän suurimpiin kaupunkeihin ja Ukrainaan vuonna 2018.

Posted by teatteri-telakka in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu

Syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu

Teatteri Telakan syksyn 2017 ohjelmisto on julkaistu myyntiin tänään. Syksyllä nähdään kuusi eri esitystä, kaksi pääohjelmiston teosta ja neljä vierailua.

Tiistaina 10.10.2017 saa ensi-iltansa Rajavirhe, joka on ukrainalaisen Maksim Kurochkinin näytelmä, jonka ohjaa Teatr.doc -ryhmän Varvara Faer. Näytelmän aineisto perustuu Suomessa, Ukrainassa ja Venäjällä tehtyihin haastatteluihin Talvisodasta ja eri maiden välisistä jännitteistä. Teatteri Telakan tausta-artikkeli avaa hankkeen kokonaisuutta laajemmin.

Rajavirhe syntyy viime vuonna käynnistyneen dokumenttiteatterihankkeen tuloksena, ja tukijoita ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Suomen kulttuurirahasto. Hanke kuuluu Suomi 100 -ohjelmaan.

Ensi syksyn vierailuja ovat Rakastajat-teatterin Karkotetut, jonka tarinoissa maahanmuuttovirasto näyttäytyy absurdina ihmisten siirtelykoneistona, ja myös Kuriton Companyn Algernon, joka kuvaa inhimillisen sivilisaation äärimmäistä hybristä, ympäristöstä irti leikkautumista ja samaan aikaan pohjatonta yhteydenkaipuuta.

Vierailuina nähdään myös Grus Grus Teatterin 10% Suomen historiaa, joka silmäilee itsenäisen Suomen ja erään itsenäisen teatterin edesottamuksia alati kiihtyvän hämmennyksen vuosina 2007 – 2017 sekä Jalostamo-kollektiivin suomalais-virolainen yhteistuotanto Kädettömät, jonka ohjauksesta vastaa Teatteri Telakan perustajajäsen Tanjalotta Räikkä. Kädettömät pohtii vapautta niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta; se kertoo isän ja tyttären kohtaamisesta, kahdesta supikoirasta Manusta ja Panusta lopetetussa teatterissa vuonna 2017 sekä ihmiseläimen maailman monimutkaisuudesta.

Ohjelmistossa jatkaa Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu, joka nähdään tulevana kesänä Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa ja myös Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa. Esityksiä on syyskuusta marraskuuhun Teatteri Telakalla yhteensä neljätoista, ja ne on julkaistu myyntiin jo aikaisemmin.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Korallin elämää pohtii merten hyvinvointia <h1> <h3>Kevätkauden päättävä independent-tuotanto ensi-illassa 29.5.2017

Korallin elämää pohtii merten hyvinvointia

Kevätkauden päättävä independent-tuotanto ensi-illassa 29.5.2017

Kevätkauden päättävä independent-tuotanto Korallin elämää pohtii merten hyvinvointia. Esityksen yhtenä lähtökohtana on ilmastonmuutoksen vaikutukset meriveden lämpötilan kohoamiseen, ja sitä kautta myös korallien hyvinvointiin.

Teos muuntaa näyttämötilaa merenalaiseksi – uusien merkitysten ja metaforien mielentilaksi, merivirtojen vaihtuvaksi kudokseksi ja yhteiseksi ulos- ja sisäänhengitykseksi.

Esitys yhdistelee teatteri-, tanssi- ja videotaidetta sekä performanssia esitystilassa. Siinä käsitellään ihmisten ja merten ekologiaa monikulttuurisia ja eettisiä näkökulmia avaten. Meri symboloi siinä omaa alitajuntaamme. Huoli korallien värien haalistumisesta on yhtä lailla huolta kyvystämme tunnistaa muutosta ympäristössämme ja itsessämme.

Työryhmään kuuluvat Shadan Ahmad, Pekka Koponen, Sara Kovamäki, Jaani Leinonen, Antti Mankonen, Paula Saraste sekä Perttu Sinervo.

Korallin elämää saa ensi-iltansa maanantaina 29.5. klo 19:00 Teatteri Telakalla ja kaksi muuta esitystä ovat tiistaina 30.5. klo 19:00 ja keskiviikkona 31.5. klo 19:00. Lippuja esityksiin saa Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Hullu sai Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnon

Hullu sai Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinnon

Teatteri Telakan Hullu -näytelmän työryhmälle on myönnetty Eino Salmelaisen säätiön tunnustuspalkinto. Eino Salmelaisen säätiö jakaa palkintoja ja apurahoja henkilöille, jotka ovat ansiokkaasti toimineet Tampereen teatterielämän hyväksi.

Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama Hullu perustuu hänen samannimiseen romaaniinsa, joka julkaistiin vuonna 2012. Esitys sai ensi-iltansa Teatteri Telakalla 8.12.2016.

”Kauden teatteritapauksia”

Palkintoperusteluissa todetaan, että Juha Hurmeen näytelmä on kauden teatteritapauksia.

”Teatteri Telakan Hullu on kuluvan näytäntökauden yksi merkittävimmistä puheenvuoroista. Juha Hurme on loihtinut romaanistaan Telakan pienelle näyttämölle kaunistelemattoman ja suorapuheisen esityksen, joka osuu maaliinsa. Koko työryhmä Antti Laukkarinen etunenässä nimiroolissa hengittää samaan tahtiin ja mykistää katsojat rytmillään ja heittäytymisellään”, kirjoitetaan Tampereen kaupungin tiedotteessa.

Tamperelaisia taiteen, kirjallisuuden, teatterin ja tieteen tekijöitä palkittiin Raatihuoneella torstaina 11.5.2017 järjestetyssä tilaisuudessa.

Lisätietoa palkinnoista voi lukea Tampereen kaupungin sivuilta.

Esitykset jatkuvat

Hullu on ehtinyt olla sekä syyskauden 2016 että kevätkauden 2017 ohjelmistossa Tampereella, ja esitys vierailee parhaillaan Helsingissä, Teatteri Jurkan ohjelmistossa.

Tulevana kesänä Hullu vierailee Kajaanin Runoviikon ohjelmistossa ja se on valittu myös Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon. Esitys jatkaa Teatteri Telakan ohjelmistossa syyskaudella 2017, ja kaikki syyskuun esitykset ovat jo loppuunmyytyjä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Hullu Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa

Hullu Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa

Arvostelu- ja yleisömenestys Hullu on valittu Tampereen Teatterikesän pääohjelmistoon. Juha Hurmeen käsikirjoittama ja ohjaama esitys perustuu hänen samannimiseen romaaniinsa, joka ilmeistyi vuonna 2012.

Hullu oli viime syyskaudella yksi Teatteri Telakan 20-vuotisjuhlavuoden ensi-illoista, ja se on ehtinyt olla ohjelmistossa meneillään olevalla kevätkaudella 2017. Esitys jatkaa ohjelmistossa myös Teatterikesän jälkeen syyskuussa 2017.

Parhaillaan Hullu vierailee Teatteri Jurkan ohjelmistossa Helsingissä. Esityksiä Helsingissä on 18.5.2017 saakka. Hullun kaikki esitykset Tampereella ja Helsingissä ovat olleet loppuunmyytyjä.

Esityksen valo- ja äänisuunnittelusta ja musiikin sovituksesta vastaa Hannu Hauta-aho, esitykseen kuuluvan laulun sävellyksestä Arto Piispanen.

Pukusuunnittelun on tehnyt Henna Mustamo, ja lavastussuunnittelun ovat tehneet yhdessä Hannu Hauta-aho, Juha Hurme, Henna Mustamo ja Perttu Sinervo. Esityksessä näyttelevät Antti Laukkarinen, Antti Mankonen ja Kaisa Sarkkinen.

Esitysajat Tampereen Teatterikesän pääohjelmistossa ovat torstaina 10.8.2017 klo 19:00 sekä perjantaina 11.8.2017 klo 13:30 ja 19:00. Festivaaliesitysten liput myydään Tampereen Teatterikesän kautta.

Esityksiä on Tampereella myöhemmin syyskaudella 2017 yhteensä neljätoista, joihin voi ostaa lippuja Tiketistä.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään, Yleinen
Yksin Berliinissä vierailee Telakalla

Yksin Berliinissä vierailee Telakalla

Teatteri Telakalla vierailee Yksin Berliinissä – Annan ja Oton tarina, joka nähdään Tampereella kaksi kertaa; keskiviikkona 12.4.2017 klo 20:00 ja torstaina 13.4.2017 klo 19:00. Lippuja esityksiin Tampereella voi ostaa Tiketistä.

Yksin Berliinissä – Annan ja Oton tarina kertoo vanhenevan pariskunnan viimeisestä ponnistuksesta, yrityksestä kääntää maailman kehitys uuteen suuntaan. He kirjoittavat postikortteja, joissa noustaan kolmannen valtakunnan johtajaa vastaan. Postikortit he jättävät porraskäytäviin, joista joku ne löytää.

