Kiti Põld: Hautaa minut kauniisti

Helmikuussa Teatteri Telakalla esitetään lukudraamana kaksi uutta virolaista näytelmää, joista toinen on Kiti Põldin Hautaa minut kauniisti.

Hautaa minut kauniisti kertoo kuolemaan valmistautumisesta kimurantin muodon kautta ja yllättävän hauskasti.

”Joka tapauksessa se hauta suljetaan. Se on sellainen nopea duunarihomma, enkä tiedä, saisiko sitä tehtyä yhtään nätimmin. Esteettisesti? Pukumiehet ja vanhat ruosteiset lapiot. Niin kuin sellainen surumielinen performanssi.”

Näytelmän mieshenkilö hämmentyy kuullessaan vaimonsa ja lastensa äidin suunnitelleen mielessään omat hautajaisensa, yksityiskohtaisia ohjeita myöden. Odottamaton ja yllättävä aihe pysäyttää yhteiskunnassa, joka osaa etäännyttää luonnollisesta vanhenemisen prosessista.

”Esimerkiksi, käyt lähikaupassa. Ethän sinä silloin mieti, mitäs jos tämä on viimeinen kerta. Että joskus kävisi niin, ettet pääsisi enää käymään siellä. Että et näe sitä paikkaa enää ikinä? Että olet niistä kaupassakävijöistä ensimmäinen, joka… kuolee? Et sä ajattele, että on sulla ollut jo elämässäsi tarpeeksi sellaisia tilanteita, joissa sä oletkin ollut jostakin joukosta ehkä ensimmäinen, joka kuolee.”

Rakastettavalla huumorilla kuolemaan valmistautumisesta kertova näytelmä luo tarinaa elämästä, joka ei pääty kuolemaan. Sen ohjaa lukudraamaksi Hanno Eskola ja näyttelijät ovat Laura Hänninen ja Petri Mäkipää.

Näytelmä esitetään lukudraamana Teatteri Telakalla sunnuntaina 12.2. klo 15:00. Lippuja voi ostaa Tiketistä.

Lukudraamaesitykset ovat uusi toiminnan muoto, jota on määrä jatkaa vuosittain osana Teatteri Telakan ohjelmistoa. Painotus on keväällä 2017 virolaisissa näytelmissä, ja mukaan valikoituivat Kiti Põldin Hautaa minut kauniisti ja Tiit Palun Eläintarinoita, jotka palkittiin vuonna 2015 Viron merkittävimmässä näytelmäkilpailussa, jonka järjestää Viron Teatteriagentuuri.

 

* Lainaukset Kiti Põldin näytelmästä Hautaa minut kauniisti. Käännökset Toni Autio.