Kuningatarleikit

”Oletko valmis luopumaan naisellisuudestasi?” – ajojahti kolmelle naiselle

Kuningatarleikit on näytelmä naisista ja vallasta. Vallanhimoisen kansanedustajan, hiihdon olympiakultamitalistin sekä miehensä ra’asta surmasta epäillyn perheenäidin kautta esitys kysyy: Miten katsomme naista, joka tunaroi? Henkilöiden innoituksena ovat Anneli Jäätteenmäen Irak-gate, Marja Tiuran lahjusepäily, Anneli Auerin oikeusprosessi sekä Marjo Matikainen-Kallströmin doping-kohu. Eli naiset, jotka ovat juuri jäämäisillään kiinni jostakin.

”Yritän puhua niin totta kuin osaan.” – Anneli Jäätteenmäki

Naisten noustessa politiikan keskeisille paikoille, uskottavuus tuntuu olevan aivan erilaisessa testissä kuin miehillä. Katsommeko naista eri tavalla, jos tämä epäonnistuu tehtävässään? Tuomitsemmeko naisen samasta rikkeestä eri tavalla kuin miehen? Kun miespoliitikko mokaa, sille naureskellaan. Onko naisessa mitään koomista? Nainen on tuomiollaankin enemmän läsnä seksuaalisena olentona. Umpikujassaan tuskailevan naisen ahdinkoa tai naurettavuutta värittää halveksunta.

Esitys lainaa lähtökohtiaan myös historiasta. Esityksen taustalta pilkottavat Maria Stuartin ja Elisabeth I:n kohtalot. Kaksi kuningatarta, sisarukset, kilpailivat vallasta tapaamatta kertaakaan toisiaan. Elisabeth ymmärsi varhaisessa vaiheessa, että kyetäkseen hallitsijaksi, hänen oli piilotettava sukupuolisuutensa. Elisabeth julistautui neitsyeksi ja Maria Stuart tuhosi mahdollisuutensa kruunuun epäonnisilla rakkaussuhteilla. Lopulta toinen mestautti toisen.

”Aivan aluksi haluaisin kiittää…” – Jutta Urpilainen

Esitys tempoo mukaansa huumorillaan. Se pitää katsojaa pihdeissään hyppelemällä eri aika- ja todellisuustasoilla. Sukupuolirooleja sekoittava esitys on saanut katsojilta ja kriitikoilta erityistä kiitosta upeasta näyttelijäntyöstä ja hersyvästä tekstistä.

Kuningatarleikit sai ensi-iltansa 20.4.2012. Esitys vieraili elokuussa 2012 Mexico Cityn Dramafest-teatterifestivaaleilla. Esitys nähtiin vuoden 2012 aikana Tampereen Teatterikesässä ja Porin Lainsuojattomat Festivaaleilla. Lisäksi esitys on vieraillut Hämeenlinnan ja Seinäjoen kaupunginteattereissa, sekä Stage-festivaalilla elokuussa 2013.

Kuningatarleikit vierailee 10. - 12.12.2014  Teatrifestival Talveöö Unenägu -festivaaleilla (Midwinter Night´s Dream) Tallinnassa.

Ohjaus ja käsikirjoitus Antti Mikkola
Näyttelijät: Karoliina Kudjoi, Antti Mankonen, Tanjalotta Räikkä
Valosuunnittelu Tiiti Hynninen
Äänisuunnittelu Antti Mikkola/Jaakko Suutari
Puvut Antti Mikkola/työryhmä
Esityksen kesto 2 h 15 min (sisältää väliajan)

 

 

Video Teaser

Kuvat

Kuningatarleikit