Sinä ja minä Moskovan valoissa on ennen muuta kysymyksiä

Teatteri Telakalla saa ensi-iltansa syksyn toinen independent-tuotanto Sinä ja minä Moskovan valoissa, joka pohtii suomalaisen ja venäläisen kulttuurin yhteisiä aineksia. Onko niitä? Mitä me tiedämme toisistamme? Esitys on kulttuuri-ilta, joka on puhetta, runoutta ja laulua – suomeksi ja tietenkin myös venäjäksi.

Jotain koskettavaa, jotain häiritsevää

Sinä ja minä Moskovan valoissa on lauluja suomeksi ja venäjäksi – uudelleen sovitettuina. Siinä soi vanha ja uusi, suomalainen ja venäläinen, kansanlaulu ja iskelmä. Runoutta lauluissa, ja runoutta puhuttuna.

Esityksen suunnittelusta ja ohjauksesta vastaa Sirke Lääkkölä. Musiikin sovituksesta, säestyksestä ja sävellyksestä vastaa Laura Hänninen. Molemmat naiset ovat esityksessä näyttämöllä.

Sinä ja minä Moskovan valoissa on myös ihmettelyä. Se sisältää keskustelua, muistelua ja yhteislaulua. Ennen muuta se on kysymyksiä.

– Miksi minusta tuntuu, että tämän päivän Suomessa kaikki vihaavat venäläisiä, venäläisyyttä, venäjää? Vai vihaavatko ”kaikki” sittenkin sitä venäläistä yhteiskuntaa? Onko kysymys lopulta politiikasta, pelosta? kysyy esityksen suunnittelusta vastaava Lääkkölä, joka on opiskellut näyttelijäksi Pietarissa.

– Kun asuin ja opiskelin Pietarissa, tuntui kuin olisi ollut vain pieni sävyero minun ja pietarilaisten ystävieni välillä. Ja en ole edes kotoisin läheltä itärajaa vaan Ruotsin rajalta, Lääkkölä sanoo.

– Osip Mandelstahm* on kirjoittanut 1910-luvulla, että ”Minusta tuntuu aina hämärästi siltä, että Suomella oli Pietarilaisille jokin erityinen merkitys.. Minäkin pidin tästä maasta, jossa kaikki naiset olivat mallikelpoisia pyykkäreitä ja jossa ajurit muistuttivat ulkonäöltään senaattoreita.”

– Jotain tässä on, mikä pistää miettimään. Jotain koskettavaa, jotain vaikuttavaa ja jotain häiritsevää. Anton Tsehovin näytelmässä Vanja-eno on repliikki, jossa sanotaan, että ”myydään kaikki ja sillä mitä jää yli, ostetaan huvila Suomesta”, Lääkkölä sanoo.

Sinä ja minä Moskovan valoissa saa ensi-iltansa Teatteri Telakalla keskiviikkona 31.8. klo 19:00. Esityksiä on yhteensä viisi. Lippuja esityksiin voi ostaa Tiketistä.

 

________

*Lainaus teoksesta Neuvostolyriikkaa 3 (1978).