Esitys perustuu Hans Falladan samannimiseen romaaniin, ja sen ovat toteuttaneet yhteistyössä Vapaa Teatteri, helsinkiläinen Teatteri Avoimet Ovet, kuopiolainen Tanssiteatteri Minimi, ja Riihimäen Teatteri. Se on dramatisoinut, ohjannut ja lavastanut Mikko Roiha. Annan ja Oton rooleissa ovat Tiina Weckström ja Jukka Pitkänen.

Yksin Berliinissä harjoiteltiin Berliinissä, ja ensimmäinen ensi-ilta oli Brotfabrik-teatterissa 10.2.2017. Suomen ensi-illat olivat Helsingissä 22.2.2017, Kuopiossa 2.3.2017 ja Riihimäellä 10.3.2017.

Näytelmän esitysoikeuksia valvoo Nordic Drama Corner. Esityskuvat ovat ladattavissa Vapaan Teatterin tapahtumasivulta.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
When A Rainbow is Black ensi-illassa – esityksiä yhteensä viisi

When A Rainbow is Black ensi-illassa – esityksiä yhteensä viisi

Kevätkauden uusi teos When A Rainbow is Black (Musta Sateenkaari) on ensi-illassa torstaina 6.4.2017 klo 19:00. Muut esitykset ovat sunnuntaina 9.4. klo 17:00, keskiviikkona 26.4. klo 19:00, perjantaina 5.5. klo 19:00 ja lauantaina 6.5. klo 19:00. Lippuja voi ostaa Tiketistä.

When A Rainbow is Black kertoo kolme tositarinaa homoseksuaalien kokemasta väkivallasta, seksuaalisesta häirinnästä ja siitä selviämisestä. Esitys antaa äänen seksuaalisesti loukatuille.

– Se avaa osia menneisyydestäni taiteen keinoin. Se kertoo väkivaltaisuuksista, joita ovat kohdanneet seksuaalivähemmistöihin kuuluvat ihmiset ja teot ovat olleet todella inhottavia, kertoo käsikirjoituksesta, ohjauksesta ja visuaalisesta suunnittelusta vastaava Mohammed ”Moe” Mustafa.

Lavastus- ja valosuunnittelusta vastaa Perttu Sinervo ja äänisuunnittelusta Uni Karinko. Videosuunnittelun assistenttina toimii Jaani Leinonen ja vastaava teknikko on Hannu Hauta-aho.

Näytteliijät ovat Anna Kankila, Antti Mankonen, Moe Mustafa ja Petri Mäkipää.

When A Rainbow is Black on käsikirjoitettu englanniksi, ja esityskielet ovat englanti ja suomi. Esitys kestää noin tunnin eikä siihen sisälly väliaikaa.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista
Lentävä suomalainen  kiertueella

Lentävä suomalainen kiertueella

Viime vuonna Teatteri Telakalla ensi-iltansa saanut independent-tuotanto, Antti Huntuksen kirjoittama, Lentävä suomalainen – Toinen meistä on Paavo Nurmi kiertää keväällä eri puolilla Suomea.

Esitys vierailee Teatteri Vanhan Jukon ohjelmistossa, ja siellä ensimmäiset kiertue-esitykset nähdään huomenna keskiviikkona 5.4. klo 19:00 ja torstaina 6.4. klo 19:00.

Esitys vierailee myös Generaattorin näyttämöllä Kajaanissa lauantaina 6.5. klo 19:00 ja sunnuntaina 7.5. klo 15:00. Myöhemmin keväällä esitys nähdään myös Kaustisilla. Tarkat esitysajat julkaistaan myöhemmin.

Lentävä suomalainen – Toinen meistä on Paavo Nurmi on monologiesitys suomalaisuuden myyteistä, sankaruudesta ja miehen ruumiista.

– Esitys sisältää teemaattisesti sopivaa pöyhintää satavuotiaan Suomen ikonisista aiheista, ja toisaalta se tarkastelee kriittisesti niiden tulkintaa, sanoo esityksen ohjaaja Antti Haikkala.

Työryhmän muut jäsenet ovat Jaani Leinonen, Taika Louhivuori, Jaakko Suutari ja Panu Valo. Ajankohtaista tietoa kiertue-esityksistä saa Teatteri Melakan Facebook-sivulta.

Posted by Pertti Huovinen in Ajankohtaista, Tänään